Agassi volt a legnagyobb ász

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.23. 21:56
Címkék
"Nincs benne semmi vicces" - válaszolt arra a kérdésre Andre Agassi, hogy milyen érzés fogadni Joachim Johansson adogatásait, s minthogy a különböző szervák lekezelésében nincs nála szakavatottabb ember e földön, el lehet képzelni, min ment keresztül a svéd fiatalemberrel vívott nyolcaddöntőben.
Amikor 1992-ben Goran Ivaniseviccsel csatázott a wimbledoni koronáért, 37 ászt kapott a horváttól, utóbb mondta is "…a harmincötödik után tényleg elgondolkodtam azon, hogy hozzávágom a baseballsapkámat", de ingerültség ide vagy oda, csak legyűrte Ivanisevicet.
Ehhez képest vasárnap 51 ászt küldtek a térfelére, ez a "csomag" több mint két szett megnyeréséhez elegendő - nos, Agassi ezt a mérkőzést is behúzta, mi több, nem két, hanem egy játszmát veszítve. Elképesztő, ugye?

Andre Agassi Melbourne-ben még sohasem esett ki a nyolcaddöntônél korábban – az idén sem
Andre Agassi Melbourne-ben még sohasem esett ki a nyolcaddöntônél korábban – az idén sem
Andre Agassi Melbourne-ben még sohasem esett ki a nyolcaddöntônél korábban – az idén sem
Be kell látni, az idő szép lassan eljár a nagy Andre felett, egyre ritkábban közelíti meg azt a formát, amellyel két-három évvel ezelőtt rettegésben tartotta az egész teniszvilágot, ha viszont eljut arra a szintre - merthogy 34 évesen is képes rá -, akkor borzasztó nehéz legyőzni, a nála 12 évvel fiatalabb Johansson sem tudta, holott az adogatása mellett a tenyerese is hatékony fegyverként ropog(ott). Agassi kiváló reflexei, utánozhatatlan ritmus- és labdaérzéke, villámgyorsan kigondolt megoldásai csodálatos győzelmet eredményeztek a nyolcaddöntőben, egyszersmind erősen kétesélyessé tették a soron következő csúcsrangadót, a Federer-Agassi negyeddöntőt.

Az isteni Roger mindenesetre nem lassított, a selejtezőből érkező, valóban príma teniszezőnek tetsző, a legmegfelelőbb nyerő megoldást talán a világelsőnél is hamarabb meglátó, ám egyelőre túlságosan pontatlan Markosz Bagdatiszt is három játszmában búcsúztatta, bár a harmadikban rendesen kellett "kaparnia", a ciprusi ugyanis 3:0-ra vezetett a rövidítésben.

Olivier Rochus (balra) és Marat Szafin nincs egy súlycsoportban, mégis óriási mérkôzést vívtak a vasárnapi nyolcaddöntôben
Olivier Rochus (balra) és Marat Szafin nincs egy súlycsoportban, mégis óriási mérkôzést vívtak a vasárnapi nyolcaddöntôben
Olivier Rochus (balra) és Marat Szafin nincs egy súlycsoportban, mégis óriási mérkôzést vívtak a vasárnapi nyolcaddöntôben
A felső ági szupertrió harmadik tagja, Marat Szafin viszont meleg pillanatokat élt át, hogy mennyire kiélezett meccset játszott Olivier Rochusszal, arról az idei első látványos ütőroncsolása tanúskodik: Peter Lundgren, Federer egykori trénere állítólag "jó fiút" nevelt belőle, az apró termetű belga legény ellenállása, illetve a bréklabdák elpuskázása (egyet tudott csak értékesíteni, több mint kétórányi játék után a tizennegyediket…) azonban elszakította a cérnát. Ugyanakkor az is igaz, hogy a három rövidítés megnyerése nem a véletlen műve - sokkal inkább Lundgrené.

Női egyesben vasárnap négyen már megváltották a jegyüket a negyeddöntőre, Szvetlana Kuznyecova és Amélie Mauresmo két-két szettben, Marija Sarapova egyet ugyan elbukott, de kétség sem férhetett a győzelméhez, Serena Williams pedig, a többi élharcoshoz hasonlóan, átesett a "tűzkeresztségen": immár ő is veszített játszmát. Nagyezsda Petrova "fogott" ellene egyet, sőt reális esélye volt arra, hogy még egyet nyerjen, csakhogy sokadszorra is kiderült, Serenát akkor sem könnyű térdre kényszeríteni, ha a formája gyenge közepes.

Harci kedvét látva nem sok jóval kecsegtet a második hét a riválisai számára - pláne, ha a formája nem gyenge közepes lesz.
A nap mérkőzése
Agassi (amerikai, 8.)–J. Johansson (svéd, 11.) 6:7, 7:6, 7:6, 6:4
1. adogatások (%-ban)6564
Ászok1651
Kettős hibák49
Ki nem kényszerített hibák1366
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)8181
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6051
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)172197
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)149178
Legerősebb adogatás (km/óra)202225
Direkt pontok (adogatásból is)3596
Sikeres brékpontok3/102/4
Pontok/kísérletek a hálónál8/916/21
Összes pontok147141
Mérkőzésidő (perc)158 (34+42+42+40)

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- Most, hogy létrejött a főtábla elkészítésekor megálmodott Roger Federer-Andre Agassi negyeddöntő, érdemes felidézni, korábban hogyan végzett egymással a két teniszzseni. Nos, ez ideig hétszer találkoztak, először 1998-ban Bázelban, akkor Agassi simán, 6:3, 6:2-re nyert az ifjú Roger ellen. A következő két mérkőzésen (2001 - US Open; 2002 - Key Biscayne) is ő diadalmaskodott, az azóta megvívott négy csatában viszont Federer volt a jobb, legutóbbi randevújuk alkalmával, a tavalyi US Open szélviharos negyeddöntőjében 6:3, 2:6, 7:5, 3:6, 6:3-ra győzött. Érdekesség, hogy eddig mind a hét öszszecsapásukat kemény pályán játszották, és a nyolcadik is azon lesz.
"Jó erőben vagyok, egészségesnek érzem magam, úgyhogy kellőképpen fel tudok készülni a meccsre. Nézzék, vitathatatlanul Roger a legjobb, de előbb-utóbb ki kell kapnia - remélem, kedd este eljön ez a pillanat" - mondta a 34 esztendős, négyszeres melbourne-i győztes Agassi.
Federer 26 mérkőzés óta veretlen, sőt ha beleszámítjuk a Kooyong Classic elnevezésű bemutatótornán aratott három sikerét, már 29-esre hízott a győzelmi sorozata; legutóbb az athéni olimpia második fordulójában szenvedett vereséget - a cseh Tomás Berdychtől. ---- Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne
(14 586 381 dollár, kemény pálya)

Férfi egyes. Nyolcaddöntő: Federer (svájci, 1. kiemelt)-Bagdatisz (ciprusi) 6:2, 6:2, 7:6; Szafin (orosz, 4.)-O. Rochus (belga) 4:6, 7:6, 7:6, 7:6; Agassi (amerikai, 8.)-J. Johansson (svéd, 11.) 6:7, 7:6, 7:6, 6:4; Hrbaty (szlovák, 20.)-Th. Johansson (svéd, 30.) 7:5, 6:3, 6:1. A negyeddöntő párosítása: Federer- Agassi; Szafin- Hrbaty; Coria (argentin, 6.) vagy Nalbandian (argentin, 9.)-Nadal (spanyol) vagy L. Hewitt (ausztrál, 3.); Davigyenko (orosz, 26.) vagy Canas (argentin, 12.)-Kohlschreiber (német) vagy Roddick (amerikai, 2.)

Női egyes. Nyolcaddöntő: Mauresmo (francia, 2.)-Linyeckaja (orosz) 6:2, 6:4; Sarapova (orosz, 4.)-Farina-Elia (olasz, 15.) 4:6, 6:1, 6:2; Kuznyecova (orosz, 5.)-Ducsevina (orosz) 6:4, 6:2; S. Williams (amerikai, 7.)-Petrova (orosz, 11.) 6:1, 3:6, 6:3. A negyeddöntő párosítása: Davenport (amerikai, 1.) vagy Sprem (horvát, 13.)-Molik (ausztrál, 10.) vagy V. Williams (amerikai, 8.); Miszkina (orosz, 3.) vagy Déchy (francia, 19.)-Schnyder (svájci, 32.) vagy Gyementyijeva (orosz, 6.); Kuznyecova-Sarapova; S. Williams-Mauresmo

Férfi páros. Nyolcaddöntő: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)-Erlich, Ram (izraeli, 13.) 6:1, 4:6, 7:6; Bhupathi, Woodbridge (indiai, ausztrál, 3.)-A. Costa, Nadal (spanyol) 4:6, 7:6, 6:4; W. Black, Ullyett (zimbabwei, 5.)-Calatrava, Ferrer (spanyol) 7:6, 6:2; Melzer, Waske (osztrák, német)-Lü Jen-hszün, Szuzuki (tajvani, japán) 7:5, 7:6; J. Blake, Fish (amerikai)-Beck, Szargszjan (szlovák, örmény) 6:3, 6:4. A negyeddöntő párosítása: Melzer, Waske-Berdych, Pavel (cseh, román) vagy Fisher, Parrott (ausztrál, amerikai); Bhupathi, Woodbridge-W. Black, Ullyett; Llodra, Santoro (francia, 6.) vagy Moodie, Zimonjics (dél-afrikai, szerb-montenegrói)-Aspelin, Perry (svéd, ausztrál, 16.) vagy Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 4.); J. Blake, Fish-B. Bryan, M. Bryan

Női páros. Nyolcaddöntő: Kuznyecova, Molik (orosz, ausztrál, 6.)-Sequera, Tu (venezuelai, amerikai) 3:6, 6:3, 6:3; Miszkina, Zvonarjova (orosz, 7.)-Li Ting, Szün Tien-tien (kínai, 10.) 6:1, 7:5; Russell, Santangelo (amerikai, olasz)-Gyementyijeva, Szugijama (orosz, japán, 8.) 6:4, 6:4; Davenport, Morariu (amerikai, 15.)-Birnerová, Vanc (cseh, román) 6:2, 6:2; Hantuchová, M. Navratilova (szlovák, amerikai)-Aszagoe, Srebotnik (japán, szlovén, 14.) 6:4, 6:4. A negyeddöntő párosítása: Hantuchová, M. Navratilova-Kuznyecova, Molik; Bartoli, Grönefeld (francia, német) vagy Daniilidu, Pratt (görög, ausztrál, 16.)- Miszkina, Zvonarjova; Russell, Santangelo-J. Lee, Peng Suaj (tajvani, kínai) vagy G. Navratilová, Pastiková (cseh); Csüang Csia-csüng, Fudzsivara (tajvani, japán) vagy Medina-Garrígues, Szafina (spanyol, orosz)-Davenport, Morariu

Vegyes páros. 1. forduló: C. Black, W. Black (zimbabwei, 2.)-J. Hewitt, Luczak (ausztrál) 6:2, 6:3; L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 4.)-Sequera, Perry (venezuelai, ausztrál) 3:6, 6:2, 7:6; Srebotnik, Cermák (szlovén, cseh)-Jan Ci, Aspelin (kínai, svéd) 6:3, 6:4; C. Martínez, Ram (spanyol, izraeli)-Dulko, Prieto (argentin) 5:7, 7:6, 7:6; Musgrave, Arthurs (ausztrál)-Tu, Haggard (amerikai, dél-afrikai) 6:4, 2:6, 7:6; Ruano-Pascual, Leach (spanyol, amerikai)-Szün Tien-tien, Erlich (kínai, izraeli) 6:3, 7:6; Stosur, S. Draper (ausztrál)- Hantuchová, Knowles (szlovák, bahamai) 6:3, 7:6 ---- "Mivel nehéz megőriznem a nyugalmamat, ha valaki így adogat, egyfolytában aggódtam magam miatt, rettenetesen nehéz meccs volt. Legalább huszonöt olyan ászt ütött, hogy akkor sem értem volna el a labdát, ha elhajítom felé az ütőmet. Meglátják, nagyszerű teniszező lesz ebből a srácból" - fújt egy nagyot a Joachim Johansson elleni mérkőzését túlélő Andre Agassi.

"A bajnoki címért jöttem ide, de egyáltalán nem vagyok szomorú, hogy az idén nem kaparinthatom meg, így is elégedett vagyok a teljesítményemmel. Különben is, úgy érzem, Agassi ezentúl tisztelni fog, állítólag meg is dicsért, amire méltán lehetek büszke. Jó ilyet hallani minden idők egyik legjobb teniszezőjétől" - vigasztalta magát Johansson.

"Ez is olyan mérkőzés volt, amelyet az első percétől kezdve az utolsóig élveztem, bár számomra most nem ez a legfontosabb - hanem hogy tökéletesen friss vagyok. Jó lesz így nekivágni a második hétnek" - üzent hadat vetélytársainak a világelső Roger Federer.

"Egyedül azt sajnálom, hogy az első két szettben nem ment igazán a tenisz, jobban meg kellett volna szorítanom őt" - tűnődött el a Federertől három játszmában vereséget szenvedő Markosz Bagdatisz.

"Rázós lesz, mindenesetre nagyon várom már. Megfelelően felkészülök a meccsre, és természetesen mindent elkövetek annak érdekében, hogy én nyerjem meg" - hangol a Szvetlana Kuznyecova elleni orosz-orosz csúcstalálkozóra Marija Sarapova.

"Nem azért indultam el ezen a versenyen, hogy két-három forduló után kiessek. Tavaly még a negyeddöntővel is elégedett lettem volna a Grand Slam-tornákon, az idén viszont merőben más a helyzet: kell az a trófea" - jelentette ki az US Open-címvédő Kuznyecova.

"Tragikus volt az adogatásom, sőt az egész játékomban nem találok olyan elemet, amelyre azt mondhatnám, igen, jól működött. Hogy őszinte legyek, ez a szánalmas produkció nem érdemelt továbbjutást" - derült ki, hogy időnként Serena Williams is gyakorol önkritikát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik