Hewitt és a ló túloldala

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.20. 21:43
Címkék
Hordott már néhány olyan teniszezőt a hátán a föld, akik játéktudásukban és/vagy habitusukban eltértek az átlagtól. Például Ilie Nastasét, a románok egykori csillagát, vagy Jimmy Connorst, aki egy ízben odáig ment az akkor még salakpályás US Openen, hogy egy vitatott pontot követően átruccant a szemközti térfélre (ami persze szabálytalan), odament a labda becsapódási helyét vizslató ellenfele mellé, és gondolkodás nélkül eltaposta a nyomot. Sőt, ott helyben meg is magyarázta: "Most teniszezünk, vagy nem?" John McEnroe-t sem kell különösebben bemutatni, ő ráadásul a kijelentéseivel is gyakran felhívta magára a figyelmet ("Hogy mi a különbség a salak meg a fű között? Nem tudom, salakot még nem szívtam…"), a kilencvenes években pedig feltűnt Goran Ivanisevic, akinek tényleg nem volt unalmas meccse.

Lleyton Hewitt (képünkön) elveszítette az elsô szettet, a másodikban pedig kétszer is brékhátrányba került – de végül legyôzte James Blake-et
Lleyton Hewitt (képünkön) elveszítette az elsô szettet, a másodikban pedig kétszer is brékhátrányba került – de végül legyôzte James Blake-et
Lleyton Hewitt (képünkön) elveszítette az elsô szettet, a másodikban pedig kétszer is brékhátrányba került – de végül legyôzte James Blake-et
Most itt van Lleyton Hewitt, a maga nemében ő is egyedi, a pályán tanúsított viselkedése csupán egyvalamiben különbözik az imént említett klasszisokétól: nincs benne semmi humor. Addig rendben van, hogy ökölrázással, melldöngetéssel zár le egy-egy szép pontot (vagy kevésbé szépet, de legalább fontos pillanatban szerzettet), no de hogy percenként üvöltözzön fröcsögve, és akkor is hangosan vicsorogjon, ha az ellenfél ront, nos, ez túlzás. Hewitt óriási teniszező, talán az egyik legnagyobb harcos - csak botrányosan viselkedik.
James Blake amúgy sem a kebelbarátja, 2001-ben és 2002-ben is játszottak egy-egy feszült ötszetteset az US Openen, Hewitt ráadásul ott, az amerikai közönség előtt is kitett magáért, állítólag megjegyzést tett az egyik vonalbíró bőrszínére. Az egyébként szintén színes bőrű Blake ezt megelőzően ötször játszott Hewitt-tal, eddig szó nélkül tűrt a pályán, és bár a csütörtöki parti után azt mondta, nem izgatja Hewitt viselkedése, egyszer azért jelezte az ausztrálnak, hogy ami sok, az sok: "hewitti" mozdulatokkal nyugtázta a második szett rövidítésében látványos fonákritörnnel hárított játszmalabdát.
Azokban a pillanatokban lehalkíthatta volna Hewittot, sőt korábban is, hiszen a 6:4-re megnyert első szettet követően a másodikban kétszer is brékelőnnyel vezetett (utóbb 6:5-re), ám az ausztrálok büszkesége végül megnyerte a rendkívül izgalmas rövidítést (10:8-ra), utána meg nem volt kérdés, ki jut be a harmadik fordulóba. Blake előtt mindenesetre le a kalappal. Tavaly súlyos sérülést szenvedett edzés közben (nyakkal nekiesett a hálótartó rúdnak, átmenetileg megbénult, károsodott a hallása), és azt is fel kellett dolgoznia, hogy meghalt az édesapja. "Korábban mindig bosszús voltam a vereségek után, mostanában már nem. Felőlem kikaphatok 6:0, 6:0, 6:0-ra, akkor is nyugodtan fogok lemenni a pályáról, mert tudom, hogy édesanyám jól van" - világított rá Blake arra, hogy a sikeresség nem minden, sőt néha semmi.

Roddick csúcsformában játszott
Roddick csúcsformában játszott
Roddick csúcsformában játszott
No, de vissza az Australian Openhez, elvégre a negyedik játéknapon a Hewitt-Blake mecscsen kívül volt egy másik rangadó, a jelenlegi és az egykori szervakirály, Andy Roddick és Greg Rusedski csatája - igaz, utóbb túlzás lenne ezt rangadónak minősíteni. Roddick lányos zavarában elveszített ugyan egy szettet, a másik háromban viszont ellenállhatatlan volt - az elsőben például csupán egyszer hibázott -, és végül 93 perc alatt győzött. Hiába, néha ő is tud nagyon jól teniszezni. A tavalyi elődöntős Juan Carlos Ferrero szerdán bokasérülése miatt feladta a párost, ehhez képest másnap egyesben nagy dérrel-durral jutott be a legjobb 32 közé, a 14. helyen kiemelt Sébastien Grosjean is jó úton járt afelé - de ő 2:0-s vezetés után kikapott, méghozzá a selejtezőből érkező Jean-René Lisnard-tól, aki az előző fordulóban is 0:2-ről nyert. Egyébként nem ő az egyetlen, aki a selejtezőből eljutott a főtábla harmadik fordulójáig, ez a ciprusi Markosz Bagdatisznak és az amerikai Bobby Reynoldsnak is sikerült.
Ami pedig az eddig nem túl eseménydús női egyest illeti: a világelső amerikai Lindsay Davenport elveszítette az első játszmát, de persze kényelmesen besétált a legjobb 32 közé (tizenkettedszer indult Melbourne-ben, mindig eljutott idáig), ahol rajta kívül lesz még öt honfitársa, két-két olasz, illetve francia, továbbá egy-egy cseh, horvát, ausztrál, svájci, szlovák, argentin, német, brit, kínai, indiai, bolgár, szerb és izraeli.
A többi orosz.
A nap mérkőzése
Roddick (amerikai, 2.)–Rusedski (brit) 6:0, 3:6, 6:2, 6:3
1. adogatások (%-ban)7262
Ászok1112
Kettős hibák24
Ki nem kényszerített hibák820
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)8970
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6737
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)197194
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)170170
Legerősebb adogatás (km/óra)218220
Direkt pontok (adogatásból is)4937
Sikeres brékpontok6/161/2
Pontok/kísérletek a hálónál18/2643/83
Összes pontok10671
Mérkőzésidő (perc)93 (18+26+25+24)

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- Mandula Petra számára négy napig tartott az idei Australian Open: miután egyesben tükörsima vereséget szenvedett a ranglista 166. helyén álló indiai Sania Mirzától a második fordulóban, párosban, Gubacsi Zsófia oldalán az első körben kiesett. A magyar kettős szoros meccset játszott a finoman szólva verhető Trudi Musgrave, Christina Wheeler ausztrál duóval (111 pontot veszített el, 107-et megnyert), a döntő szettben brékelőnnyel vezetett, ám 2:1-es állást követően csupán egy gémre volt jó, így végül elbukta az öt perc híján kétórás összecsapást.
A felnőttek mezőnyében ezzel csak egy magyar, Kapros Anikó maradt versenyben Melbourne-ben, ő a szerb-montenegrói Jelena Jankoviccsal nevezett, és magyar idő szerint péntek hajnalban a legjobb 16 közé jutásért lépett pályára a Janet Lee, Peng Suaj tajvani, kínai páros ellenében.

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- "Egészen az utolsó előtti labdamenetig azt hittem, minden simán megy majd, nem lesznek könnyek. Ekkor azonban lepörgött előttem a pályafutásom, a sok-sok élmény - és hirtelen elbőgtem magam, holott pontosan tudtam, ez az utolsó mecscsem. Már tavaly elhatároztam, hogy visszavonulok, mert nem éreztem magamban kellő motivációt, itt, a kedvenc tornámon viszont még egyszer, utoljára játszani szerettem volna" - mondta a második fordulóban elszenvedett vereségét követően visszavonuló Barbara Schett. A 28 esztendős osztrák hölgy 12 évet húzott le a WTA Touron, 43 Grand Slam-tornán szerepelt, egyesben három, párosban tíz WTA-trófeát szerzett, és annak idején a hetedik helyen is állt a világranglistán.

"Federer úgy viselkedik a pályán, mintha félig aludna, holott nagyon is éber, Sampras is higgadt volt mindig. Ugyanakkor vannak olyanok, akik buldognak érzik magukat, mint például Hewitt. Engem mindenesetre nem zavar a viselkedése, sohasem foglalkozom más ügyeivel, felőlem azt csinál, amit akar" - magyarázta James Blake.

"Hogy milyen bűbájos egy lány…! Bár, hogy őszinte legyek, azt sem tudom, kicsoda" - bökte ki a Peng Suajt legyőző Venus Williams. A 19 éves kínai leányról valószínűleg hallunk még, a múlt héten megrendezett sydneyi WTA-versenyen például a Roland Garros-bajnok Anasztaszija Miszkinát is megverte.

"Eleinte tompa voltam, nem éreztem a ritmust. Van ilyen. A lényeg úgyis az, hogy nyertem, nem igaz?" - intézte el röviden a csütörtöki háromszettesét a világelső Lindsay Davenport.

"Nincs elég doppingteszt, ez a baj. Az illetékesek azt szajkózzák, hogy mennyire fontos a sportág tisztán tartása, csak éppen nem tesznek sokat érte. Többször kellene ellenőrizni a teniszezőket, akár versenyen vannak, akár pihenéssel töltik az idejüket. A sportemberek minden körülmények között legyenek sportemberek, ezt vallom" - ismét Davenport, ezúttal az egyik legkényesebb témáról, a doppingolásról. ---- Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne
(14 586 381 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes
2. forduló: Roddick (amerikai, 2. kiemelt)-Rusedski (brit) 6:0, 3:6, 6:2, 6:3; Hewitt (ausztrál, 3.)-J. Blake (amerikai) 4:6, 7:6, 6:0, 6:3; Coria (argentin, 6.)-Mello (brazil) 6:4, 6:7, 6:3, 7:6; Henman (brit, 7.)-Hanescu (román) 7:5, 6:1, 6:4; Nalbandian (argentin, 9.)-Ventura (spanyol) 6:0, 6:3, 2:6, 6:2; Canas (argentin, 12.)-Verdasco (spanyol) 3:6, 7:5, 6:3, 6:0; Lisnard (francia)-Grosjean (francia, 14.) 1:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:3; Nadal (spanyol)-Juzsnij (orosz, 15.) 6:1, 4:6, 4:6, 7:5, 6:3; Reynolds (amerikai)-Pavel (román, 17.) 7:6, 6:2, 6:2; Kohlschreiber (német)-Massú (chilei, 18.) 6:0, 2:0, fa.; González (chilei, 23.)-Andrejev (orosz) 7:5, 6:2, 6:3; Chela (argentin, 25.)-Carraz (francia) 7:6, 6:2, 7:6; Davigyenko (orosz, 26.)-Ch. Rochus (belga) 6:4, 6:4, 6:2; Ferrero (spanyol, 31.)-Zabaleta (argentin) 6:1, 6:2, 6:0; Melzer (osztrák, 32.)-Healey (ausztrál) 6:3, 6:2, 7:6; R. Stepánek (cseh)-Hernych (cseh) 7:6, 6:1, 1:6, 6:7, 6:0

Női egyes
2. forduló: Davenport (amerikai, 1.)-Pastiková (cseh) 2:6, 6:2, 6:2; Miszkina (orosz, 3.)-Obciler (izraeli) 6:4, 6:2; Gyementyijeva (orosz, 6.)-Csakvetadze (orosz) 6:2, 6:1; V. Williams (amerikai, 8.)-Peng Suaj (kínai) 6:3, 6:1; Molik (ausztrál, 10.)-Nakamura (japán) 6:2, 6:4; Schnyder (svájci, 12.)-M. Krajicek (holland) 3:6, 6:3, 6:4; Sprem (horvát, 13.)-Garbin (olasz) 7:6, 7:6; Schiavone (olasz, 14.)-Perebijnisz (ukrán) 2:6, 6:3, 6:0; Lihovceva (orosz, 18.)-E. Dominikovic (ausztrál) 6:3, 2:6, 6:3; Déchy (francia, 19.)-Washington (amerikai) 6:7, 7:6, 6:2; Spears (amerikai)-Golovin (francia, 20.) 7:5, 6:1; Panova (orosz)-Jankovics (szerb-montenegrói, 23.) 3:6, 6:4, 6:2; Raymond (amerikai, 25.)-Koukalová (cseh) 6:0, 6:1; Hantuchová (szlovák, 26.)-Schett (osztrák) 6:4, 6:0; Smashnova (izraeli, 27.)-Tanasugarn (thaiföldi) 6:2, 6:2; Vaidisová (cseh)-Kostanic (horvát, 31.) 6:0, 7:5

Férfi páros
1. forduló: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)-Ginepri, Spadea (amerikai) 6:2, 6:1; Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 4.)-Ulihrach, Zib (cseh) 7:6, 6:1; Llodra, Santoro (francia, 6.)-Acasuso, Saretta (argentin, brazil) 6:0, fa.; Arthurs, Hanley (ausztrál, 8.)-Cibulec, Hrbaty (cseh, szlovák) 6:2, 6:4; Suk, Vízner (cseh, 9.)-Kadir, Nettle (ausztrál) 6:3, 6:3; Beck, Szargszjan (szlovák, örmény)-Damm, Palmer (cseh, amerikai, 10.) 7:6, 6:3; Labadze, Wassen (grúz, holland)-Cermák, Friedl (cseh, 11.) 7:6, 6:3; Malisse, O. Rochus (belga, 12.)-Allegro, Kohlmann (svájci, német) 6:4, 6:3; Galimberti, Volandri (olasz)-Knowle, Pala (osztrák, cseh, 14.) 6:4, 3:6, 7:5; Benneteau, Mahut (francia, 15.)-Calleri, A. Martín (argentin, spanyol) 6:3, 6:4; Karanusic, Vico (horvát, olasz)-Schüttler, Juzsnij (német, orosz) 7:6, 2:1, fa.; Moodie, Zimonjics (dél-afrikai, szerb-montenegrói)-F. López, Verdasco (spanyol) 6:4, 6:3; Ficher, Parrott (ausztrál)-Gambill, K. Kim (amerikai) 6:2, 6:7, 6:4; Braasch, Coetzee (német, dél-afrikai)-Ancic, Ljubicic (horvát) 6:4, 6:4; Kerr, Thomas (ausztrál, amerikai)-Hernych, Tabara (cseh) 2:6, 6:0, 6:2; Calatrava, Ferrer (spanyol)-Levinsky, Skoch (cseh) 6:2, 3:6, 6:3; Li Hjung Taik, Nieminen (dél-koreai, finn)-Clément, Mathieu (francia) 7:6, 6:4

Női páros
1. forduló: Musgrave, Wheeler (ausztrál)-Gubacsi Zsófia, Mandula Petra (magyar) 6:2, 2:6, 6:3; Miszkina, Zvonarjova (orosz, 7.)-Cohen-Aloro, Szfar (francia, tunéziai) 7:6, 6:3; Dulko, Vento-Kabchi (argentin, venezuelai, 11.)-Callens, McShea (belga, ausztrál) 7:5, 6:1; Bejgelcimer, Senoglu (ukrán, török)-Jan Ci, Cseng Csie (kínai, 12.) 2:6, 6:2, 6:4; Aszagoe, Srebotnik (japán, szlovén, 14.)-Ferguson, Hewitt (ausztrál) 6:4, 6:1; Hantuchová, Navratilova (szlovák, amerikai)-Alves, Henke (brazil, német) 6:1, 6:3; Bartoli, Grönefeld (francia, német)-Kirilenko, Krasznoruckaja (orosz) 6:3, 6:1; J. Russell, Santangelo (amerikai, olasz)-Zsidkova, Perebijnisz (orosz, ukrán) 6:4, 5:7, 6:2; Dragomir-Ilie, Drake (román, kanadai)-Blahotová, Prusová (cseh) 6:4, 6:1; Chladková, Kurhajcová (cseh, szlovák)-Dhenin, Talaja (francia, horvát) 6:3, 6:2; Csuang Csia-csüng, Fudzsivara (tajvani, japán)-Camerin, Farina-Elia (olasz) 6:2, 7:5; Stewart, Stosur (ausztrál)-Hszie Szü-vej, Okamoto (tajvani, japán) 6:3, 7:6; Medina-Garrigues, Szafina (spanyol, orosz)-Llagostera-Vives, Voszkobojeva (spanyol, orosz) 6:3, 6:4

ITF-Future-torna, Oberhaching
(10 000 dollár, fedett, kemény pálya). Nyolcaddöntő: Petzschner (német)-Bardóczky Kornél (magyar, 6.) 4:0, fa.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik