Agassi skalpja is zsebben

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.25. 22:27
Címkék
Az elmúlt években elért eredményeken kívül más is jelzi, micsoda teniszező formálódott Roger Federerből: egy-egy olyan mérkőzés, amilyet kedden vívott Andre Agassival az Australian Open negyeddöntőjében.
Melbourne-ben eleve nehéz legyőzni Agassit, négy bajnoki címe sokat elmond arról, mennyire érzi az ausztráliai pályát, nem beszélve arról, hogy a legjobb 16 között aratott káprázatos diadala (51 ászt ütött neki a svéd Joachim Johansson, mindhiába) után csak nőtt az étvágya. Ôszintén hitt abban, hogy újra bajnok lehet a nála 10-12 évvel fiatalabb utódok között.
A világ legjobbjával került össze a legjobb négy közé jutásért (igazságtalanság…), napok óta erre a klasszikus csatára készült Melbourne népe, elvégre ez majdnem olyan, mintha Pete Samprasszal teniszezne, órákon keresztül nézné, csodálná a kívülálló. Federer azonban kegyetlen volt hozzánk, alig több mint másfél óra alatt behúzta az újabb győzelmet, méghozzá úgy, hogy egy pillanatig sem "engedte vissza" a meccsbe a veterán amerikait. Sansza mindenesetre volt Agassinak, az első szett végén négyszer is eljutott bréklabdáig, annál tovább azonban nem, a folytatásban pedig Federer korlátlan úr volt a vonalak között. Precíz, keményen megütött adogatásaival valósággal őrületbe kergette ellenfelét, erre alapozta egyébként is univerzális játékát, és elsősorban ezért tudott három játszmában Agassi fölé kerekedni. Samprast idézte, a legjobb Samprast.

A nagy Andre Agassi (képünkön) mindent megpróbált, de így sem volt esélye a világelsô Roger Federer ellenbr>KLIKK A KÉPRE A FOTÓGALÉRIÁHOZ!
A nagy Andre Agassi (képünkön) mindent megpróbált, de így sem volt esélye a világelsô Roger Federer ellenbr>KLIKK A KÉPRE A FOTÓGALÉRIÁHOZ!
A nagy Andre Agassi (képünkön) mindent megpróbált, de így sem volt esélye a világelsô Roger Federer ellenbr>KLIKK A KÉPRE A FOTÓGALÉRIÁHOZ!
A látottak után ismét felvetődik a kérdés: ki lesz az, aki véget vet Federer öt hónapja tartó veretlenségének, ki lesz az, aki megtalálja az ellenszert a játékára? Mindegyik ütésfajtát legalább kétféleképpen tud kivitelezni, és miután nincs olyan ember ebben a mezőnyben, aki ugyanezt elmondhatná magáról, neki mindig könnyebb alkalmazkodni a túloldalon álló teniszező játékához, ami óriási előnyt jelent a számára. Valószínűleg egyetlen módon lehet térdre kényszeríteni: atomtenisszel. Csakhogy ez egyrészt rendkívül fárasztó, ráadásul túl sok kockázatot rejt magában, pláne a svájci maestróval szemben.
Az már többször bebizonyosodott, hogy Andy Roddick bombasztikus adogatása önmagában kevés Federer legyőzéséhez, ahhoz bizony az alapvonalról is biztos kézzel kell végrehajtani a nyerőnek szánt ütéseket - jelentkező mindenesetre van a feladatra. Marat Szafin.
Ha valaki, akkor ő megállíthatja a Federer-expresszt, bár az az igazság, hogy láttuk már őt jól játszani a világélső ellen, mégis vereség lett a vége (a tavalyi Mesterek Kupáján), sőt egy éve éppen ők vívtak meg a melbourne-i bajnoki címért. Az eredmény ismert: háromszettes Federer-diadal.
Hanem van különbség az egy évvel ezelőtti, illetve a "legújabb" Szafin között, egyrészt higgadtabb lett (hála Peter Lundgren edzőnek), másrészt csaknem nyolc órával töltött kevesebb időt eddig a melbourne-i pályákon, mint a tavalyi randevú előtt. Nem mindegy. Dominik Hrbatyt például 90 perc alatt lerendezte a negyeddöntőben, és igazából csak rajta múlt, hogy nem végzett még ennél is hamarabb.
Ahogy mondani szokták, Szafin nagyon egyben van - az más kérdés, hogy ez önmagában elegendő-e a világelső legyőzéséhez.
A nap mérkőzése
Federer (svájci, 1.)–Agassi (amerikai, 8.) 6:3, 6:4, 6:4
1. adogatások (%-ban)6656
Ászok221
Kettős hibák42
Ki nem kényszerített hibák3120
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7775
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6251
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)193176
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)162151
Legerősebb adogatás (km/óra)209202
Direkt pontok (adogatásból is)4613
Sikeres brékpontok3/60/4
Pontok/kísérletek a hálónál13/1913/19
Összes pontok9979
Mérkőzésidő (perc)99 (35+34+30)

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- Mielőtt az iszonyú hőség "kint tartása" érdekében fedett pályát csináltak volna a Rod Laver-arénából a Marat Szafin-Dominik Hrbaty mérkőzésre, a női egyes keddi programjában szereplő négy résztvevőt jól megsüttették a napon - talán éppen ezért volt olyan a színvonal, amilyen. Ne is húzzuk tovább: az alsó ágról Marija Sarapova és Serena Williams jutott a legjobb négy közé Szvetlana Kuznyecovát, illetve a második helyen kiemelt Amélie Mauresmót legyőzve a negyeddöntőben.
Különösen Sarapováék szenvedtek a kánikulában, a második szett után el is kellett rendelni a tízperces pauzát, amely végül Sarapovának tett jót, habár azt is írhatnánk, hogy Kuznyecovának ártott inkább: az US Open bajnoka a döntő játszmában sem tudott "leszokni" a rontásokról, a hosszú hajú Marija pedig behúzta a szettet, egyben a mérkőzést is. A 2003-as melbourne-i bajnok Serena Williams ugyanakkor esélyt sem adott az általa eddig tízből kilencszer (!) legyőzött Mauresmónak, aki ráadásul - saját bevallása szerint - sérüléssel bajlódott menet közben.
Az egyik elődöntőben tehát Sarapova és Serena csaphat össze - no, ez lesz csak az igazán nagy csata! Williams tavaly tavasszal Key Biscayne-ben játszott először az orosz lánnyal, le is győzte, ám az azt követő két párharc Sarapova sikerével ért véget, nem is akárhol: júliusban a wimbledoni, novemberben meg a világbajnoki döntőben.
"A világbajnokságon sérülten küzdöttem ellene, Wimbledonban meg rettenetesen izgultam a meccs előtt, alig aludtam valamit. Úgy érzem, most semmi veszítenivalóm sincs vele szemben" - üzent hadat elődöntőbeli ellenfelének Serena.

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- "Szeretek Ausztráliában teniszezni, és azt hiszem, engem is megszerettek itt az emberek, mert játszottam néhány fantasztikus mérkőzést. Ezt csupán azért mondom, mert felejthetetlen emlékkel szerettem volna őket megajándékozni - ehhez képest most azt mondom: gyorsan felejtsük el ezt az estét" - érzékeltette "művészien" Andre Agassi, hogy nagyjából mit érzett a pályán Roger Federer ellen.
"Mindenesetre megkérném a következő ellenfelét, ne tőlem kérjen tanácsokat…" - sugallta Agassi, mire számíthat majd Marat Szafin, a svájci világelső elődöntőbeli riválisa.
"Egyre jobban és jobban adogattam, ráadásul mind a három alkalommal a szett elején kerültem brékelőnybe, ami azért megnyugtató. Különösebb titkom egyébként nincs, hacsak az nem, hogy általában a jó megoldást szoktam választani a pályán" - fogalmazott a címvédő Federer.
"Ez már a második hét, ilyenkor jobb, ha az ember összekapja magát, megpróbál minél jobban teniszezni, különben üres kézzel megy haza. Itt már nincsenek könnyű mérkőzések" - íme, Szafin nagy felfedezése.
"Jól játszottam, a vasárnapi teljesítményemhez képest meg egyenesen zseniálisan" - tett különbséget az Amélie Mauresmo, illetve a Nagyezsda Petrova elleni mérkőzése között Serena Williams.
"Százszázalékos állapotban is nagy kihívás egy-egy mérkőzés, ötvenszázalékosan pedig kínszenvedés, legalábbis az egyik sarokból a másikba rohangálni" - magyarázta a Serenától kiadós verést kapó Mauresmo.
"Kellett az a tízperces szünet a harmadik szett előtt, mert így valamelyest felfrissültem" - utalt arra Marija Sarapova, hogy szerinte hol dőlt el a Szvetlana Kuznyecova elleni meccse.
"A kezemben volt a továbbjutás, de végül elszúrtam. Szerintem nem a tudáson múlt, inkább a jobb kondíción" - véli Kuznyecova. ---- Férfi egyes
Negyeddöntő: Federer (svájci, 1. kiemelt)-Agassi (amerikai, 8.) 6:3, 6:4, 6:4; Szafin (orosz, 4.)-Hrbaty (szlovák, 20.) 6:2, 6:4, 6:2. Az elődöntő párosítása: Federer-Szafin; Nalbandian (argentin, 9.) vagy L. Hewitt (ausztrál, 3.)-Davigyenko (orosz, 26.) vagy Roddick (amerikai, 2.)

Női egyes
Negyeddöntő: S. Williams (amerikai, 7.)-Mauresmo (francia, 2.) 6:2, 6:2; Sarapova (orosz, 4.)-Kuznyecova (orosz, 5.) 4:6, 6:2, 6:2. Az elődöntő párosítása: Davenport (amerikai, 1.) vagy Molik (ausztrál, 10.)-Déchy (francia, 19.) vagy Schnyder (svájci, 32.); Sarapova-S. Williams

Férfi páros
Negyeddöntő: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)-J. Blake, Fish (amerikai) 6:4, 6:4; Melzer, Waske (osztrák, német)-Berdych, Pavel (cseh, román) 7:6, 7:6. Az elődöntő párosítása: Melzer, Waske-Bhupathi, Woodbridge (indiai, ausztrál, 3.) vagy W. Black, Ullyett (zimbabwei, 5.); Llodra, Santoro (francia, 6.) vagy Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 4.)-B. Bryan, M. Bryan

Női páros
Negyeddöntő: Kuznyecova, Molik (orosz, ausztrál, 6.)-Hantuchová, M. Navratilova (szlovák, amerikai) 6:3, 6:0; Miszkina, Zvonarjova (orosz, 7.)-Daniilidu, Pratt (görög, ausztrál, 16.) 6:4, 6:3; Davenport, Morariu (amerikai, 15.)-Medina-Garrígues, Szafina (spanyol, orosz) 6:1, 3:6, 6:1; G. Navratilová, Pastiková (cseh)-Russell, Santangelo (amerikai, olasz) 6:2, 6:3. Az elődöntő párosítása: Kuznyecova, Molik-Miszkina, Zvonarjova; G. Navratilová, Pastiková-Davenport, Morariu

Vegyes páros
Nyolcaddöntő: Stubbs, Nestor (ausztrál, kanadai, 1.)-Vento-Kabchi, Hood (venezuelai, argentin) 6:2, 6:3; Stosur, S. Draper (ausztrál)-Lihovceva, Zimonjics (orosz, szerb-montenegrói, 6.) 6:3, 6:4; C. Martínez, Ram (spanyol, izraeli)-Husarová, Friedl (szlovák, cseh, 8.) 6:7, 6:1, 7:6. A negyeddöntő párosítása: Stubbs, Nestor-C. Martínez, Ram; Musgrave, Arthurs (ausztrál) vagy Callens, Damm (belga, cseh)-Stosur, S. Draper; Zvonarjova, B. Bryan (orosz, amerikai, 5.) vagy Srebotnik, Cermák (szlovén, cseh)-L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 4.) vagy Liu Nan-nan, Lü Jen-hszün (kínai, tajvani); Pratt, Vízner (ausztrál, cseh) vagy M. Navratilova, Mirnij (amerikai, fehérorosz, 7.)-C. Black, W. Black (zimbabwei, 2.)

Juniorok
Női páros
1. forduló: Franková, Szávay Ágnes (cseh, magyar, 6.)-Hodinarová, Thyssen (cseh, holland) 6:2, 6:2

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik