Labdarúgás: Szoboszlai, Havertz, Camavinga – a nyáron dobbanthatnak?

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.04.12. 09:01
Címkék
Az elmúlt hetekben, mióta a koronavírus-járvány miatt szünetelnek a labdarúgó-bajnokságok, a nemzetközi sportsajtóban az egyik fő témát a lehetséges nyári átigazolások jelentik, melyeknek sok fiatal, utánpótláskorú futballista is főszereplője lehet. Azt persze most még elég nehéz megmondani, hogy a sportra is kiható gazdasági válság miként érinti majd a szóban forgó átigazolási terveket…

Az utánpótláskorú játékosokat érintő átigazolási híreket, lehetséges nyári klubváltásokat érdemes három csoportra osztani.

A LEGDRÁGÁBB ÜZLETEK LEHETNÉNEK

Az első csoportba soroljuk a legdrágább sztárigazolásokat. Ezekből a járványügyi helyzet hatására kialakuló gazdasági válság miatt várhatóan nem lesz túl sok, de nem könnyű eldönteni, hogy a nemzetközi sportsajtóban folyamatosan megjelenő új értesülések közül melyiknek érdemes hinnünk és melyik sorolható a fantazmagória kategóriájába.

Az nem meglepő, hogy a hírek jelentős részének középpontjában a Real Madrid áll, viszont a nyár másik érdekes piaci szereplője a Dortmund lehet. Az egyik nagy kérdés, hogy a minden jel szerint csatárt kereső madridiak melyik irányba mozdulnak a velük hírbe hozott két fiatal sztár közül: a PSG még mindig csak 21 éves francia csatára, Kylian Mbappé vagy a Dortmund téli szerzeménye, a norvég Erling Haaland felé.

Olaszországban már azt is megnézték, hogyan festene Szoboszlai Milan-mezben Fotó: Eterno Milan
Olaszországban már azt is megnézték, hogyan festene Szoboszlai Milan-mezben Fotó: Eterno Milan

Olaszországban már azt is megnézték, hogyan festene Szoboszlai Dominik Milan-mezben  •  Fotó: Eterno Milan

Ha Haaland egyelőre marad Dortmundban, akkor jó eséllyel a német klub másik üdvöskéje, a 20 éves Jadon Sancho válthat a nyáron. A The Athletic számolt be arról, hogy az angol támadót a Manchester United szeretné megszerezni, és ennek érdekében 100 millió eurós (35,6 milliárd forintos) ajánlatot tesz majd a Dortmundnak. Az összeg nagysága azért lehet érdekes, mert a német klub ügyvezetője, Hans-Joachim Watzke a napokban a koronavírus-járvány gazdasági következményei között említette, hogy hasonló nagyságrendű vételi ajánlatot valószínűtlennek tart ezen a nyáron. A 11-szeres angol válogatott szélső 2017-ben a Manchester Citytől került a dortmundiakhoz, szerződése 2022 nyarán jár le. Sancho a 2019–2020-as idényben 23 bajnoki mérkőzésen 14-szer volt eredményes és 16 gólpassz fűződik a nevéhez.

Egészen elképesztően hangozhat, de a BVB Haaland vagy Sancho eladásával már a nyáron előkészíthetné a helyet a még csak 15 éves szupertehetségének, a már az U19-es csapatban szereplő, 20 bajnokin 34 gólig jutó Youssoufa Moukokónak, másrészt ha valamelyik csatár távozik, akkor a Dortmundnak meglesz a forrása arra, hogy a középpályára kiszemelt két nagy ígéret közül az egyiket megszerezze. Az egyikük az angol másodosztályú Birmingham futballistája, a 16 évesen 32 bajnokin négy gólt és három gólpasszt jegyzett Jude Bellingham, akiért a Sport Bild szerint 35 millió eurót is készek kifizetni. A másik kiszemelt pedig a Transfermarkt által a világ legértékesebb 18 év alatti játékosának tartott, 17 esztendős Eduardo Camavinga a francia Rennes-ből, az ő vételára a hírek szerint az 50 millió eurót is elérheti. Előbbiért a Manchester Uniteddal, utóbbiért pedig valószínűleg a Real Madriddal és a Liverpoollal kell megküzdenie a Dortmundnak.

A Reallal a fent említett játékosok mellett Spanyolországban az AS az RB Leipzig 21 éves, U21-es francia válogatott védőjét,Dayot Upamecanót is hírbe hozta, az ő becsült értéke 45 millió euró. A nyár igazán agy üzletét még a Leverkusen köthetné meg, ha sikerülne értékesítenie a 20 éves, hétszeres német válogatott Kai Havertzet. A Skysports szerint a vételára meghaladhatja a 110 millió eurót, a Bayern Münchent tartják az első számú kérőjének. Ebbe a kategóriába tartozhat a Valencia 20 éves spanyol szélsője, Ferrán Torres is, akit a Liverpool, az MU, a Juventus, a Dortmund, az Ajax, az Atlético Madrid és a Manchester City kiszemeltjei között emelgetnek, a kivásárlási ára elérheti az 50 millió eurót.

FIATAL ÍGÉRETEK „KÖZÉPKATEGÓRIÁS” ÁRON

A fent említett játékosok mellett, akik már utánpótláskorban is 40-50 millió euróét válthatnak klubot, vannak olyanok is, akik már bizonyítottak a felnőttek között, de a vételáruk azért jóval alacsonyabb lehet ezeknél a csúcsösszegeknél. A szerényebb árfekvésű játékosok közé tartozik például az U21-es német válogatott Lennart Grill, aki a harmadosztályú Kaiserslauternben 27 bajnokin védett az idényben, és a nyártól a Leverkusenben folytatja a pályafutását. Esetében már megszületett az egyezség, de az átigazolás összegét nem hozták nyilvánosságra.

Az áruk alapján „középkategóriás” fiatalok közé tartozik a 24.5 millió euróra becsült, francia U21-es válogatott középpályás, Boubakary Soumaré is, aki 20 meccsen szerepelt a Lille-ben, újabban a Liverpoollal hozták hírbe, de korábban a Reallal, a Chelsea-vel és a Newcastle-lel kapcsolatban is emlegették a nevét. 20 millió euróért kelhet el az FC Porto 21 éves belső védője, Diogo Leite, akit a Valencia szemelt ki, de a Sevillánál is kiköthet. Osztrák és olasz sajthírek szerint ebbe, a 20-25 millió euró közötti árkategóriába tartozhat a Red Bull Salzburg 19 éves magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik is, akiért a márciusi sajtóhírek szerint az AC Milan és a Lazio érdeklődik élénken.

A JÖVŐ MÉG „ISMERETLEN” REMÉNYSÉGEI

Aztán vannak olyan fiatal reménységek is, akik felnőttek között még nem igazán bizonyíthattak, de az utánpótlásban nyújtott teljesítményük alapján számos sztárcsapat érdeklődését felkeltették már. Ebbe a kategóriába tartozik például a Németországban született finn Malcik Thiaw. A Schalke 191 centiméter magas belső védője a magasságához képest gyors és gólerős is, az U19-es bajnokságban 20 meccsen nyolc gólt szerzett, márciusban a Hoffenheim ellen pedig az első csapatban is bemutatkozott a Bundesligában, egy percre állt be csereként. Legújabb kérőjeként a Liverpoolt emlegetik (erről írt a donbalon.com a napoban), de a Real Madriddal, a Barcelonával és az AC Milannal is hírbe hozták már.

Az Arsenal, a Chelsea és a Leicester pedig szívesen látná a soraiban a Middlesbrough 16 éves ír támadóját, Calum Kavanagh-t, a Manchester United pedig már meg is egyezett a cseh Sigma Olomouc 16 éves, 198 centiméter magasra nőtt kapusa, Radek Vítek ügyében, aki nyáron csatlakozhat az angol klubhoz.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik