Milák legyőzte Kóst, aranyérmes 100 pillangón az Eb-n

Vágólapra másolva!
2024.06.20. 18:15
Milák Kristóf aranyérmes, Kós Huberté az ezüst 100 pillangón
Milák Kristóf nyerte meg a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjét a belgrádi Európa-bajnokságon. Az olimpiai bajnok 14 századdal előzte meg a másodikként végző Kós Hubertet. Ábrahám Minna is remekelt, a 200 méter gyors döntőjében második helyen végzett, az olimpiai szintidőn belül.

 

FÉRFI 100 PILLANGÓ, DÖNTŐ

A döntőbe Kós Hubert került be a legjobb idővel, így a negyedik pályán úszhatott, míg Milák a harmadik pályát kapta meg. A két magyar végig óriási csatát vívott egymással, és – bár öt méterrel a vége előtt még a lengyel Jakub Majerski vezetett! – végül Milák ért be elsőként 50.82-es idővel, mindössze 14 századdal gyorsabban az ezüstérmes pozícióban falat érő Kós Hubertnél. 

Milák Kristófnak ez pályafutása hatodik egyéni Európa-bajnoki címe, összességében ez volt a magyar küldöttség harmadik elsősége ezen a kontinensbajnokságon, és összességében a 99. Eb-aranya.

„Milák Kristóf mögött másodiknak lenni egy Európa-bajnokságon szerintem szép eredmény, és bár még nem beszéltem vele, azt hiszem, ennek Bob Bowman is tud örülni – más lenne persze a helyzet, ha ez az Eb lenne az év fő versenye, de nem ez az – mondta Kós Hubert. – Mivel „lement” a száz pillangó az Eb-n, immár kijelenthető, hogy a kétszáz hát mellett a száz pillangót biztosan úszom majd az olimpián, hogy lesz-e még mellette harmadik szám, nemsoká az is eldől. A száz pillangón nyújtott teljesítményem egyébként tetszett, és az is, hogy a három úszásom egyre jobb lett. A csütörtöki terv az volt, hogy a száz pillangó után leúszom az ötven hát középdöntőjét, majd jöhet a váltó – sajnos a délelőtti kizárás meghiúsította az elképzelésemet, pedig jó lett volna három számot úszni egy este. Az ötven hátnak örülök, a döntőbe jutásnak is.”

NŐI 50 HÁT, DÖNTŐ

Komoróczy Lora nagyon jól úszott, végig nagy csatában volt az érmekért, az élen is haladt. Végül két századdal lemaradt a dobogóról, és a negyedik helyen végzett. 28.08-as ideje új egyéni csúcs, hat századdal döntötte meg a korábbi legjobbját.

„Nem tudom, mit mondjak, a századokkal nem vagyok túl jó barátságban… – értékelt lapunknak Komoróczy Lora. – Negyedik lettem, ez van. Általában elsőre nem szokott sikerülni sok minden, meg kell mindig mindenért dolgozni, de így legalább még jobban örülök annak, ha elérem a célomat. Megyek tovább az úton, egyszer csak sikerül.”

NŐI 200 GYORS, DÖNTŐ

Ábrahám Minna junior Eb-ezüstérmesként a legjobb idővel indult a döntőben. Barbora Seemanovát nem lehetett megfogni, a cseh végig vezetett a versenyen, és simán megnyerte az aranyérmet. Ezzel együtt Ábrahám Minna fanatsztikus úszással másodikként csapott a célba. Ideje 1:57.22, ami az olimpiai szintidőn belül van!

Legutóbb magyarként Hosszú Katinka 10 évvel ezelőtt szerzett kontinensbajnoki ezüstöt ebben a számban

„Nem úgy jöttem ide, hogy érmet szeretnék, hanem úgy, hogy egy tökéletes versenytervet végrehajtsak, azzal jön a jó idő, az idővel meg az érem – mondta Ábrahám Minna. – Az A-szint volt a fontos, az ezüstérmet egyelőre fel sem fogom, el sem hiszem. Az, hogy meglett a szint – úristen, annyit dolgoztam értem. Kicentiztem: a szintet négy századdal „törtem fel”, és az utolsó pillanatban úsztam meg, de ennek így kellett lennie. Minden sikerült ezen az Európa-bajnokságon – tavaly volt egy mélypontom, az, hogy Amerikában tanultam és készültem, ebből kirángatott, és adott egy lendületet, de miután hazajöttem, edzőmmel, Magyarovits Zoltánnal is nagyon jól dolgoztunk együtt.”

NŐI 100 PILLANGÓ, KÖZÉPDÖNTŐ

59.10-zel Ugrai Panna a hatodik helyen csapott célba a futamában, összességében a 13. helyen fejezte be a szereplést.

FÉRFI 50 MÉTER HÁT KÖZÉPDÖNTŐ

Mindkét magyar úszó az első futamban kapott helyet. Jászó Ádám 24.97-tel egyéni csúccsal a harmadik lett, míg a nem sokkal korábban a 100 pillangón döntőző Kós Hubert a negyedik lett 25.07-tel. Összességében Jászó a hatodik, Kós a nyolcadik legjobb idővel bejutott a pénteki döntőbe.

„Délelőtt is egyéni csúcsot úsztam, aztán ezt tovább javítottam a középdöntőben – mondta lapunknak Jászó Ádám. – Mondhatjuk, hogy az első ötven már megvan a száz háthoz. Ez az első egyéni Eb-döntőm a felnőttek között, az a célom, hogy minél előrébb végezzek.”

NŐI 200 MELL, KÖZÉPDÖNTŐ

Békési Eszter az utolsó hossz előtt még nagyon messze volt a továbbjutást jelentő második helytől, de aztán fantasztikus hajrával megelőzte horvát és görög riválisát is, és végül a dán Thea Blomsterberg mögött 2:27.77-tel a második helyen érte el a falat. Ezzel automatikusan megszerezte a döntős hely egyikét. Összességében a hatodik legjobb eredménnyel jutott a fináléba.

„Magamat is megleptem kicsit, különösen a reggeli úszásom után, az ugyanis borzasztó volt – mondta Békési. – Húsz perccel hamarabb mentem a call roomba, meleg volt, az nem volt jó döntés, este már nem követtem el ezt a hibát. Élveztem ezt az úszást, azt hiszem, ezért is sikerült jól – korábban sokszor rágörcsöltem arra, hogy kell az eredmény, ám ezúttal képes voltam felszabadultan úszni. A döntőben igyekszem „örömúszni”, remélem, képes leszek rá.”

VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
ÚSZÁS
DÖMTŐK
FÉRFIAK
200 m mell
Európa-bajnok: Ljubomir Jepitropov (Bulgária) és Erik Persson (Svédország) 2:09.45, 2. Jan Kalusowski (Lengyelország) 2:10.20
100 m pillangó
Eb: Milák Kristóf (Magyarország, klub: BHSE, edző: Virth Balázs) 50.82, 2. Kós Hubert (Magyarország, k: BVSC, e: Bob Bowman) 50.96, 3. Jakub Majerski (Lengyelország) 50.98
4x100 m gyorsváltó
Eb: Szerbia (Velimir Sztjepanovics, Nikola Acsin, Justin Cvetkov, Andrej Barna) 3:12.90, 2. Lengyelország (Chowaniec, Dudys, Masiuk, Shieradzki – Piszczorowicz, Korzeniowski) 3:13.25, 3. Görögország (Hrisztu, Bilasz, Kolomejev, Vazaiosz – Meladinisz, Makrygiannisz) 3:13.73

NŐK
200 m gyors
Eb: Barbora Seemanova (Csehország) 1:55.37, 2. Ábrahám Minna (Magyarország, k: UTE, e: Magyarovits Zoltán) 1:57.22, 3. Nicole Maier (Németország) 1:27.43
50 m hát
Eb: Danielle Hill (Írország) 27.73, 2. Teodora Drakou (Görögország) 27.87, 3. Adela Piskorska (Lengyelország) 28.00, 4. Komoróczy Lora (Magyarország) 28.02

KÖZÉPDÖNTŐK
A magyarok eredményei
Férfiak
50 m hát: 1. Aposztolos Hrisztu (görög) 24.52, …6. Jászó Ádám 24.97, …8. Kós Hubert 25.07 – Jászó és Kós döntőbe jutott
Nők
200 m mell: 1. Kristyna Horska (cseh) 2:24.55, …6. Békési Eszter 2:27.77 – Békési döntőbe jutott
100 m pillangó: 1. Roos Vanotterdijk (belga) 57.89, …13. Ugrai Panna 59.10 – Ugrai nem jutott döntőbe

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik