Cselgáncs: Kenderesi Péter 2024-ben a bátyjával utazna az olimpiára

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.18. 16:47
Címkék
Olimpikon úszó bátyja nyomdokaiba lépne a PVSK utánpótlás-válogatott dzsúdósa, Kenderesi Péter. A tizenöt éves, korosztályos Európa-kupát, országos bajnokságot és diákolimpiát nyert fiatalember a 2024-es párizsi játékokra fókuszál, ahová reményei szerint testvérével együtt utazhat.

A 15 éves Kenderesi Péter nem akar lemaradni bátyjaitól, jóllehet, amíg Loránd és Tamás az úszás mellett tették le a voksukat – előbbi már visszavonult, utóbbi pedig 24 évesen már olimpiai bronzérmesnek, valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesnek mondhatja magát –, addig ő dzsúdózik.Kenderesi Péter nem akar lemaradni bátyjaitól, jóllehet, amíg Loránd és Tamás az úszás mellett tették le a voksukat – előbbi már visszavonult, utóbbi pedig 24 évesen már olimpiai bronzérmesnek, valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesnek mondhatja magát –, addig ő dzsúdózik.

Kenderesiék a medence partján: a dzsúdós Péter (balról) is megtanult úszni Forrás: bama.hu
Kenderesiék a medence partján: a dzsúdós Péter (balról) is megtanult úszni Forrás: bama.hu

Kenderesiék a medence partján: a dzsúdós Péter (balról) is megtanult úszni  •  Forrás: bama.hu

„Édesanyáméknak nagyon fontos volt, hogy megtanuljunk úszni, így ez nálam sem maradhatott el. A küzdősportok azonban jobban érdekeltek, ezért a korábbi lakóhelyünkhöz közel, Bonyhádon elkezdtem karateórákra járni – árulta el a bama.hu-naka PVSK 15 éves reménysége. – Nagyjábólnégy és fél éve, amikor elköltöztünk Pécsre, megnéztem egy dzsúdóedzést a PVSK-nál, ésazonnal beleszerettem a sportba. Nagyon megfogott, hogy mennyi mindentől függ a győzelem, és a fizikálisan gyengébb ellenfél is megverheti az erősebbet. Ráadásul a PVSK dzsúdószakosztályának vezetője, Kersics Antal már az első edzésemen azt mondta aszüleimnek, hogy csak akkor enged el, ha hoznak helyettem egy másik, legalább ilyen tehetséges gyereket. Ugyan azóta odavittük azöcsémet is, de én természetesen maradtam a klubnál, és nem is tervezek váltani."

Idővel kiderült, nem véletlenül ragaszkodott Kercsis Antal az akkor még csak 10 éves fiúhoz. Az utánpótlás-válogatott Kenderesi Péter az elmúlt négy és fél évben korosztályos Európa-kupa-győztes lett, országos bajnokságot és diák­olimpiát nyert, valamint a kisebb versenyeken is sorra gyűjtötte az érmeket. Ráadásul az önbizalma is a helyén van: eltökélt szándéka, hogy egyszera testvérével együtt utazzon az olimpiára.

Kenderesi Péter (középen) korosztálya egyik legeredményesebb magyar dzsúdósa Forrás: PVSK
Kenderesi Péter (középen) korosztálya egyik legeredményesebb magyar dzsúdósa Forrás: PVSK

Kenderesi Péter (középen) korosztálya egyik legeredményesebb magyar dzsúdósa  •  Forrás: PVSK

„Úgy tervezzük, hogy 2024-ben közösenutazunk a játékokra– mondta határozottan a fiatal sportoló. – Ezért még nagyon sokat kell tennem, de mindenképp ez a cél. Próbáljuk felfelé húzni egymást, esténként mindent átbeszélünk, s a jelenlegi helyzetben az otthoni edzéseinket is együtt csináljuk."

Mint ismert, a koronavírus-járvány majdnem az egész világon leállította a sportéletet, s ez alól a dzsúdó sem kivétel: a cselgáncsozók is otthon próbálnak formában maradni.

„Jelenleg is napi kétszer edzek, egyet délelőtt, egyet délután. Nem szabad ellustulni, hiszen ha visszaveszek, akkor a járványhelyzet után lehet, hogy legyőzne, akinél a karantén előtt még jobb voltam. Ezt nem engedhetem meg magamnak" – tette hozzá Kenderesi.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik