Fanyalgás helyett ötszettesek

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2005.06.01. 22:24
Címkék
Néhány nappal ezelőtt alighanem azzal számoltak a párizsiak, milyen jó lesz a szerdai program Marat Szafinnal meg a tavalyi döntős Guillermo Coriával, pláne, hogy a két, tökéletesen ellentétes játékstílust képviselő teniszező egymással csap majd össze a negyeddöntőben. Ebből aztán semmi sem lett, Szafin módszeresen megverte önmagát a nyolcaddöntőben, Coria pedig kikapott egy villámgyors orosztól, akire később még visszatérünk.
Mariano Puerta ezt megelôzôen még nyolcaddöntôt sem játszott a Grand Slam-tornákon, az idén viszont a fináléba jutásért harcolhat Párizsban
Mariano Puerta ezt megelôzôen még nyolcaddöntôt sem játszott a Grand Slam-tornákon, az idén viszont a fináléba jutásért harcolhat Párizsban
Mariano Puerta ezt megelôzôen még nyolcaddöntôt sem játszott a Grand Slam-tornákon, az idén viszont a fináléba jutásért harcolhat Párizsban
Mariano Puerta ezt megelôzôen még nyolcaddöntôt sem játszott a Grand Slam-tornákon, az idén viszont a fináléba jutásért harcolhat Párizsban
Mariano Puerta ezt megelôzôen még nyolcaddöntôt sem játszott a Grand Slam-tornákon, az idén viszont a fináléba jutásért harcolhat Párizsban
Mariano Puerta ezt megelôzôen még nyolcaddöntôt sem játszott a Grand Slam-tornákon, az idén viszont a fináléba jutásért harcolhat Párizsban

Egy szó, mint száz, a szerdára tervezett első férfi negyeddöntő foghíjas lelátók előtt kezdődött a centeren, az mindazonáltal kíváncsivá tehette az érdeklődőket, hogy mégis ki lehet az a két teniszező, aki - már bocsánat - ugatással mellékelt mérkőzést vív a világ egyik legszebb teniszstadionjában.

Emitt Mariano Puerta, amott meg a nagyszerű Guillermo Canas, aki két fordulóval ezelőtt meccslabdáról nyert a francia Paul-Henri Mathieu ellen, hogy aztán a nyolcaddöntőből - Nicolas Kiefer nyaksérülése miatt - játék nélkül jusson tovább.

Argentinok lévén természetesen mindent tudnak a salakpályás teniszről, ugyanakkor egyik név sem kifejezetten közönségcsalogató, főképp, ha egy pillantást vetünk az eredménysorukra. Canasé még elmegy, elvégre van két nyolcaddöntője Melbourne-ből, egy Wimbledonból (!), sőt három éve éppen a Roland Garroshoz fűződik pályafutása eddigi legjobb Grand Slam-szereplése, egy negyeddöntő. Ezzel szemben Puerta nyolcaddöntőt sem "látott" a major versenyeken, mi több, a 2000-ben Párizsban - hol máshol - elért harmadik fordulóján kívül csupa első, illetve második körös kiesések virítanak a statisztikájában. De azért ismerősen cseng a neve. A Párizsból mindig üres kézzel távozó, 14 elsőségével Grand Slam-csúcstartó Pete Sampras egyik korai veresége az ő műve, továbbá egyike azon három argentin teniszezőnek - Juan Ignacio Chela és Coria mellett -, akit az elmúlt években doppingoláson értek; 2003 októberétől kilenc hónapig nem játszhatott, ennek következtében tavaly augusztusban még a 440. helyen állt a világranglistán. Jelenleg a 37.

Szavazás

Roland Garros 2005. Ki nyeri a női egyest?



Ennyit a félig-meddig sötét múltjáról - foglalkozzunk inkább tündöklő jelenével: egymás után a második honfitársát kiejtve ugyanis bejutott az elődöntőbe, csodálatos mérkőzésen, csodálatos ellenfelet legyűrve.

Hogy öt szettbe bonyolódott Canasszal, az nem meglepő, valószínűsíthető volt, hogy nagyjából ennyi lesz köztünk a különbség, jóllehet ha pontozásos sportág lenne a tenisz, Canas készülhetne most az elődöntőre, hiszen hárommal több labdamenetet nyert meg (133-130). Tényleg apróságok döntöttek, Puerta talán annyival volt jobb, hogy kezdeményezőbben, bátrabban teniszezett, többféle ütést variált (azok a tenyeresek keresztbe…), és nem lépett bele abba a folyóba, amelybe sok esetben az első Grand Slam-negyeddöntősök szoktak: bátor volt akkor is, amikor az utolsó pontokat kellett beütni. Az elpusztíthatatlan, sportemberi nagyságát immár sokadszorra bizonyító Canas persze nem adta fel, a döntő szettben 4:5-nél elképesztő megoldásokkal hárított két meccslabdát, ám a harmadiknál térdre kényszerült, elveszítve az idei Roland Garros egyik legjobb mérkőzését.

Nem mintha számítana valamit a viadal ezen szakaszában, de érdekességként nem árt megemlíteni, hogy a spanyol Rafael Nadalon kívül Puerta is balkezes az elődöntősök közül, papíron tehát 50 százalék az esély arra, hogy balkezes játékos emelhet a magasba Grand Slam-trófeát. Régen láttunk már olyat, Goran Ivanisevic mindörökké felejthetetlen, 2001-es wimbledoni diadala óta sehol - a nőknél sem.

És akkor a fent már említett villámgyors oroszról. Nyikolaj Davigyenkónak hívják, annyira venyige, hogy első ránézésre talán nem is tűnik teniszezőnek, holott az, a legjobbak közül való, a Top 10-ben a helye a világranglistán. Az idei Australian Open előtt semmilyen kiugró eredménye sem volt a Grand Slam-versenyeken, mígnem januárban bejutott a melbourne-i negyeddöntőbe, ahol viszont kiszáradás miatt be kellett dobnia a törülközőt Andy Roddick ellen. Most, Párizsban is beverekedte magát a legjobb nyolc közé, elképesztő teniszt játszva, sőt, a negyeddöntőn is túljutott, miután valahogy visszaverte a Szafin-verő Tommy Robredót, az ötödik szettben 5:4-nél egymás után két bréklabdát is hárítva.
Mariano Puerta (argentin)–Guillermo Canas (argentin, 9.) 6:2, 3:6, 1:6, 6:3, 6:4
1. adogatások (%-ban)6552
Ászok27
Kettős hibák31
Ki nem kényszerített hibák7039
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6772
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5154
Direkt pontok (adogatásból is)5838
Sikeres brékpontok5/145/9
Pontok/kísérletek a hálónál21/3219/32
Összes pontok130133
Mérkőzésidő (perc)215(32+37+38+50+58)
Szóval, nem kell itt fanyalogni a Szafin és Coria hiánya miatt kiüresedő alsó ág láttán, itt van a Kafelnyikov 1996-os menetelését felidéző Davigyenko, no meg Puerta. Egészen biztos, hogy jó meccset vívnak majd a döntőbe jutásért - bár az is igaz, hogy a potenciális bajnokjelölt felülről érkezik, a Federer-Nadal elődöntőből. ---- "Mindent jobban csinált, mint én, ilyen egyszerű, és egyébként is világklasszis teniszező. Ôszintén megvallva, meglepődnék, ha nem ő nyerné meg a Roland Garrost, pláne, ha a továbbiakban is úgy játszik, mint ellenem" - Marija Sarapova véleménye az őt leiskolázó Justine Henin-Hardenne-ről.

"Lépésről lépésre igyekeztem visszanyerni a régi formámat, és most úgy érzem, minden eddiginél jobb teniszező vagyok. De még nehéz út előtt állok, bármennyire is a végén vagyunk" - jelentette ki a zseniális belga játékos.

"Húsz perccel a meccs előtt bizarr érzés kerített hatalmába, mintha féltem volna, vagy nem is tudom… Aztán elkezdtük. Hibáztam ugyan néhányszor, de összességében olyan jó ritmusban ütöttem meg a labdákat, hogy azon még magam is meglepődtem. Ez az én napom lesz, gondoltam - és tényleg" - szólt elégedetten a világelső Lindsay Davenportot nagyon megverő Mary Pierce. Kettejük párharcában már három győzelem áll a statisztikájában - nyolc vereség mellett.

"Miközben ő a vonalakat lövöldözte, én azt sem tudtam, mit akarok a pályán, egyszerűen nem éreztem az ütéseimet. Nem bíztam magamban, csupán reménykedtem, hogy a labdáim valahol a pályán belül landolnak majd. Hiába" - értékelte a szinte értékelhetetlent Davenport.

"Jól játszom, szerintem szépen is, ettől függetlenül szégyellem magam. Nyolc éve csináltam ilyet legutóbb, egy szatellittornán" - Roger Federer az egy gémen belül ütött három kettős hibájáról.

"Túl gyorsan történt velem minden, meg aztán el is fáradtam. A legrosszabb persze az az egészben, hogy még így is nyerhettem volna" - kesergett az élete első felnőtt Roland Garrosán a negyeddöntőig jutó, ott az orosz Jelena Lihovcevától háromszettes vereséget szenvedő Szeszil Karatancseva. A 15 éves bolgár kislány tavaly megnyerte a juniorok versenyét.

"Nem adtam ki magamból a maximumot, csupán ez az, ami miatt csalódottnak érzem magam. Mindenesetre így is büszke vagyok a negyeddöntőbe jutásomra" - búcsúzott Ana Ivanovics, a szerbek 17 éves tehetsége. ---- Egyre több a nyerő ütés, egyre nő az önbizalom, és egyre jobban megy a játék - tömören így lehet összefoglalni Szávay Ágnes teljesítményét, aki a juniorok versenyében már negyeddöntős, egyesben és párosban egyaránt. A mosolygós magyar leány egyesben szettveszteséggel jutott túl az első fordulón, az azt követő kettőt viszont két játszmában teljesítette, szerdán éppenséggel az addig gémet is alig veszítő amerikai Alexa Glatchot verte meg, többek között 31 nyerő ütésére "támaszkodva".

"Szoros mérkőzés volt, Glatch jól játszott, sokat nyesett fonákkal, de végül sikerült két szettben legyőznöm. Úgy érzem, kezdem megszokni a Roland Garros salakját, amely szerencsémre a gyorsabb fajtából való" - mondta a szerdai nyolcaddöntőjét követően a 16 éves magyar tehetség. A kiemeltek közül egyedül ő maradt talpon az alsó ágon, és bár ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a lehetőség kétségtelenül ott van Ági előtt.
"Szeretném is megragadni, úgy érzem, jók az esélyeim" - jelentette ki Szávay. Ma a legjobb négy közé jutásért lép pályára, ellenfele az orosz Jevgenyija Rogyina lesz, akitől egyszer már kikapott - itt a reváns lehetősége.

Párosban, a fehérorosz Viktorija Azarenka oldalán a Florencia Molinero, Roxane Vaisemberg argentin, brazil kettős lesz a következő vetélytárs. ---- Férfi egyes
Negyeddöntő: Puerta (argentin)-Canas (argentin, 9. kiemelt) 6:2, 3:6, 1:6, 6:3, 6:4; Davigyenko (orosz, 12.)-Robredo (spanyol, 15.) 3:6, 6:1, 6:2, 4:6, 6:4. Az elődöntő párosítása: Federer (svájci, 1.)-Nadal (spanyol, 4.); Davigyenko-Puerta

Női egyes
Az elődöntő párosítása: Pierce (francia, 21.)-Lihovceva (orosz, 16.); Petrova (orosz, 7.)-Henin-Hardenne (belga, 10.)

Férfi páros
Negyeddöntő: B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 3.)-Paes, Zimonjics (indiai, szerb-montenegrói, 6.) 7:6, 6:3. Az elődöntő párosítása: Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 1.)-B. Bryan, M. Bryan; González, Massú (chilei)- Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 2.)

Női páros
Negyeddöntő: Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 1.)-Loit, Pratt (francia, ausztrál, 12.) 6:4, 4:6, 6:4; C. Black, L. Huber (zimbabwei, dél-afrikai, 2.)-Li Ting, Szün Tien-tien (kínai) 6:3, 6:4; Morariu, Schnyder (amerikai, svájci, 8.)-Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál, 3.) 6:4, 6:3; Petrova, Shaughnessy (orosz, amerikai, 5.)-Aszagoe, Srebotnik (japán, szlovén, 13.) 2:6, 6:3, 6:2. Az elődöntő párosítása: Ruano-Pascual, Suárez-Petrova, Shaughnessy; Morariu, Schnyder-C. Black, L. Huber

Vegyes páros
Negyeddöntő: Hantuchová, Santoro (francia)-L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 5.) 6:2, 4:6, 6:1; M. Navratilova, Paes (amerikai, indiai, 6.)-Morariu, Palmer (amerikai) 7:6, 4:6, 6:3. Az elődöntő párosítása: Hantuchová, Santoro-Miszkina, Björkman (orosz, svéd, 4.); Stosur, Hanley (ausztrál)-M. Navratilova, Paes

Juniorok
Női egyes
Nyolcaddöntő: Szávay Ágnes (magyar, 8.)-Glatch (amerikai, 10.) 6:3, 7:5

Női páros
Nyolcaddöntő: Azarenka, Szávay Ágnes (fehérorosz, magyar, 3.)-King, Schnack (amerikai) 6:1, 6:3

KEREKES SZÉKES TENISZ
ITF3 SERIES, ISRAEL OPEN, TEL-AVIV. 1. forduló: Farkas László (magyar, 2.)-Trantz (izraeli) 6:0, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik