Labdarúgás: lehet már látni a következő dortmundi tinisztárokat

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.15. 08:58
Címkék
A Borussia Dortmund labdarúgócsapata évről évre nagy üzleteket köt utánpótláskorú játékosok szerződtetésével, majd továbbértékesítésével. Christian Pulisic és Jadon Sancho után Erling Haalnd folytatta a sort, de már azt is lehet sejteni, kik lehetnek a következők...

A német Borussia Dortmund a héten 2–0-ra kikapott a francia PSG otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján és így 3–2-es összesítésben búcsúzott a sorozattól. Sokat elmond azonban a BVB filozófiájáról, hogy Párizsban Dan-Axel Zagadou (20 éves, francia), Asraf Hakimi (21, marokkói), Jadon Sancho (19, angol), Erling Haaland (19, norvég) és a csereként beállt Giovanni Reyna (17, éves, amerikai) személyében öt utánpótláskorú játékos is pályára lépett a német csapatban.Dan-Axel Zagadou (20 éves, francia), Asraf Hakimi (21, marokkói), Jadon Sancho (19, angol), Erling Haaland (19, norvég) és a csereként beállt Giovanni Reyna (17, éves, amerikai) személyében öt utánpótláskorú játékos is pályára lépett a német csapatban.

Dortmundi sikerkovácsok: Erling Haaland (balra) és Jadon Sancho Fotó: The Independent
Dortmundi sikerkovácsok: Erling Haaland (balra) és Jadon Sancho Fotó: The Independent

Dortmundi sikerkovácsok: Erling Haaland (balra) és Jadon Sancho  •  Fotó: The Independent

A Dortmund játékospolitikájával összefüggő egyik hír a napokban az volt, hogy a klub 15 éves, kameruni származású támadója, Youssoufa Moukoko megszerezte a 34. gólját is az idényben a Borussia U19-es csapatában, ez rekordot jelent, mert ezelőtt soha, egyetlen játékos sem szerzett ennyi gólt ebben a korosztályban. A fiatal támadó az előző nyolc bajnokiján 16 gólt szerzett, az idényben csupán hat olyan bajnoki meccs volt, amikor nem talált be az ellenfél kapujába. A korosztályos válogatott játékos az előző idényben 28 bajnoki meccsen 50-szer, azt megelőzően 40-szer volt eredményes az U17-es bajnokságban.

A másik érdekes hír az volt, hogy hamarosan átigazolási csúcsot dönthet a Dortmund: sajtóhírek szerint 35 millió euróért szerződtethetik az angol másodosztályú Birmingham City 16 éves angol középpályását, Jude Bellinghamet, aki 2019 augusztusában a Birmingham történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa lett, 16 évesen és 58 naposan mutatkozott be a Portsmouth elleni Ligakupa-mérkőzésen. A középpályás fiatal kora ellenére alapember csapatában: ebben az idényben 34 tétmérkőzésen lépett pályára, amelyen négy gólt szerzett és három gólpasszt jegyzett.

Bellinghamet a jövő egyik legnagyobb angol tehetségeként tartják számon. Korábban a Manchester United 30 milliós ajánalatára redált, ám úgy tűnik, a Dortmund nyerte a kegyeiért vívott csatát. ASport Bildszerint a Borussia 35 millió eurót fizet majd Bellinghamért. Ez transzferrekordot jelentene, mivel a legnagyobb összeg, amit játékosért fizetett a Dortmund, 30.5 millió euró volt – ennyiért vették vissza Mats Hummelset a nyáron a Bayern Münchentől.

A Dortmund első keretében jelenleg kilenc utánpótláskorú játékost találunk: a BL-meccs kapcsán már említettek mellett Luca Unbehaun (19), az argentin Leonardo Balerdi (21), a spanyol Mateu Morey (20) és Tobias Raschl (20) is a keret tagja, igaz, a fiatalok közül jobbára azok kapnak szerepet, akiket fent említettünk, mert pályára léptek a Bajnokok Ligájában is. A BVB minden évben szerződtet az első keretébe utánpótláskorú játékosokat, már csak ezért sem lenne meglepő Jude Bellingham átigazolása sem, főleg azok után nem, hogy Sancho által egyszer már bejött az angol vonal. Ugyanakkor a dortmundiak utánpótlása is erős, hiszen a harmadik számú kapus, Unbehaun, valamint Reyna és Raschl is az U19-es csapatból került fel a nyáron az első kerethez.

A Bundesligában a Bayern München mögött a 2. helyen álló Dortmund éppen azért tudja időről időre a bajorokat is megközelíteni, mert mindig talál egy-két olyan kiemelkedő képességű fiatalt valahol a világban, aki aztán hosszú távon meghatározhatja a csapat játékát, távozása esetén, az eladásával pedig anyagilag is jól járhat a klub. Ebbe a kategóriába tartozott korábban például Christian Pulisic is, aki 2015-ben Amerikából ingyen került a Dortmund U17-es csapatába, majd két évvel később, 64 millió euró fejében az angol Chelsea játékosa lett. Amikor pedig Pulisic elment, érkezett a Manchester City utánpótlásából Sancho 7.84 millió euróért, de azok után, hogy Dortmundban 90 meccsen 31 gólt és 42 gólpasszt jegyzett, gyorsan megsokszorozta az értékét. Hasonló a helyzet a télen a Salzburgból átigazolt Erling Haalanddal is, aki húsz millió euró ellenében érkezett, majd 11 meccs alatt 12-szer talált be az ellenfelek kapujába, és máris 80 millió euróra becsülik az értékét...

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik