Labdarúgás: miért az MTK-ban játszanak legtöbbet az U20-as magyarok?

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.05. 17:31
Címkék
Polyák Balázs, az MTK Budapest sportigazgatója a csakfoci.hu-nak nyilatkozott arról, hogyan építi fel fiatal játékosait a kék-fehér klub.

Az aktuális NB I-es évad kezdetéig sokan azt gondolták a másodosztályt megnyert MTK Budapestről, hogy a magyar fiatalokat, akikkel megnyerte a klub az NB II-t, úgyis egyből lecseréli majd légiósokra vagy rutinosabb hazai játékosokra. De nem így történt: a koronavírus-járvány miatt a fiatalokat kényszerűségből bevető Puskás Akadémia mellett a kék-fehérek mondhatják el magukról, hogy a legtöbb lehetőséget adják a 2000. január 1-jén vagy az után született reménységeiknek.

Aki követte az átalakulásunkat, az láthatta, hogy mi nem a fiataljaink helyére igazoltunk, hanem kvázi az idősebb hazai játékosok egy részét cseréltük le olyan légiósokra, akik jobban passzolnak a rendszerünkhöz.Ha van ugyanis egy nagy potenciállal bíró fiatalunk egy konkrét posztra, egészen biztosan nem igazolunk rá egy másik nagy nevet vagy légióst, helyette megadjuk az esélyt, hogy valóban ki tudjon teljesedni" – nyilatkozta Polyák Balázs, az MTK Budapest sportigazgatója a csakfoci.hu-nak, majd hozzátette:

„Van egy, a magyar futballra jellemző sztereotípia, amellyel én nem értek egyet: azt mondják, a fiatal majd akkor játsszon, amikor letépte az idősebbről a mezt. Az MTK esetében az ellenkezőjét gondolom. Akkor játszik az idősebb, ha ő tépi le a fiatalra ráadott mezt, mert ha csak ugyanannyit mutat, akkor a fiatal fogja megkapni az esélyt."

A sportvezető az interjúban kitért a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia utánpótlás-nevelő tevékenységére is.

Mezei Szabolcs (balról) és Schön Szabolcs (jobbról) töltötte eddig a legtöbb percet a pályán az U20-as magyarok közül az NB I aktuális évadában Forrás: MTK Budapest
Mezei Szabolcs (balról) és Schön Szabolcs (jobbról) töltötte eddig a legtöbb percet a pályán az U20-as magyarok közül az NB I aktuális évadában Forrás: MTK Budapest

Mezei Szabolcs (balról) és Schön Szabolcs (jobbról) töltötte eddig a legtöbb percet a pályán az U20-as magyarok közül az NB I aktuális évadában  •  Forrás: MTK Budapest

„Mi nem mondjuk azt, hogy nálunk vannak a legjobb fiatalok, csak annyit, hogy mi adunk nekik lehetőséget, hogy megmutathassák, mire képesek. Van, hogy akadémiai szinten csapatainkat megverik vagy megelőzik a korosztályos bajnokságokban. A mi célunk, hogy jussanak el az első csapatba vagy kerüljenek jegyzett nyugat-európai klubba. Hozzánk a gyerekek nem a körülmények, a létesítményhelyzet miatt jönnek, mert sajnos még mindig nem épült meg az edzőközpontunk a fővárosban, amit nagyon várunk. Mi vagyunk ezen a téren a legrosszabb helyzetben a tíz országos akadémia közül, ami egy sajátos helyzet, elnézve azt, hogy melyik klub adta a legtöbb játékost a hazai felnőttfutballnak a múltban és a jelenben is, melyik klub áll például a produktivitási rendszer élén. Profi szerződést nem azért kínálunk valakinek, mert félünk, hogy valaki máshova elmegy, csak az a szempont, hogy hiszünk-e abban, hogy az a játékos bemutatkozhat nálunk a felnőttcsapatban is. Ez az egyik út, amire sok példa akad. A másik út, külföld, ha úgy tartják jónak – tavaly például több játékosunk igazolt Olaszországba –, nem fogjuk őket erővel visszatartani. Egy dolgot szoktam elmondani a szülőknek: aki az utánpótlás-csapatból kerül külföldre, az utánpótlás-csapatba megy, aki felnőttcsapatból, az pedig felnőttcsapatba, és ez óriási különbség."

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik