Serena a bíró áldozata lett

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.08. 22:17
Címkék
Serena Williams Mariana Alves játékvezető döntéseinek áldozatául esett, és nagyban neki tulajdonítható, hogy végül alulmaradt Jennifer Capriatival szemben a negyeddöntő csúcsderbijén. "A visszajátszások során kiderült, hogy helytelenül bírálta fölül a vonalbíróit. Hibát követett el, ezért a versenyen nem vezethet több mérkőzést" - közölte Brian Earley főbíró.
Serena Williams nem véletlenül reklamált: többször is ôt sújtották a játékvezetô ítéletei
Serena Williams nem véletlenül reklamált: többször is ôt sújtották a játékvezetô ítéletei
Serena Williams nem véletlenül reklamált: többször is ôt sújtották a játékvezetô ítéletei
Serena Williams nem véletlenül reklamált: többször is ôt sújtották a játékvezetô ítéletei
Serena Williams nem véletlenül reklamált: többször is ôt sújtották a játékvezetô ítéletei
Serena Williams nem véletlenül reklamált: többször is ôt sújtották a játékvezetô ítéletei
Már az is hagyott kívánnivalót maga után, amit eddig játékvezetés címén műveltek az illetékesek - Agassi mondta is, szerinte könnyítene a helyzeten egy elektronikus kütyü -, de ami kedd este történt, az minden képzeletet fölülmúl. Agassi közhelyszerű megállapítása ugyanis beigazolódott: egyetlen téves bírói ítélet az egész mérkőzést eldöntheti.
És tényleg. Nem egy, sőt nem is két rossz döntést hozott Mariana Alves kisasszony a "vadászlesről", és minthogy ezekkel rendre ugyanazt a személyt sújtotta, sokak szerint nem csupán tévedésről van szó… Összeesküvés-elméletet persze botorság volna gyártani, mindenesetre tény: Serena Williams a játékvezető döntéseinek áldozatául esett, és nagyban neki tulajdonítható, hogy végül alulmaradt Jennifer Capriatival szemben a negyeddöntő csúcsderbijén.
"A visszajátszások során kiderült, hogy helytelenül bírálta fölül a vonalbíróit. Hibát követett el, ezért a versenyen nem vezethet több mérkőzést" - közölte Brian Earley főbíró.
Rögtön a harmadik gémben "villant" Alves sporttárs, ekkor éppenséggel azt nem vette észre, hogy Serena ütését követően a labda telibe lőtte a vonalat, jóllehet ez a csacsisága még nem került sokba, az első szettet ugyanis Williams káprázatos játékkal megnyerte. A folytatásban Capriati felnőtt hozzá, a két villámgyors és erős harcos olyan teniszt produkált, hogy az másoknak talán még háló nélkül sem menne, minden, de tényleg minden a legnagyobb rendben volt - leszámítva a játékvezetést.
Miután Capriati egyenlített (6:4), Alves a harmadik szett elején outot mondott Serena ütését követően, holott a labda legalább öt centivel a vonalon belül pattant le - így jutott bréklabdához Capriati, aki meg is nyerte a gémet. Ezután még vagy háromszor sújtottak le Williamsre a bírók, kétszer az utolsó játékban, úgyhogy le a kalappal Serena előtt, amiért ilyen jól viselte a megrázkódtatásokat - ha ez McEnroe-val vagy Connorsszal történik, nem biztos, hogy Alves élve megússza…
"Nem akartam elhinni, amit művel, ha lenne anti-Serena társaság, bizonyára ő lenne az elnöke. Nem cirkuszolásból csináltam, hiszen tudom, jogosan reklamáltam, azok a labdák érvényes területre érkeztek. Elvettek tőlem valamit, méghozzá csalással" - fakadt ki utóbb a kétszeres US Open-bajnok.
Capriatira nem lehet haragudni, ő nem tehet az egészről (bár egyszer fölülbírálhatta volna a játékvezetőt…), mint mondta, átérzi, min megy keresztül Serena: "Volt, amikor nekem kedveztek, és volt, amikor nem - ebből van több. A sikeremnek így is nagyon örülök, szerintem óriási harci tettet hajtottam végre, meghaltam a továbbjutásért. Tiszta lelkiismerettel állhatok a tükör elé."
Mariana Alves jobb, ha meg sem próbálja.
A nap mérkőzése
Capriati (amerikai, 8. kiemelt)–S. Williams (amerikai, 3.) 2:6, 6:4, 6:4
1. adogatások (%-ban)7461
Ászok25
Kettős hibák33
Ki nem kényszerített hibák2957
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6560
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5464
Direkt pontok (adogatásból is)1225
Sikeres brékpontok3/83/6
Pontok/kísérletek a hálónál6/913/17
Összes pontok9392
Mérkőzésidő (perc) 126 (31+42+53)
---- Az idei Grand Slam-minta alapján Flushing Meadowsba is megérkezett az első zuhé, elrontva ezzel az US Open tizedik játéknapját, legalábbis a lapzártánkig tartó részét. Holott lett volna látnivaló, az előző fordulóban Venus Williamst fantasztikus játékkal megverő Lindsay Davenport nevét írták be elsőként a napi programfüzetbe. Hogy a mezőny egyetlen nem kiemelt versenyzője, Aszagoe Sinobuéval együtt, az egy kicsit ront a képen, csakhogy Davenport számára különleges téttel bír(t) ez a meccs: győzeleme esetén letaszítja Justine Henin-Hardennet a világranglista éléről.
Volt már ott néhány éve. Most viszont még jobb. Wimbledon óta 22 mérkőzést játszott, és egyszer sem tudták legyőzni. ---- Amerikai Nemzetközi Bajnokság, US Open, Flushing Meadows (17 750 000 dollár, kemény pálya)

Férfi egyes
Nyolcaddöntő: Roddick (amerikai, 2. kiemelt)-Robredo (spanyol, 18.) 6:3, 6:2, 6:4; J. Johansson (svéd, 28.)-Llodra (francia) 6:2, 6:3, 6:2; Haas (német)-Berdych (cseh) 7:6, 6:1, 7:5. A negyeddöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Agassi (amerikai, 6.); Hrbaty (szlovák, 22.)-Henman (brit, 5.); Haas-Hewitt (ausztrál, 4.); J. Johansson-Roddick

Női egyes
Negyeddöntő: Capriati (amerikai, 8.)-S. Williams (amerikai, 3.) 2:6, 6:4, 6:4. Az elődöntő párosítása: Petrova (orosz, 14.) vagy Kuznyecova (orosz, 9.)-Aszagoe (japán) vagy Davenport (amerikai, 5.); Capriati-Gyementyijeva (orosz, 6.)

Férfi páros
Az elődöntő párosítása: Paes, Rikl (indiai, cseh, 13.) vagy F. López, Verdasco (spanyol)-Nadal, Robredo (spanyol) vagy Koenig, Parrott (dél-afrikai, amerikai); Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.)-Benneteau, Mahut (francia)

Női páros
Negyeddöntő: Kuznyecova, Lihovceva (orosz, 2.)-M. Navratilova, Raymond (amerikai, 5.) 6:7, 7:6, 6:1. Az elődöntő párosítása: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.) vagy Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 6.)-L. Huber, Tanasugarn (dél-afrikai, thaiföldi, 7.) vagy Gyementyijeva, Szugijama (orosz, japán, 15.); Schett, Schnyder (osztrák, svájci, 12.)-Kuznyecova, Lihovceva

Vegyes páros
A döntőben: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.) vagy Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 4.)-Molik, Woodbridge (ausztrál) vagy M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 8.)

ATP-Challengertorna, Aschaffenberg (25 000 dollár, salak). Egyes. 1. forduló: Pérez (spanyol)-Bardóczky Kornél (magyar) 6:2, 6:4. Páros. 1. forduló: Bardóczky Kornél, Kisgyörgy Gergely (magyar, 1.)-Martínez, Pérez (spanyol) 6:4, 6:1

ITF-Future-Torna, a Raiffeisen Grand Prix 4. állomása, Sopron (10 000 dollár, salak)
A magyarok eredményei. Egyes. Nyolcaddöntő: K. Cápkovic (szlovák)-Tatár Zsolt 6:2, 6:4; Janci (szlovák)-Balázs György 6:1, 6:4. Páros. 1. forduló: Hajnal Ákos, Hajnal Gábor-Dani Péter, Hatala Péter 6:4, 6:1; Hultai Gergely, Tatár Zsolt-Kukulic, Visak (horvát) 6:3, 5:7, 6:2; Krajcovic Roger, Rózsa Gábor- Eitzinger, Lencina (osztrák, litván) játék nélkül

ITF-Torna, Fano (50 000 dollár, salak). 1. forduló: Kuti Kis Rita (magyar)- Müller (német, 7.) 6:0, 5:7, 6:4

ITF-Torna, Durmesheim (10 000 dollár, salak). 1. forduló: Bargyina (orosz)-Ladó Barbara (magyar) 6:4, 3:6, 6:4

KEREKES SZÉKES TORNA, JESOLO. Főtábla. Nyolcaddöntő: Farkas László (magyar, 4.)-Prohászka Csaba (magyar) 6:1, 5:7, 6:2. 2. tábla. Nyolcaddöntő: Grieb (osztrák, 4.)-Navratyl Sándor (magyar) 6:2, 6:2 ---- "Vannak olyan mérkőzések, amelyeket meg kellett volna nyernem, mégsem sikerült - no, ez éppen olyan volt. Azt viszont tényleg nem értem, hogy ha előre meg van írva a sorsom, mi a fenéért teniszezem…" - fejezte ki csalódottságát az élete első Grand Slam-torna-győzelmét hasztalan üldöző Amélie Mauresmo, miután a negyeddöntőben drámai csatában kikapott Jelena Gyementyijevától.
"A vége felé már minden egyes labdamenet közben a halálomon voltam, de egy pillanatig sem fordult meg a fejemben, hogy kész, bedobom a törülközőt. Igazi orosz ember lévén élvezem a kihívásokat, még ha néha ilyen szörnyűek is" - magyarázta a 2 óra 41 perces csatát combsérüléssel, gyomorgörccsel, enyhe kiszáradással, no meg győzelemmel záró Jelena Gyementyijeva, aki 2000 után másodszor játszhat elődöntőt az US Openen. Abban az évben elveszítette.
"Talán még hasznát veszem annak, hogy ezeket a meccseket nem négy vagy öt, hanem három szettben rendezem le… Igen, néha tényleg úgy érzem, mintha visszatért volna a 2001-es formám, bár ahhoz, hogy ebben a mezőnyben nyerjek, valószínűleg annál is több kell. Mindenesetre megpróbálom" - jelentette ki Lleyton Hewitt, a verseny három évvel ezelőtti bajnoka.
"Megy a szerva, megy az adogatáselnyerés, szóval jól játszom, na" - fogta rövidre a címvédő
Andy Roddick. Eddig ötven adogatójátékon van túl, és csupán egyet veszített el. Vajon meddig bírja?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik