Serena: a hetedik mennyország

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.29. 20:32
Címkék
Nem tudni, mikor lesz ennyire közel az újabb Grand Slam-trófea elhódításához Lindsay Davenport, az idő ugyanis nem neki dolgozik.
Huszonnyolc esztendős, több mint tíz éve strapálja magát a profik között, az egyik legjobbá nőtte ki magát, de 2000 óta valamiért nem tud Grand Slam-tornát nyerni. Jelenleg ő a világelső, mindent tud, amit erről a játékról tudni kell, az Australian Openen ő volt az egyik nagy esélyes - és valószínűleg meg is nyeri a versenyt, ha a szombati ellenfelét nem Serena Williamsnek hívnák.
Davenport nyeregben volt, úgy teniszezett a mindig rendkívül fontos első játszmában, mint talán még soha, Serena ráadásul rögtön az első gémben megsérült, szemlátomást nem volt teljes értékű harcos. A világelső mégsem tudta megadni a kegyelemdöfést honfitársnőjének, ez pedig nyilván apróságokon múlt. A második szett ötödik játékában hatszor jutott bréklabdához Davenport, mindegyiket elpuskázta, 3:4-es állásnál pedig elveszítette az adogatójátékát, méghozzá 40:0-ről. Alighanem itt tört meg.
Williams meg ismét csodát tett.

Serena Williams egyedül a párizsi Roland Garroson nem tudott duplázni – egyelôre
Serena Williams egyedül a párizsi Roland Garroson nem tudott duplázni – egyelôre
Serena Williams egyedül a párizsi Roland Garroson nem tudott duplázni – egyelôre
Hányszor, de hányszor volt már ő vert helyzetben, hányszor hihettük azt, hogy számára nincs kiút, de a végén mindig neki volt igaza: amíg a túloldalon álló teniszező nem üti be a meccspontot, nincs vége a mérkőzésnek. Óriási sportember, mindemellett minden idők egyik legnagyobb teniszezője. Be kell látni, ha csak megközelíti a csúcsformáját, nincs, aki legyőzze, mert néhány (?) lépéssel a többiek előtt jár.
Ezúttal ráadásul sérülten harcolt. A mérkőzés első játékában egy nagy rohanás végén meghúzódott a háta, megfájdult a bordája, sőt a karja sem volt százszázalékos állapotban.

Serena Williams

Született: 1981. szeptember 26., Saginaw
Állampolgársága: amerikai
Lakhelye: Palm Beach, Florida
Magassága/testsúlya: 178 cm/65 kg
Ütôfogása: jobbkezes (kétkezes fonákkal)
Profistátus: 1998 óta
Jelenlegi világranglistás helyezése: 7.
Kiemelkedô eredményei: 7x Grand Slam-gyôztes egyesben (US Open, 1999 és 2002; Roland Garros, 2002; Wimbledon, 2002 és 2003; Australian Open, 2003 és 2005), 6x Grand Slam-gyôztes párosban (Roland Garros, 1999; US Open, 1999; Wimbledon, 2000 és 2002; Australian Open, 2001 és 2003), világbajnok (2001, München), további 19 tornát nyert egyesben, 5-öt párosban
Meccsindexe: 285 gyôzelem/52 vereség
Keresete: 15 721 661 dollár
"Adtam magamnak egy esélyt, hátha az orvos enyhíti a fájdalmamat. Szerencsére sikerült neki, hálás is vagyok érte" - vallotta be utóbb Serena.
Hogy fitt volt, ahhoz nem férhet kétség, elvégre 2:6, 3:3-as állás után nem engedélyezett több gémet (!) Davenportnak, bátran, erőseket és pontosakat ütve teniszezett, ahogy azt megszokhattuk tőle, amit pedig a döntő játszmában művelt, az egyszerűen zseniális volt, igaz, ekkor már Davenport is érezte, itt csupán egyvalaki érhet érvbe. Egy szó, mint száz, Serena Williams röpke 20 perc alatt 6:0-s csapást mért riválisára a harmadik szettben, az ott lejátszott 32 labdamenet közül 24-et (!) megnyerve.
Teljesen megérdemelten győzött az idény első Grand Slam-tornáján, egyúttal 14-esre nyújtotta melbourne-i veretlenségi szériáját: két évvel ezelőtt aratta első tornagyőzelmét, tavaly sérülés miatt el sem utazott Ausztráliába, az idén ismét ő volt a legjobb, nem mellékesen makacs hasizomsérüléséből felépülve. A viadalt a világranglista hetedik helyezettjeként kezdő amerikai szuperklasszis hétfőtől a második helyet foglalja majd el a WTA-rangsorban - korábban nem volt példa arra, hogy Top 5-ön kívül tanyázó játékos egyetlen verseny után a második pozícióig hatoljon!
De lesz ő még első is, arra mérget vehetünk.
A nap mérkőzése
S. Williams (amerikai, 7.)–Davenport (amerikai, 1.) 2:6, 6:3, 6:0
1. adogatások (%-ban)6063
Ászok127
Kettős hibák58
Ki nem kényszerített hibák2125
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7670
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4732
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)172168
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)141141
Legerősebb adogatás (km/óra)194176
Direkt pontok (adogatásból is)3124
Sikeres brékpontok4/82/8
Pontok/kísérletek a hálónál4/87/10
Összes pontok8468
Mérkőzésidő (perc)89(35+34+20)

Szavazás

Ön szerint ki lesz az idei Australian Open férfibajnoka?

…és a hölgyeknél?

---- Szeles Mónika állítólag hamarosan visszatér, ha valóban így tesz, ő lesz a női mezőny legeredményesebb aktív teniszezője, legalábbis a Grand Slam-trófeák tekintetében (9). És a maiak? Nos, a világelső Davenport megállt háromnál, a mögötte következő Mauresmónak egy sincs, Miszkinának, Sarapovának és Kuznyecovának egy-egy kincse van, Gyementyijevának egy sincs, Henin-Hardenne-nek és Venus Williamsnek négy-négy, Capriatinak három, a hosszú sérülése miatt a Top 10-ből kieső, de természetesen oda tartozó Clijstersnek sincs egy sem.
Ezzel szemben Serena Williamsnek van már hét is, egyedül a Roland Garroson nem tudott még duplázni. Ismerve az erőviszonyokat, a sok-sok vetélytárs képességét, elszántságát, ez bizony félelmetes eredménysor. És ha nem volna oly sérülékeny, még félelmetesebb lehetne, arról nem is beszélve, hogy 2003-ban tragédia történt a családjában, meggyilkolták az egyik testvérét, Yetunde Price-t - de Serena nem adta fel, 18 hónap és megannyi szenvedés után ismét Grand Slam-tornát nyert, és miután nincs még 24 éves, ez a hetes "Grand Slam-csomag" nyilván nem a végállomást jelenti. "Mi más adhatna erőt és önbizalmat, ha nem ez az Australian Open?" - tette fel a kérdést.
És valóban. A kéthetes viadal végén örömtáncot lejthetett volna, ugyanakkor ne feledjük el, hogy néhányszor a poklot is megjárta, a nyolcaddöntőben például csak kínkeservesen tudta legyűrni Petrovát - de az elődöntőhöz képest semmiség volt az a parti. A legjobb négy között minden addiginál nagyobb akaraterőre, tudásra és összpontosításra volt szüksége, Sarapova ugyanis kétszer adogathatott ellene a továbbjutásért, sőt háromszor meccslabdához jutott. Serena mindet hárította, hogy aztán a sorsdöntő harmadik szettet is megnyerje, 8:6-ra.
Nem először csinált ilyet. Két éve, amikor szintén bajnoki címig jutott Melbourne-ben, Clijsters a döntő szettben 5:1-re vezetett ellene, meccspontja is volt - no, innen nyert végül Williams, a fináléban pedig nővérét, Venust is legyőzte. Két Grand Slam-tornát nyert meg úgy, hogy a versenyen meccslabdá(ka)t hárított. Elképesztő, nem? És ritka, rajta kívül egyedül Margaret Osborne du Pont volt képes erre a tenisztörténelemben, még a negyvenes években…
Serena tiszteletre méltó, alázatos sportember, fantasztikus teniszező, nagy kár, hogy bőrszíne, amerikai mivolta miatt sokan nem szimpatizálnak vele, vagy kifejezetten gyűlölik - nem ártana, ha ezek az emberek az undorító fröcsögés helyett megtekintenék Serena eredménysorát. Vagy a Sarapova elleni elődöntőjét. ---- "Rengeteget kellett fájós karral szerválnom, de úgy voltam vele, hogy amíg nem esik le a vállamról, nem adom fel a küzdelmet. Mint mindig, most is mindenáron győzni akartam, az elveszített első szett után sem estem kétségbe, hiszen ugyanott tartottam, mint a legelején: két játszmára voltam a bajnoki címtől… Boldog vagyok, hogy sikerült" - örvendezett a női egyes döntőjét követően az immár kétszeres Australian Open-győztes Serena Williams.

"Mindenki, aki döntőbe jut, tudja, hogy nagyon jó esélyei vannak a győzelemre, én is így voltam ezzel. Az első szettben nagyszerűen teniszeztem, ugyanakkor meg sem fordult a fejemben, hogy kész, innentől kezdve egyenes út vezet a tornagyőzelemig. A második játszmában alulmaradtam néhány kritikus labdamenetben, a végére pedig az erőm is elhagyott. Serena óriási teniszező, ha előnybe kerül, szinte lehetetlen megállítani, gratulálok neki" - magyarázta a legutóbbi (utolsó?) Grand Slam-trófeáját a 2000-es Australian Openen elhódító Lindsay Davenport.
"Korai volna még a visszavonulásomról beszélni. Szerintem addig folytatom a pályafutásomat, amíg egészséges és motivált vagyok" - ismét Davenport, ezúttal a jövőjéről. ---- A Wayne Black, Kevin Ullyett zimbabwei kettős nyerte meg a férfi párosok küzdelmeit, miután a fináléban két szettben, mind a kettőben egy-egy brékkel legyőzte a Bob Bryan, Mike Bryan amerikai ikerpárt. Blackék az egész versenyen parádésan teljesítettek, hiszen egyetlen szettet sem veszítettek el, a döntőben ráadásul bréklabdából is csupán kettőt kellett hárítaniuk. A zimbabwei duónak ez a második Grand Slam-trófeája (az elsőt a 2003-as Roland Garroson hódították el), míg Bryanék továbbra is egy bajnoki címnél járnak, holott négy GS-döntőben szerepeltek már.
Nemrégiben Black és Ullyett is elveszítette édesapját, mostani győzelmüket az ő emléküknek ajánlják.

Ausztrál nemzetközi bajnokság, Australian Open, Melbourne (14 586 381 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes
A döntőben: Szafin (orosz, 4. kiemelt)-L. Hewitt (ausztrál, 3.)
Női egyes
Döntő: S. Williams (amerikai, 7.)-Davenport (amerikai, 1.) 2:6, 6:3, 6:0
Férfi páros
Döntő: W. Black, Ullyett (zimbabwei, 5.)-B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.) 6:4, 6:4
Vegyes páros
Elődöntő: L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 4.)-M. Navratilova, Mirnij (amerikai, fehérorosz, 7.) 6:2, 3:6, 7:6. A döntőben: Stosur, S. Draper (ausztrál)-L. Huber, Ullyett
Juniorok
Férfi egyes
Elődöntő: Kim Szun Jong (dél-koreai, 1.)-Haase (holland, 4.) 5:7, 6:2, 7:5; Young (amerikai, 2.)-Bubka (ukrán, 6.) 6:2, 6:4. A döntőben: Kim Szun Jong-Young
Női egyes
Elődöntő: Szávay Ágnes (magyar, 12.)- Bacsinszky (svájci, 2.) 6:2, 6:2; Azarenka (fehérorosz, 1.)-Wozniak (kanadai, 6.) 6:0, 6:4. A döntőben: Azarenka-Szávay Ágnes
Férfi páros
Döntő: Kim Szun Jong, Ji Csü-huan (dél-koreai, tajvani, 1.)-De Bakker, Young (holland, amerikai, 3.) 6:3, 6:4
Női páros
Döntő: Azarenka, Erakovic (fehérorosz, új-zélandi, 2.)-Franková, Szávay Ágnes (cseh, magyar, 6.) 6:0, 6:2

ATP-CHALLENGERTORNA, WREXHAM (25 000 dollár, fedett, kemény pálya).
Páros. 1. forduló: Kisgyörgy Gergely, Kubot (magyar, lengyel, 1.)-Parmar, Kuresi (brit, pakisztáni) játék nélkül. Negyeddöntő: Kisgyörgy Gergely, Kubot-Pless, Zovko (dán, horvát) 6:0, 6:1. Elődöntő: Hilton, Marray (brit, 3.)-Kisgyörgy Gergely, Kubot 6:2, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik