Hewitt állhat az expressz elé

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.06.30. 00:06
Címkék
Ha azt nézzük, hogy a legutóbbi hét meccsüket - mindössze két szettet veszítve - Roger Federer nyerte meg, hogy a svájci füvön a 2002-es wimbledoni torna óta (akkor Mario Ancic verte meg) nem vesztett mérkőzést, akkor talán felesleges is lejátszani a pénteki elődöntőt, elég, ha Lleyton Hewitt küld egy gratuláló táviratot a világelsőnek. De ha arra gondolunk, mekkora akaraterő szorult az ausztrálba, aki ráadásul az első, energiatakarékosan letudott hét után a döntő szakasz hajnalán robbantott, máris felülvizsgálhatjuk álláspontunkat.
Lleyton Hewittnak (képünkön) 46 nyerô ütése volt az elôzô három fordulóban még csak szettet sem vesztô Feliciano López ellen, és másodszor jutott be az elôdöntôbe Wimbledonban
Lleyton Hewittnak (képünkön) 46 nyerô ütése volt az elôzô három fordulóban még csak szettet sem vesztô Feliciano López ellen, és másodszor jutott be az elôdöntôbe Wimbledonban
Lleyton Hewittnak (képünkön) 46 nyerô ütése volt az elôzô három fordulóban még csak szettet sem vesztô Feliciano López ellen, és másodszor jutott be az elôdöntôbe Wimbledonban
Lleyton Hewittnak (képünkön) 46 nyerô ütése volt az elôzô három fordulóban még csak szettet sem vesztô Feliciano López ellen, és másodszor jutott be az elôdöntôbe Wimbledonban
Lleyton Hewittnak (képünkön) 46 nyerô ütése volt az elôzô három fordulóban még csak szettet sem vesztô Feliciano López ellen, és másodszor jutott be az elôdöntôbe Wimbledonban
Lleyton Hewittnak (képünkön) 46 nyerô ütése volt az elôzô három fordulóban még csak szettet sem vesztô Feliciano López ellen, és másodszor jutott be az elôdöntôbe Wimbledonban

Hewitt ugyanis imponáló magabiztossággal tüntette el a mezőnyből a korábban a tavalyi elődöntős Ancicot, valamint az Australian Open idei bajnokát, Marat Szafint is leiskolázó Feliciano Lópezt. Három szettben, az adogatását mindössze egyszer elveszítve. Ô meg közben háromszor vette el a spanyolét, ami különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy Ancicnak és Szafinnak ez egyszer jött össze. A két meccsen összesen.

Pedig a spanyolok készültek becsülettel, már nem volt nekik elég Manuel Orantes emlegetése (López előtt ő volt az utolsó honfitársuk, aki itt negyeddöntőt játszhatott, még 1972-ben), már előkerült az 1966-ban diadalmaskodó Manuel Santana is, az egyetlen spanyol, aki férfi egyesben meg tudta nyerni a füves pályás "világbajnokságot". Aztán Hewitt jelezte, jövőre is le kell majd porolni ezen statisztikákat tartalmazó dossziét, mert López most kevés volt ahhoz, hogy újraírja a történelmet.

Pedig nem kezdett rosszul, az ötödik gémben brékelt, csak éppen ezzel el is lőtte az összes puskaporát. Hewitt 3:4-et követően visszavette a szerváját, és attól kezdve végig nála volt az előny. Elsősorban annak köszönhetően, hogy abban múlta felül Lópezt, amiben elvben a spanyol tűnt jobbnak. Inkább ő számított adogatógépnek, ehhez képest ő csak hat ászt szórt, Hewitt 15-öt, ő az első szerváiból 76 százalékban nyerte meg a pontokat, Hewitt 89-ben (mindössze hatot veszített el!), miközben fogadóként összesen 17 pontot nyert, az ausztrál meg 30-at. Zongorázható a különbség…

Hogy ilyen minőségű produkció elég lesz-e az elődöntőben, nem tudni, elvégre szemből Mr. Wimbledon, a szentély nappaliját nyitó kulcs birtokosa (a la Pete Sampras), Roger Federer érkezik majd. A svájci az első szett közepétől eltekintve (akkor 4:1-ről magára húzta riválisát) iskolajátékot mutatott be a chilei Fernando González ellen, és füvön sorozatban 34. alkalommal sem talált legyőzőre. "Megkönnyebbültem, hogy végre jól ment a játék. Nagyon jól érzem magam" - mondta a parti után a világelső.
A Federer-Hewitt csatában az elmúlt három év két wimbledoni bajnoka ad egymásnak randevút, hiszen Federer 2003-ban kezdődő regnálása előtt a nem tipikusan szerva-röpte játékot játszó ausztrál nyert a brit gyepen.
A páros uralma prolongálható is, ehhez már csak a Federer által itt tavaly (döntő) és tavalyelőtt (elődöntő) megvert, szerdán Sébastien Grosjeant öt szettben leküzdő Andy Roddicknak, illetve az idén itt a svájcihoz hasonlóan egyedüliként csak egy szettet vesztő Thomas Johanssonnak lehet néhány szava.
A nap mérkőzése
Andy Roddick (amerikai, 2.)–Sébastien Grosjean (francia, 9.) 3:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3
1. adogatások (%-ban)6744
Ászok1410
Kettős hibák04
Ki nem kényszerített hibák2821
Direkt pontok (adogatásból is)4638
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7873
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5453
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)203196
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)172154
Legerősebb adogatás (km/óra)227212
Sikeres brékpontok5/162/7
Pontok/kísérletek a hálónál42/5927/43
Összes pontok138121
---- Akárcsak a Roland Garroson, Wimbledonban is az amerikai (akkor a 10., most a 13. helyen kiemelt) Alexa N. Glatch ellen lépett pályára a nyolc közé jutásért a junior lányok egyesében másodikként jegyzett Szávay Ágnes. És akárcsak három hete, most is két szettben lépett át rajta. Párizsban az első fordulóban elhullajtott egy szettet, ezt leszámítva azonban imponáló magabiztossággal vette az akadályokat a magyar lány - éppen Glatch ellen izzadt meg a leginkább, 6:3, 7:5-re nyert, most két 6:4-es szettben küldte haza riválisát.

Reményeink szerint a folytatás is olyan lesz, mint a salakpályás Grand Slamen.
Ági tehát a nyolc között jár, és a negyeddöntőben a 12. helyen kiemelt orosz Jekatyerina Makarova ellen ragadhat ütőt. Párosban kedden már sem sikerült pályára lépnie, hiszen amire szólították volna Viktorija Azarenka oldalán, már besötétedett. Szerdán a 11-es pálya ötödik mérkőzésén volt jelenésük, igaz, az eső miatt csúszott a program, de ez cseppet sem zavarta az egyéni verseny első és második kiemeltjét: mindössze három gémet veszítve átrobogtak a Dentoni, Revzina olasz, orosz vegyesvállalkozáson. Szávay tehát, akárcsak Párizsban, mindkét bajnoki címért versenyben van még. ---- "Nem hinném, hogy meg kellene néznem akár csak egy meccsét is videóról, láttam épp eleget élőben ezekben a napokban, mert mindig egy napon játszottunk. Ilyenkor vagy várakozás közben néztem, vagy otthon, azután, hogy végeztem. Különben is, játszottunk már annyit egymás ellen, hogy ismerjük a másikat" - mondta Roger Federer arra a kérdésre, hogy tanulmányozta-e következő ellenfelét, Lleyton Hewittot.

"Nem emlékszem rá" - ugyanő vigyorogva, amikor az emlékezetes Davis-kupabeli, Hewitt elleni, 2:0-s szettvezetésről elbukott meccséről faggatták.

"Fogalmam sincs, mi lehet a kulcs. A közelmúltban túl sokszor nem nyertem ellene. Majd megpróbálok kitalálni valamit. De az biztos, hogy ő a világ legjobb játékosa, az elmúlt években más szintre emelte a játékát" - Lleyton Hewitt így morfondírozott azon, vajon miként lehetne legyőzni az elődöntőben Federert.

"Az első szettben volt esélyem, nem? Brékeltem. De ez volt az egyetlen sanszom az egész mérkőzésen. Nem éltem vele, ő meg nem adott még egyet" - magyarázta a Hewitt elleni esetleges győzelmi esélyéről a három szettben vesztő Feliciano López.

"Azt hiszem, adnék. Rengeteg ilyen dresszem van, nem hinném, hogy gondot jelentene megválni egytől" - a női címvédő, Marija Sarapova így jelezte, kész átadni egyet a pólóiból, ha a helyi múzeum ezt kérné tőle.

"Azt hiszem, minden orosz igazi küzdő. Az utolsó pillanatig küzdünk, sohasem adjuk fel. Azt viszont igazából nem tudom, hogy a brit lányok miért nem képesek ugyanerre. Azt gondolom, nekik sokkal fontosabb a tanulás, márpedig itt rengeteg jó egyetem van" - Anasztaszija Miszkina így merengett azon, mi a különbség az orosz és a brit teniszezőnők között. ---- Angol nemzetközi bajnokság, Wimbledon (18 154 000 dollár, fű)

Férfi egyes
Negyeddöntő: Federer (svájci, 1. kiemelt)-González (chilei, 21.) 7:5, 6:2, 7:6; Roddick (amerikai, 2.)-Grosjean (francia, 9.) 3:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3; L. Hewitt (ausztrál, 3.)-F. López (spanyol, 26.) 7:5, 6:4, 7:6; Th. Johansson (svéd, 12.)-Nalbandian (argentin, 18.) 7:6, 6:2, 6:2. Az elődöntő párosítása: Federer-L. Hewitt; Th. Johansson-Roddick

Női egyes
Az elődöntő párosítása: Davenport (amerikai, 1.)-Mauresmo (francia, 3.); V. Williams (amerikai, 14.)-Sarapova (orosz, 2.)

Férfi páros
Nyolcaddöntő: Schüttler, Waske (német)-Suk, Vízner (cseh, 11.) 6:4, 6:4, 7:6. Negyeddöntő: W. Black, Ullyett (zimbabwei, 4.)-Paes, Zimonjics (indiai, szerb-montenegrói, 5.) 7:5, 7:6, 7:6. Az elődöntő párosítása: Björkman, Mirnij (svéd, fehérorosz, 1.) vagy Schüttler, Waske-Huss, Moodie (ausztrál, dél-afrikai); W. Black, Ullyett-B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)

Női páros
Nyolcaddöntő: Kuznyecova, Mauresmo (orosz, francia)-McShea, Spears (ausztrál, amerikai) 7:6, 6:2. Negyeddöntő: C. Black, L. Huber (zimbabwei, dél-afrikai, 2.)-Hantuchová, Szugijama (szlovák, japán, 7.) 6:3, 6:2; Stewart, Stosur (ausztrál, 11.)-Petrova, Shaughnessy (orosz, amerikai, 4.) 3:6, 6:4, 6:4; Grönefeld, M. Navratilova (német, amerikai, 8.)- Ducsevina, Peer (orosz, izraeli) 7:6, 6:4. Az elődöntő párosítása: Grönefeld, M. Navratilova-Kuznyecova, Mauresmo vagy Lihovceva, Zvonarjova (orosz, 5.); Stewart, Stosur-C. Black, L. Huber

Vegyes páros
Nyolcaddöntő: Raymond, Björkman (amerikai, svéd, 3.)-Grönefeld, Knowle (német, osztrák, 13.) 6:2, 6:3; M. Navratilova, M. Bryan (amerikai, 5.)-Parrott, Frazier (amerikai) 7:5, 6:7, 6:4; Stosur, Woodbridge (ausztrál, 6.)-Srebotnik, Zimonjics (szlovén, szerb-montenegrói, 10.) 3:6, 6:2, 6:3; Perebijnisz, Hanley (ukrán, ausztrál)-Husarová, Friedl (szlovák, cseh, 7.) 6:4, 5:2, fa.; K. Clijsters, O. Rochus (belga, 12.)-V. Williams, Knowles (amerikai, bahamai, 8.) 3:6, 6:3, 7:5; Dulko, Hood (argentin)-Lihovceva, Hrbaty (orosz, szlovák, 14.) 6:2, 6:1; Pierce, Bhupathi (francia, indiai)-Santangelo, García (olasz, argentin) 6:3, 7:6. A negyeddöntő párosítása: Dulko, Hood-Perebijnisz, Hanley; L. Huber, Ullyett (dél-afrikai, zimbabwei, 4.)-M. Navratilova, M. Bryan; Stosur, Woodbridge- Raymond, Björkman; K. Clijsters, O. Rochus-Pierce, Bhupathi

Juniorok
Lány egyes
Nyolcaddöntő: Szávay Ágnes (magyar, 2.)-Glatch (amerikai, 13.) 6:4, 6:4

Lány páros
1. forduló: Azarenka, Szávay Ágnes (fehérorosz, magyar, 1.)-Dentoni, Revzina (olasz, orosz) 6:1, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik