Agassi esélyeit elfújta a szél

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.09. 23:25
Címkék
Az amerikai mentalitást ismerve ne lepődjünk meg azon, ha az egyik éjjel szorgos kis kezek befedik valamelyik nagyobb pályát az US Openen, lehetővé téve, hogy a legfontosabb mérkőzéseket a programterv szerint rendezhessék meg.
Az NSO ajánlja:

A világranglisták állása

Minden, amit a tenisz olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
Az NSO ajánlja:

A világranglisták állása

Minden, amit a tenisz olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
Az eső ugyanis megérkezett Flushing Meadowsba, és állítólag jön majd a szél is (egyesek szerint a félelmetes hurrikán). Bár nyilván jobb lenne, ha hagyományos körülmények között zajlana tovább az idény utolsó Grand Slam-tornája - már csak azért is, mert a helyiek így jobban járnának anyagilag.

Andre Agassi számára a negyeddöntôben ért véget az idei US Open – de vajon ott lesz jövôre is?
Andre Agassi számára a negyeddöntôben ért véget az idei US Open – de vajon ott lesz jövôre is?
Andre Agassi számára a negyeddöntôben ért véget az idei US Open – de vajon ott lesz jövôre is?
Szerdán már meg is kongatták a vészharangot, mert nagyon úgy festett, az egész napot elmossa az eső, ám az égiek annyira azért kegyesek voltak, hogy néhány mérkőzés befejeződhetett, néhányat pedig legalább elkezdhettek. Befejeződött például a két, aznapra kiírt női negyeddöntő, egyszersmind eldőlt, hogy az alsó ágról "bekúszó" Jelena Gyementyijeva és Jennifer Capriati után Lindsay Davenport és Szvetlana Kuznyecova jutott be az elődöntőbe, kétfrontos orosz-amerikai párharcot kialakítva ezáltal.
Hogy Davenport bejutott a legjobb négy közé, egyáltalán nem hat a meglepetés erejével, 1997 óta éppenséggel csak egyszer, 2001-ben nem sikerült ez neki (!), és igazából Kuznyecova hadjárata sem váratlan, hiszen a 19 éves orosznak már akkor szép jövőt jósoltak, amikor a juniormezőnyt okította. Eddig egy szem wimbledoni negyeddöntővel büszkélkedhetett, most már van neki egy US Open-elődöntője, ami, lássuk be, pazar eredmény, ráadásul úgy "csinálta meg", hogy közben párost is játszik. Nem mellékesen, utóbbi műfajban Martina Navratilova ellen is jegyzett győzelmet, akivel nem is olyan régen még együtt párosozott. Az ugyanakkor a napnál is világosabb, hogy Kuznyecova számára momentán nincs fontosabb az egyes elődöntőnél - de hogy azt is sikerrel zárja, nos, arra ne vegyünk mérget.
Davenporttal került össze, aki újabban uralja a női mezőnyt, győzelmi sorozata immár huszonhármasra hízott, és talán ő a legesélyesebb a bajnoki cím megszerzésére, ráadásul ebben a mezőnyben egyedül ő tudja, hogy kell US Opent nyerni. Capriati és Gyementyijeva volt már elődöntős Flushing Meadowsban, de onnan egyikük sem tudott továbbjutni - igaz, ez most egyiküknek mindenképpen sikerül. Visszatérve Davenportra: félve írjuk le, de a legfrissebb jelentések szerint hétfőtől átveszi a vezetést a világranglistán, ha bejut a döntőbe. (Szerdán még arról adtak hírt, hogy ehhez már az elődöntőbe kerülés is elég, aztán kiderült, hogy mégse…)
Csütörtökön rövid ideig esett az eső, aztán elállt, így folytatódhatott a két, szerda este elkezdett férfi negyeddöntő - méghozzá orkánszerű szélben, teniszre teljesen alkalmatlan körülmények között. Tim Henmant mindenesetre nem nagyon zavarta sem a szél, sem pedig Dominik Hrbaty, mert miután elbukta a harmadik szettet, a negyedikben tarolt (a Roland Garros után ismét elődöntő, ez azért káprázatos!), a másik csata, az igazán nagy ütközet, Roger Federer és Andre Agassi színházi előadása azonban kárba veszett.
Két zseniális teniszező, mindent tudnak erről a játékról, olyan ütésváltásokra képesek, mint talán senki más, de ebben a szélben egyszerűen nem lehetett látványosan befejezni a szerdán 2:1-es Federer-vezetésnél félbeszakadt, földöntúli játékot hozó összecsapást. Végül Federer ért révbe, így továbbra is harcolhat azért, hogy elhódítsa idei harmadik Grand Slam-torna-győzelmét, Agassi előtt pedig már sokadszorra hajolunk meg: 34 évesen is maga a teniszcsoda, vidáman felveszi a harcot a fiatalsággal, labdaérzéke utánozhatatlan. Élmény nézni.
Ugye, látjuk még?
A nap mérkőzése
Federer (svájci, 1. kiemelt)–Agassi (amerikai, 6.) 6:3, 2:6, 7:5, 3:6, 6:3
1. adogatások (%-ban)6368
Ászok164
Kettős hibák94
Ki nem kényszerített hibák5639
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7471
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4960
Direkt pontok (adogatásból is)5434
Sikeres brékpontok3/103/9
Pontok/kísérletek a hálónál24/4016/22
Összes pontok148152
Mérkőzésidő (perc)182(30+27+46+49+30)
---- Az óriási felháborodás ellenére az illetékesek egyelőre nem vezetik be a számítógépes vagy televíziós segítséget a főbírók számára az US Openen. A döntnöki tévedések azután kerültek ismét középpontba, hogy a nők mezőnyében szerdán bizonyítottan hibás ítéletek révén is búcsúzott a még versenyben lévők között a legelőkelőbb helyen (3.) rangsorolt játékos, Serena Williams. A portugál bírót, Mariana Alvest meghatározatlan időre eltiltották.
"A rossz adogatásoknál is sípoló, úgynevezett sólyomszem nem tökéletesen megbízható, adatai néha centiméterekkel is eltérhetnek a valós röppályától. A nyolc villámgyors kamerával működő Auto-Ref rendszer már jobb megoldás, de egyelőre csak tesztelik" - mondta Jim Curley tornaigazgató. A fiatalabbik Williams nővért vitatott körülmények között legyőző Jennifer Capriati a technikai segédlet mellett van ("Sok játékos nevében javaslom a változtatást, elvégre a jégkorongban vagy a krikettben már jó ideje a lassítások döntenek."), akárcsak Andre Agassi ("Néha még én sem tudom követni a labdát, pedig egész életemben mást sem csináltam."), Lindsay Davenport ugyanakkor kételyeinek adott hangot: "A műszerek drágák, és nem lehet mindenhová felszerelni őket. Az Arthur Ashe-stadionban jól mutatnak, de mi lesz például a tizenhatos vagy a tizenhetes pályával?" ---- "Ahhoz képest, hogy száznál szerintem nem voltak többen a pálya körül, elég nagy felfordulást rendeztek, akadt például olyan, aki éppen akkor keresett magának helyet, amikor adogatni készültem. Persze rájöttem, felesleges ilyen apróságokkal foglalkozni, elvégre mégis csak Grand Slam-negyeddöntőt játszom, meg aztán eleve hosszú volt a nap, semmi kedvem sem volt ahhoz, hogy még egy napig várjak, amíg a munka végére érek" - magyarázta a legjobb négy közé erőlködés nélkül bejutó Lindsay Davenport.
"Mindent, de tényleg mindent elkövettem annak érdekében, hogy csúcsformába hozzam magam, úgyhogy már csak arra várok, hogy kiderüljön, mire lesz ez elegendő…" - fűzte hozzá az amerikai Grand Slam-verseny hat évvel ezelőtti bajnoknője.
"Kicsit furcsa érzés volt ugyanazon a pályán játszani a negyeddöntőt, mint amelyiken a második fordulós mérkőzésemet, de végül is mindegy. A lényeg, hogy akkor is és most is én jutottam tovább" - mondta a legjobb négy közé jutást a 11-es pályán kiharcoló Szvetlana Kuznyecova. ---- AMERIKAI NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, US OPEN, FLUSHING MEADOWS (17 750 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes

Negyeddöntő: Federer (svájci, 1. kiemelt)- Agassi (amerikai, 6.) 6:3, 2:6, 7:5, 3:6, 6:3; Henman (brit, 5.)-Hrbaty (szlovák, 22.) 6:1, 7:5, 5:7, 6:2. Az elődöntő párosítása: Federer-Henman; Haas (német) vagy Hewitt (ausztrál, 4.)-J. Johansson (svéd, 28.) vagy Roddick (amerikai, 2.)

Női egyes
Negyeddöntő: Davenport (amerikai, 5.)-Aszagoe (japán) 6:1, 6:1; Kuznyecova (orosz, 9.)-Petrova (orosz, 14.) 7:6, 6:3. Az elődöntő párosítása: Kuznyecova-Davenport; Capriati (amerikai, 8.)-Gyementyijeva (orosz, 6.)

Férfi páros
Negyeddöntő: Paes, Rikl (indiai, cseh, 13.)-F. López, Verdasco (spanyol) 7:6, 6:3; Nadal, Robredo (spanyol)-Koenig, Parrott (dél-afrikai, amerikai) 7:5, 7:5. Elődöntő: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.)-Benneteau, Mahut (francia) 7:6, 7:6; Paes, Rikl-Nadal, Robredo 6:3, 6:3. A döntőben: Paes, Rikl- Knowles, Nestor

Női páros
Negyeddöntő: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.)-Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 6.) 6:3, 6:4; Gyementyijeva, Szugijama (orosz, japán, 15.)-L. Huber, Tanasugarn (dél-afrikai, thaiföldi, 7.) 4:6, 6:2, 6:4. Az elődöntő párosítása: Ruano-Pascual, Suárez-Gyementyijeva, Szugijama; Schett, Schnyder (osztrák, svájci, 12.)-Kuznyecova, Lihovceva (orosz, 2.)

Vegyes páros
A döntőben: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.) vagy Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 4.)-Molik, Woodbridge (ausztrál) vagy M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 8.)

Juniorok
Női páros
Nyolcaddöntő: Franková, Szávay Ágnes (cseh, magyar, 7.)-Mircsics, Molinero (szerb-montenegrói, argentin) 7:5, 6:1

ATP-CHALLENGERTORNA, ASCHAFFENBURG (25 000 dollár, salak).
Egyes. Negyeddöntő: Bardóczky Kornél, Kisgyörgy Gergely (magyar, 1.)-Fraile, Schneiter (spanyol, argentin) 6:4, 4:6, 7:5

ITF-FUTURE-TORNA, A RAIFFEISEN GRAND PRIX 4. ÁLLOMÁSA, SOPRON (10 000 dollár, salak).
A magyarok eredményei. Páros. Negyeddöntő: Böröczky Zoltán, Tóth László-Hultai Gergely, Tatár Zsolt (4.) 3:1, fa.; K. Cápkovic, Janci (szlovák)-Krajcovic Roger, Rózsa Gábor játék nélkül

KEREKES SZÉKES TORNA, JESOLO.
Főtábla. Egyes. Negyeddöntő: Farkas László (magyar, 4.)-Sommerfeld (német, 8.) 6:0, 6:3. Páros. Negyeddöntő: Farkas László, Prohászka Csaba (magyar, 3.)-Jandrasits, Peinsith (osztrák) játék nélkül. 2. tábla. Páros. Nyolcaddöntő: Gerotto, Partel (olasz)-Braun János, Navratyl Sándor (magyar) 3:6, 6:3, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik