Tokió 2020: Lőrincz Viktor a szép emlékekből építkezik

Vágólapra másolva!
2021.07.02. 09:57
null
Nem a virtuóz dobásairól híresült el Lőrincz Viktor (kékben) (Fotó: Török Attila)
A Rióban „meglopott”, azóta Európa-bajnok, vb-ezüstérmes klasszisunk az őt ért igazságtalanság ellenére sem dacból és dühből fog birkózni Tokióban, viszont első kiemeltként minden vágya, hogy bátyjával, Tamással együtt dobogóra állhasson.

 

LŐRINCZ VIKTOR

Született: 1990. április 28., Cegléd
Klubja: BHSE
Fogásnem: kötöttfogás
Súlycsoport: 87 kg
Legjobb eredményei: vb-ezüstérmes (2019, Nur-Szultan), vb-bronzérmes (2014, Taskent), Európa-bajnok (2017, Újvidék), Eb-ezüstérmes (2020, Róma), Eb-bronzérmes (2012, Belgrád), Európai Játékok-bronzérmes (2019, Minszk)

– Az elmúlt néhány hónapja nem alakult a legjobban, sokat kellett kihagynia, viszont a néhány héttel ezelőtti törökországi nemzetközi versenyen már újra dobogóra állt.
– A felkészülésem tényleg nem sikerült zökkenőmentesen: előbb jött a térd­operáció, aztán átestem a tünetekkel járó koronavírus-fertőzésen. Az alapozásnak azonban már úgy vágtam neki, hogy ezeket szeretném magam mögött hagyni. Az év elején, így az Európa-bajnokságon is látszott még, hogy a formám nem az igazi, de tisztában voltam vele, ennyi kihagyás után időre lesz szükségem, csak fokozatosan tudom visszaépíteni magam. A legfontosabb, hogy augusztus elejére legyek százszázalékos! Hétről hétre erősebbnek érzem magam, a török verseny már kiváló visszajelzés volt, hogy jó úton haladok. Nagyon erős mezőnyben sikerült Ázsia-bajnokokat, kvótás versenyzőket megvernem, és bronzérmesként zárnom. Most érzem azt, hogy kezdek ott tartani, mint a műtétem előtt.

– A térde a régi?

– Szerencsére igen, a rengeteg gyógytorna és erősítés után mostanra teljesen meggyógyult. A heg sem látszik, és ami fontosabb, egyáltalán nem is érzek fájdalmat, a birkózásnál sem veszek észre semmi különöset, olyan, mintha meg sem történt volna a baj. Az olimpiáig már tényleg csak az élesítés, a „finomhangolás” van hátra.

SZAKSZEMMEL
Nehéz okosat mondani, hiszen az ember igyekszik nem felhánytorgatni a múltat, és sebeket feltépni, mégis, ha pusztán a valós teljesítményt nézzük, Lőrincz Viktor személyében már régóta olimpiai érmesről beszélünk. Hogy öt éve Rióban mi történt és hogyan, mindenki tudja, látta, ám hogy a ceglédi klasszis mennyire erős nemcsak fizikailag, de mentálisan is, jól mutatja, ilyen mélyütés után is felállt a padlóról, s felért a csúcsra előbb Európában, majd világbajnoki ezüstérmesként a tokiói kvótát is kivívta – ez tényleg csak a legnagyobb bajnokok sajátja.
A 87 kilogrammos klasszis egy olimpiai kategóriával lejjebb szereplő bátyjával, Tamással ellentétben nem a virtuóz és látványos dobásairól híresült el, legnagyobb fegyvere sokkal inkább betonbiztos védekezése és elképesztő állóképessége: valósággal felőrli ellenfeleit a meccsek végére, hogy aztán bevigye a kegyelemdöfést.
A versenyt ráadásul első kiemeltként kezdi, vagyis remélhetőleg fokozatosan halad majd a nehezebb ellenfelek felé – ha úgy birkózik, mint 2016-ban Rióban, a 2017-es újvidéki Eb-n vagy a 2019-es kazahsztáni kvalifikációs vb-n, garantálható az érem. És tegyük a szívünkre a kezünket: nála jobban senki sem érdemelné meg.

– Az viszont rengeteg önbizalmat adhat – s majd remélhetőleg valamennyi előnyt is –, hogy a hányattatások ellenére világranglista-elsőként, vagyis első kiemeltként utazhat Tokióba!
– Nyilván amikor kijön egy ilyen lista, jó látni, hogy a bátyámmal, Tamással együtt mi vezetjük a súlycsoportunkat. Ez egyrészt valóban ad önbizalmat, másrészt ha több nem is, annyi előnye már biztosan van a kiemelésnek, hogy a kategória egyik legjobbja, az ukrán világbajnok Zsan Belenjuk, akivel a legutóbbi vébédöntőmet birkóztam, a másik ágon lesz – egyáltalán nem bánom. Ez a rendszer akkor jelenthetett volna további előnyt, ha Tokióra nem vitték volna lejjebb a létszámot, mert akkor eggyel kevesebb meccsem lett volna, mint a mezőny nagy részének. De így, hogy már csak tizenhatan vagyunk egy súlycsoportban, mindenkinek ugyanannyi mérkőzése lesz.

– Épp akartam kérdezni, hogy inkább előnyként vagy hátrányként élik-e meg a létszámcsökkentést...
– Érdekes kérdés ez. Rióban például három győztes mérkőzéssel csak az elődöntőbe jutottam, Tokióban ennyivel már döntős lennék. Másrészt viszont a kijutás iszonyatosan megnehezedett, hiszen ebbe a tizenhatos elitbe csak a világbajnokság első öt helyének valamelyikéről vagy utána csupán két kvótaszerző versenyről lehetett bekerülni, azoknak is már csak a döntőjéből... Emiatt is örülünk nagyon, hogy nekünk Tomival összejött a kvóta a vébén, mert a kvalifikációs viadaloknak azzal a tudattal nekimenni, hogy nincs hibázási lehetőség – miközben a többi, ugyancsak kijutásra éhes „húsmarcangoló” valósággal széttép –, óriási lelki és fizikai teher egyszerre, ráadásul már az olimpiai felkészülésből veszi el az idődet és energiádat.

REPKA ATTILA, OLIMPIAI BAJNOK
Viktor elmúlt egy éve nem alakult jól: előbb át kellett esnie a térdműtéten, majd a koronavírust sem úszta meg, így az év elején még érthető módon nem volt a legjobb állapotban. Ezt láthattuk az Európa-bajnokságon, ami ilyen hosszú kihagyás után kicsit talán korai volt neki, viszont a versenyek meg kellenek, így inkább elindult. A csúcsformát egyébként sem az év elejére kell, hanem nyárra, az olimpiára időzítjük, és a legfontosabb, hogy javuló tendenciát mutat: az Eb-n látottnál már most lényegesen jobb állapotban van, és lesz még sokkal jobb is, augusztus elejéig bőven van ideje ütőképes formába hozni magát. Ami a riói olimpián történt, mindig fájó marad, idővel halványul, de eltűnni sosem fog, teljesen kizárni sem lehet, egy kis plusz­akarás biztosan motoszkál majd benne. Ám eleve nagyon profi sportoló, aki mindig mindenhova azért megy, hogy győzzön. Testvérével, Tamással együtt maximalisták, gyakorlatilag egymást hajszolják bele a sikerbe.

– Ha már szóba hozta Riót: az ott történtek, a bronzmeccse arcátlan elcsalása szül pluszdacot, vagy már elfelejtené az egészet?
– Ez a lényeg, nem szeretnék dacból, dühből birkózni, abból még sohasem sült ki semmi jó. Nyilván érzékeny pont, olyan fájdalmas emlék, amely sokáig elkísér, ám tudatosan készültem, hogy ne jelenjen meg a felkészülésemben és a birkózásomban – úgy érzem, ki is tudtam zárni teljesen. A cél éppen az, hogy ne a riói rossz, hanem a jó élményekből táplálkozzak, mert szerencsére abból is volt bőven. Ezeket gyűjtöm, ezeket tartalékoltam el magamban, az elmúlt időszakban az összes versenyemen ennek szellemében álltam oda a szőnyegre, és ennek szellemében fogok Tokióban is.

– Ennek meg is lett az eredménye, hiszen utána egyebek mellett Európa-bajnokságot nyert, a 2019-es kvalifikációs világbajnokságon pedig ezüstérmesként vívta ki az olimpiai kvótát – ezek azért jó visszajelzések.

– Így van, és ezt szerettem volna megmutatni, kicsit magamnak is bizonyítani, hogy sokkal több van bennem. Miként az az elmúlt négy-öt évben is látszott, nagyon szép eredményeket tudok elérni, képes vagyok legyőzni a legnagyobb versenyeken a legjobbakat is. Van még bennem tartalék, és tartogatok még meglepetést!

– Akkor hát ugyanaz a terv, mint két éve, Nur-Szultanban a vébén? Hogy a bátyjával együtt érmet hoznak haza Tokióból, az olimpiáról is?
– Más nem is lehet, egyértelműen így készülünk. Ez még hiányzik a közös kollekciónkból: Európa-bajnokságon és világbajnokságon is volt már olyan, hogy mindketten dobogóra álltunk, a világ legboldogabb emberei lennénk, ha ez az olimpián is sikerülne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik