Úszás: Fángli Henrietta sportolóként magyar lett

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.06.22. 14:23
Fángli Henrietta sportolóként magyar lett
Pénteken a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség Fángli Henriettát a magyar sportolók közé „sorolta”.

 

Az áprilisi országos bajnokságon ismerkedtünk meg Fángli Henriettával, aki a magyar úszósportban nem akármilyen belépővel indított: a Duna Arénában Kovács Ágnes 2000-es magyar csúcsát, amely akkortájt egyébként Európa-rekord is volt (1:07.79), döntötte meg 100 mellen (1:07.50).

„Marosvásárhelyen születtem, ott is úsztam sokáig, három éve pedig Houstonban tanulok – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak az ob-n Fángli Henrietta. – Korábban értek csalódások, hiszen Romániában nem kaptam meg sohasem a lehetőséget arra, hogy feljebb lépjek, pedig úgy érzem, megérdemeltem volna. Szeptemberben arra jutottam, hogy ez így nem mehet tovább, sok mindenen változtattam, és életem legjobb felkészülését tudhatom magaménak. Nagy álmom vált valóra ezzel a magyar csúccsal. A győriekkel való együttműködésem valójában a véletlennek köszönhető, de azt hiszem, ezen kár lenne változtatnom.”

Fánglit az Európa-bajnokságra még nem tudta benevezni a Magyar Úszószövetség, mert hiába volt magyar útlevele, hivatalosan még nem számított magyar sportállampolgárnak – péntektől viszont már az!

Köszönhetően a hatékony magyar sportdiplomáciánknak, a máskor legalább féléves adminisztrációs út ezúttal csak egy hónapig tartott, pénteken a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics számunkra kedvező döntést hozott az ügyben, így aztán Fángli Henrietta pénteken Rómában, a Hét Domb viadalon úszott újabb országos csúcsát (1:07.08) immár teljes jogú magyar úszóként érte el – ha három tizeddel gyorsabb, Párizsba is utazhatott volna.

De még ott lehet, hiszen a szövetségtől kapott tájékoztatás szerint Fángli vasárnap 200 mellen is indul Rómában, s ha az első százon szintidőn (1:06.79) belülre kerül, ott lehet az olimpián.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik