Ismét bebizonyosodott, hogy küzdeni tudni kell

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.09.08. 21:11
Címkék
"Ahhoz, hogy a csoport első két helyének valamelyikén végezzen a csapatunk, valamennyi hazai mérkőzést hozni kell, idegenben le kell gyűrni Máltát és Izlandot, valamint a másik három rivális egyikének az otthonában bravúrt kell végrehajtani."
A keserves gyôzelem ára jó néhány újabb ránc volt Róth Antal edzô homlokán (Fotó: Németh Ferenc)
A keserves gyôzelem ára jó néhány újabb ránc volt Róth Antal edzô homlokán (Fotó: Németh Ferenc)
A keserves gyôzelem ára jó néhány újabb ránc volt Róth Antal edzô homlokán (Fotó: Németh Ferenc)
A keserves gyôzelem ára jó néhány újabb ránc volt Róth Antal edzô homlokán (Fotó: Németh Ferenc)
A keserves gyôzelem ára jó néhány újabb ránc volt Róth Antal edzô homlokán (Fotó: Németh Ferenc)
A keserves gyôzelem ára jó néhány újabb ránc volt Róth Antal edzô homlokán (Fotó: Németh Ferenc)
Az idézett mondat Róth Antaltól, a magyar U21-es válogatott szövetségi edzőjétől származik, és akkor hangzott el, amikor az utánpótlás-együttes megkezdte az Eb-selejtező-sorozatot. Ma már tudjuk, Horvátország ellen idegenben nem sikerült a bravúr - Velica Goricában kikaptunk 1-0-ra, holott a második játékrészben mutatott futball alapján a magyar gárda közel járt a pontszerzéshez -, a kötelezőt, azaz a soron következő hazai fellépést, az Izland elleni kilencven percet azonban sikerrel vette a csapat. Meglehet, többen fanyalognak amiatt, hogy a keddi, dunaújvárosi összecsapáson csak az utolsó pillanatban sikerült megszerezni a győztes találatot, azonban akik ezt teszik, azok nem tudják, hogy korántsem volt zökkenőmentes az U21-es válogatott felkészülése.
Sérülések és betegségek miatt Róth Antalnak szinte napról napra változtatnia kellett a keret összetételén, és e tény ismeretében nem meglepő, hogy Izland ellen korábban sohasem látott összeállításban kísérelte meg a három pont megszerzését a magyar együttes. Ugyancsak nem mellékes, hogy a vendégegylet az elmúlt héten magabiztosan, 3-1-re verte hazai pályán Bulgáriát, azaz borítékolható volt, hogy a győzelem megszerzése érdekében minden erőtartalék mozgósítására szükség lesz.
A dunaújvárosi összecsapás igazolta az előzetes várakozásokat, a megszerzett három pontért valóban megküzdött a magyar csapat. Azt nem lehet állítani, hogy a játék minden igényt kielégített - sőt… -, azonban az kétségtelenül igaz, hogy a pályán lévő játékosok a találkozó lefújásáig küzdöttek a győztes találatért.
"Az első félidőben még az oldalvonal mellől figyelhettem a társakat, és azt tapasztaltam, hogy az izlandiak a kezdő sípszó pillanatától a védekezésre fektetik a fő hangsúlyt - mondta az Eb-selejtező másnapján a győztes gólt szerző Feczesin Róbert. - A korai kiállítás után mindez még hangsúlyosabb volt, és noha egy-két helyzetünk azért adódott, nagyon nehéz volt feltörni ellenfelünk szervezett védekezését. Sajnos pályára lépésemet követően sem javult fel túlzottan teljesítményünk, inkább csak küzdöttünk, semmint jól futballoztunk volna. Boldog vagyok, hogy a mérkőzés utolsó percében siker koronázta az erőfeszítéseinket, az pedig még inkább örömmel tölt el, hogy bebizonyosodott, magyar labdarúgók is képesek az utolsó pillanatig küzdeni. Egyelőre nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy a soron következő, Svédország elleni idegenbeli fellépésen mire számíthatunk, de azt azért elmondhatom, képesnek tartom a csapatunkat arra, hogy vendégségben is eredményesen szerepeljen."
Az újabb Eb-selejtezőig még majd’ egy hónap van hátra, azonban a keddi, Izland elleni összecsapás megmutatta, edzőként a kispadon ülni - avagy mellette állni - nem éppen életbiztosítás. A magyar U21-es válogatott szakvezetőjén, Róth Antalon már a találkozó előtt látható volt a feszültség, és aligha túlzás, ha azt mondjuk, a kilencven perc nem jelentett éppen fiatalítókúrát a számára.
"Tudtuk, hogy három pontot kell szereznünk, ha komolyan versenyben akarunk maradni a csoportban - idézte fel a dunaújvárosi párharcot a szakember. - Az első félidőben nem tudtunk mit kezdeni az emberelőnyünkkel, a szünetben pedig Jovánczai Zoltánt kényszerből le kellett cserélnem. Nem sokkal később másodszor is változtattam, majd jött Horváth Gábor kiállítása, ami válaszút elé állított. Úgy döntöttem, hiba lenne a ki-ki játékba belemenni, így Bori Gábor tehermentesítése érdekében a védő Rodenbücher Istvánt küldtem harmadik csereként pályára. Így megmaradt a csapat szerkezete, és végül sikerült a győztes gólt is megszerezni. A célunk továbbra is az, hogy valamennyi riválisunkkal partiban legyünk a mérkőzéseken, és lehetőleg a magunk javára döntsük el a meccseket. Nem bánnám, ha legközelebb nem napról napra kellene változtatni a keret összetételén, bár megjegyzem, hogy az utólag meghívott futballisták valamennyien partnernek bizonyultak. Nem üres szólam, amit mondok, de nekünk valamennyi, 1983. január elseje után született labdarúgóra szükségünk van ahhoz, hogy eredményt tudjunk elérni."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik