Labdarúgás: önismeret és technikafejlesztés a járványidőszakban

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.11. 08:46
Címkék
Ahány ház, annyi szokás – ez válsághelyzetben különösen igaz. Az NB I-es DVTK vezetőedzőjével, Feczkó Tamással és a Neofutball egyéni képzőműhely alapítójával, Rózant Jánossal arról beszélgettünk, milyen típusú szakmai munkát tudnak végezni a jelenlegi, meglehetősen behatárolt lehetőségek között.

Egy élvonalbeli labdarúgócsapatban a lehető legjobb fizikai állapot fenntartása az elsődleges cél, akkor is, ha éppen szünetel a bajnokság, mert minél hosszabb a kihagyás, annál nehezebb lesz újra felvenni a ritmust. A DVTK vezetőedzője, Feczkó Tamás ennek szellemében differenciált, személyre szabott házi feladatokat határozott meg játékosainak, akik közül heten még húsz év alatti, utánpótláskorú labdarúgók.

Németh Kevin is gyakran látogatja a Neofutball edzéseit, a járvány idején pedig otthon gyakorol
Németh Kevin is gyakran látogatja a Neofutball edzéseit, a járvány idején pedig otthon gyakorol

Németh Kevin is gyakran látogatja a Neofutball edzéseit, a járvány idején pedig otthon gyakorol

„A fiatalok a jelenlegi helyzetben rá tudnak állni az egyéni képzésre, rengeteg technikai gyakorlat elérhető az interneten, melyekkel tulajdonképpen minden fejleszthető, el is láttuk őket ilyen jellegű videókkal. Ezeken keresztül a különböző felületekkel – külső, belső, fej – lehet gyakorolni a labdaérintéseket, labdavezetést. Ezek a néhány perces videók kimondottan a fiatalok fejlesztését szolgálják – fogalmazott Feczkó Tamás, aki azt is kifejtette, milyen szempontok mentén határozta meg a szakmai stáb a játékosok által otthon elvégzendő feladatokat. – Egyénileg és posztspecifikusan alakítottuk ki az elvégzendő munkát. Egy középső középpályásnak kell a legtöbbet futnia egy mérkőzésen, így neki az otthoni felkészülés során is többet kell teljesítenie, mint mondjuk egy belső védőnek. A futásmennyiség előírásánál a kívánt sebességet is meghatározzuk, hogy adott távokat milyen sebesség mellett teljesítsenek. A terhelésben különbség van az idősebb és a fiatalabb játékosok között. Az első keretben lévő fiatalok szeptember óta velünk edzenek, tudjuk, mekkora a teljesítőképességük, ehhez igazítottuk a feladataikat.”

A szakember hozzátette, Facebook-csoport segítségével tartják a kapcsolatot a játékosok egymással és a stábbal. Feczkó Tamás megjegyezte, több variációt is kidolgozott a további felkészülésre, de minden attól függ, meddig húzódik el a koronavírus-járvány, mikor kezdhetik meg a labdás edzéseket.

A futballisták labda és nagypályás edzések nélküli felkészítése különösen nehéz feladat egy olyan edző számára, aki kimondottan a labdarúgók egyéni képességeinek fejlesztésére, csiszolására szakosodott.

„Mióta nem tudunk személyesen találkozni a hozzánk járó játékosokkal, akik között profik és ifjúságiak egyaránt vannak, azt mondom nekik, csinálják otthon a labdával azt, amit igazán szeretnek – mondta Rózant János, a Neofutball képzőműhely szakmai vezetője. – Próbálgassák azokat a cseleket, trükköket, amikre az edzéseken nincs elég idő, amiket régóta szeretnének megtanulni, begyakorolni. Sokszor látom, főleg az idősebb játékosok esetében, hogy megszokásból csinálják az edzéseket, a különböző feladatokat, de már nincs meg bennük a játék iránti igazi szeretet, az a szenvedély, ami mondjuk Ronaldinhót egész pályafutása során végigkísérte. Ez az időszak arra jó, hogy a játékosok felélesszék magukban azokat az érzéseket, amiért szeretik a labdarúgást, ami örömöt és motivációt ad nekik. Egy tizenéves gyereknek egy új csel megtanulása jelenti a »mindent«, amit aztán meg tudnak mutatni a társaiknak, önbizalmat adhat nekik, hogy erre is képesek. Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a cseleknek, sőt, tiltják is, hogy cselezzenek a játékosok, pedig a trükkök sok szempontból nagyon hasznosak. Kapcsolódási pontot jelentenek, közös témát adhatnak, segítenek abban, hogy a futballisták kifejezhessék önmagukat a pályán. Az idősebbek ugyanis a tanultakat fokozatosan a játékukba is be tudják illeszteni, felismerik, milyen játékhelyzetben tudják alkalmazni egyik vagy másik megoldást.”

A cselek gyakorlása mellett a másik otthoni lehetőség a videózás, amit Skype-on végeznek a Neofutballnál: a játékosok saját meccseit és a posztjukon szereplő világklasszisokat elemzik.

„Az elemzések egyik célja, hogy a játékosok megismerjék önmagukat, viszontlássák magukat játék közben, elgondolkodjanak azon, mit, miért csináltak, milyen döntéseket lehet hozni adott helyzetekben, megmutatjuk, hogyan tudnak olyan szituációkba kerülni, ami az erősségük. A legfiatalabb játékosunk 11 éves, akivel már végeztünk ilyen típusú elemzést. A másik cél, hogy lássák a fiatalok a posztjukon szereplő klasszisokat. A napokban Eden Hazard-t, Yaya Tourét, Dani Alvest vizsgáltuk meg közelebbről, érdekes volt megfigyelni, mik a visszatérő elemek a játékukban, ezekből sokat tanulhatnak a fiatalok.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik