3x3-as kosár: az U18-as lányok megmutathatták, mennyit fejlődtek

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.31. 17:29
Címkék
Magabiztos győzelmet aratott az U18-as 3x3-as leány kosárlabda-válogatott a Debrecenben vasárnap véget ért ifjúsági fesztiválon; a vezetőedzővel, Földi Attilával beszélgettünk arról is, miként kell kezelni a most elért sikert.

Sokáig úgy tűnt, megtarthatják a 3×3-as kosarasok U18-as világbajnokságát Debrecenben, erre azonban a koronavírus-járvány hatásai miatt mégsem kerülhetett sor; több ország nem tudta vállalni a részvételt. A szervezők nem törődtek bele a helyzetbe, új tornát találtak ki, amely ifjúsági fesztivál néven múlt hét szerdán rajtolt. Nemenként hét-hét együttes vett részt a versenyen: a lányok között az első számú U18-as magyar csapat mellett a B jelű nemzeti egység és a Debrecen alakulata. A fiúk mezőnyében az U23-as és az U18-as válogatottért, valamint a debreceni gárdáért szoríthattunk.

„Nem voltunk könnyű helyzetben, de úgy gondoltuk, nem vehetjük el azoktól a fiataloktól a versenyzési lehetőséget, akik erre az erőpróbára készültek − kezdiBecsky István, a szervezőbizottság elnöke.− A hazai és a nemzetközi szövetség egyaránt azt a véleményt osztotta, hogy biztonságos körülmények mellett rendezzük meg a tornát. Az összes kosarasnak két negatív koronavírustesztre volt szüksége ahhoz, hogy részt vehessen a bajnokságon. Összességében remek napokat zártunk, a hangulat is fantasztikus volt, kiváló felkészülési lehetőség volt a fesztivál a játékosoknak. Ha be kellene határolnom, milyen erősségű seregszemle volt ez, azt mondanám, olyan, mint a korosztályos Európa-bajnokságé.”

Az U18-as leányválogatott győzött a debreceni ifjúsági fesztiválon Forrás: hunbasket.hu
Az U18-as leányválogatott győzött a debreceni ifjúsági fesztiválon Forrás: hunbasket.hu

Az U18-as leányválogatott győzött a debreceni ifjúsági fesztiválon  •  Forrás: hunbasket.hu

A Földi Attila vezette U18-as lányok gyakorlatilag megállíthatatlanok voltak: a hazai riválisokat, az izraelieket, a cseheket, az észteket és a szlovéneket magabiztosan legyőzve automatikusan bejutottak az elődöntőbe, amelyben ismét jobbnak bizonyultak a cseheknél (16−12). Jöhetett az észtek elleni aranycsata. A csoportkörben nagy arányú, 21−11-es sikert ért el a Dénes Anna, Madár Eszter, Mudra Viola és Szerencsés Tamara alkotta egység ellenük, szóval a hölgyek bizakodva vághattak neki a finálénak is, amely a vártnál kicsit szorosabban alakult (12−10), de az aranyérem így is a magyaroké lett.

„Túlságosan izgultunk a döntőben, emiatt majdnem elszúrtuk− kezdi értékelését Földi Attila.− Egyértelmű, jobb lett volna, ha több ország jön el, de minket ez nem érdekelt. Kőkeményen végigdolgoztuk a nyarat, erre a versenyre készültünk, és mérhetetlenül boldogok vagyunk amiatt, hogy megmutathattuk, mennyit fejlődtünk.Messzemenő következtetéseket persze nem lehet levonni ebből a sikerből, mi csupán visszajelzést szerettünk volna kapni, és ez megtörtént. A hangulat hasonlóan remek volt a Nagytemplom előtti téren, mint a már megszokott korosztályos Európa-bajnokságokon; ez is nagy segítség volt abban, hogy ugyanolyan elánnal kosarazzunk, mintha a világbajnokságon lennénk.”

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Földiék nem az eredetileg tervezett kerettel szerepeltek az ifjúsági fesztiválon.

Dombai Réka és Habling Lara is velünk volt az összetartáson. Előbbit a klubja, az UNI Győr nem engedte szerepelni, utóbbi pedig úgy döntött, nem vesz részt a tornán, miután kiderült, az nem világbajnokság lesz. Mindent összevetve, a csapat nyáron elvégzett munkájával és a fesztiválon tapasztaltakkal egyaránt elégedett vagyok, boldogok lehetünk, hogy legalább megmérethettük magunkat nemzetközi mezőnyben.”

A fiúknak nem sikerült a legjobbak közé jutniuk: az U18-as csapat az ötödik, az U23-as a hatodik, a debreceni alakulat pedig a hetedik helyen zárt. Ebben a mezőnyben a szerbek U23-as együttese aratott diadalt, az U20-as csapatuk második lett, míg a bronzérem az izraelieké lett.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik