Labdarúgás: a Magyar Kupa fiatal felfedezettjei

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.14. 08:53
Címkék
A labdarúgó Magyar Kupában a héten befejeződtek a negyeddöntős küzdelmek, és bár az elődöntő és a döntő még hátra van, azt már most kijelenthetjük, a sorozat jelen kiírásában számos utánpótláskorú játékos fel tudta hívni magára a figyelmet. Más kérdés, hogy a kupában nyújtott jó teljesítmény, egy-egy jó meccs mennyit jelenthet a játékosok hosszú távú pályafutására, a bajnokságban játszott szerepükre nézve…

Ha egyenként kiemeljük a Magyar Kupa 2019–2020-as kiírásban feltűnt fiatalokat, akkor a kapuban adja magát a 19 éves békéscsabaiUram János, aki decemberben a bravúrjaival nagyban hozzájárult a Ferencváros 2–0-s legyőzéséhez, ahhoz, hogy az NB II-es Békéscsaba búcsúztatta az FTC-t. Uram pályafutására már rövid távon kihatott a Ferencváros elleni mérkőzés, mert azt megelőzően többnyire kispados volt az NB II-ben, azóta azonban a legutóbbi hat bajnokiból ötször ő védett (két meccsen nem kapott gólt), és a hírek szerint teljesítményével felkeltette az élvonalbeli Puskás Akadémia érdeklődését is.Uram János, aki decemberben a bravúrjaival nagyban hozzájárult a Ferencváros 2–0-s legyőzéséhez, ahhoz, hogy az NB II-es Békéscsaba búcsúztatta az FTC-t. Uram pályafutására már rövid távon kihatott a Ferencváros elleni mérkőzés, mert azt megelőzően többnyire kispados volt az NB II-ben, azóta azonban a legutóbbi hat bajnokiból ötször ő védett (két meccsen nem kapott gólt), és a hírek szerint teljesítményével felkeltette az élvonalbeli Puskás Akadémia érdeklődését is.

Tamás Olivér a Mol Fehérvárban tűnt fel a Magyar Kupában Fotó: www.molfehervarfc.hu
Tamás Olivér a Mol Fehérvárban tűnt fel a Magyar Kupában Fotó: www.molfehervarfc.hu

Tamás Olivér a Mol Fehérvárban tűnt fel a Magyar Kupában  •  Fotó: www.molfehervarfc.hu

A védők közül a 18 éves, kárpátaljai Tamás Olivér ugyan csak két meccsen volt kezdő a Mol Fehérvárban, és csak egy mérkőzésen, az Újpest elleni nyolcaddöntőben kezdett, azt a meccset végig is játszotta, és hibátlan teljesítménnyel járult hozzá a továbbjutást érő 1–0-s győzelemhez, jó játékát csapattársa, Kovács István is kiemelte. Az már egy másik kérdés, hogyTamás Olivérezt leszámítva csak egy alkalommal játszott tétmeccsen az első csapatban, ezen a héten a ZTE elleni, 5–0-ra megnyert negyeddöntő visszavágóján, melyen kilenc percre állt be. Ezenkívül az NB I-ben ötször ült a kispadon, de még nem mutatkozhatott be, az NB III-ban pedig 11 meccsen szerepelt, egyelőre tehát a jobbhátvéd esetében még kérdéses, hogy a Magyar Kupa mennyire gyakorolhat jótékony hatást a pályafutására.

Ugyanez érvényes a 19 éves zalaegerszegiHegedűs Olivérre, aki a Fehérvár elleni negyeddöntő első meccsén a 80. percben csereként beállva góllal és gólpasszal vállat főszerepet csapata 2–0-s győzelmében. A Magyar Kupában négyszer játszott, mindannyiszor csereként lépett pályára, az NB I-ben még nem mutatkozott be, ebben az idényben az U19-es másodosztályban 15 meccsen hat gólt szerzett.

Egy sorral előrébb lépve érdekes történet a Puskás Akadémia 19 éves romániai középpályásának,Tamás Nándornakaz esete is, aki a Magyar Kupában három meccsen (az alacsonyabb osztályú Bonyhád, a Maglód TC és az NB II-es Békéscsaba ellen) öt gólt és egy gólpasszt jegyzett, de az NB I-ben négy mérkőzésen csak 59 perc jutott neki. Ő a jövőjét elsősorban az NB II-ben alapozhatja meg, ugyanis a Csákvárban kölcsönben 11 bajnokin három gólt és öt gólpasszt jegyzett, ami nem rossz ajánlólevél.

A csatárok közül az MTK-val négy közé jutott, 1998-as születésű, U21-es válogatott válogatottBíró Bencétemelnénk ki, aki az NB III-as Dunaújváros elleni nyoladdöntőben két mérkőzésen három gólt szerzett, a negyeddöntőben a Dorog ellen pedig két mérkőzésen három gólpasszt adott – mind a két párharcban főszerepet játszott továbbjutás kiharcolásában. Ellenben a bajnokságban egyelőre csak epizódszerep jut a télen a portugál másodosztályból hazatért csatárnak, öt mérkőzésen csak 73 percet töltött a pályán.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 1–1
Továbbjutott: Mezőkövesd, 2–1
MTK (NB II)–Dorogi FC (NB II) 3–0
Továbbjutott: MTK, 4–0
Budapest Honvéd–Paks 2–0
Továbbjutott: Bp. Honvéd, 2–0
Mol Fehérvár FC–ZTE FC 5–0
Továbbjutott: Fehérvár, 5–2
ELŐDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK (április 15.)
MTK Budapest (NB II)–Budapest Honvéd
Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC
VISSZAVÁGÓK (április 22.)
Budapest Honvéd–MTK Budapest (NB II)
Mol Fehérvár FC–Mezőkövesd

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik