Birkózás: Szőke Alex megszorongatta a kétszeres világbajnokot

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 11:07
Címkék
A még mindig csak húszéves junior Európa-bajnok birkózó, Szőke Alex örül és büszke arra, hogy a kötöttfogású 97 kilogrammosok mezőnyében ezüstérmet szerzett hétfő este a Belgrádban jelenleg is zajló felnőtt egyéni világkupán.

Szőke Alex (pirosban) az orosz világbajnok, Jevlojev ellen Forrás: UWW
Szőke Alex (pirosban) az orosz világbajnok, Jevlojev ellen Forrás: UWW

Szőke Alex (pirosban) az orosz világbajnok, Jevlojev ellen • Forrás: UWW

Szőke Alex (pirosban) az orosz világbajnok, Jevlojev ellen Forrás: UWW
Szőke Alex (pirosban) az orosz világbajnok, Jevlojev ellen Forrás: UWW

Szőke Alex (pirosban) az orosz világbajnok, Jevlojev ellen  •  Forrás: UWW

A második felvonás elején Szőke Alex egyáltalán nem uralt helyzetből, elhamarkodottan indított csípődobást, és ezt bizony megkontrázta az orosz; kettő pont járt érte, összességébenmár 3−0-ra vezetett. Alex minden igyekezete hiábavalónak tűnt, Musza Jevlojev érvényesítette erő- és rutinfölényét, így a mérkőzés végéig megtartotta előnyét, és az aranyérem is az ő nyakába kerülhetett. Fiatal honfitársunknak ezúttal be kellett érnie a becsülendő, és nagy bizakodásra okot adó ezüstéremmel− írtuk hétfő esti, felnőtt egyéni birkózó-világkupáról szóló tudósításunkban.

Noha a részletből nem derül ki, bizony illik tudni, hogy az ESMTK húszéves junior Európa-bajnok kötöttfogású sportolója az utóbbi két év, 2018 és 2019 felnőtt-világbajnokával küzdött az aranycsatában.

„A döntőben stresszmentesen mentem fel a szőnyegre, minimális drukk volt bennem, de azt leszámítva teljesen nyugodt voltam. Habár kikaptam, úgy érzem, győztesként távoztam: három szép győzelmet arattam vasárnap, bejutottam a fináléba, és az első menetben kivédekeztem Jevlojev helyzetét lentről− ezt nem sokan mondhatják el magukról... Nem vagyok elkeseredve, mi több nagyon örülök és büszke vagyok”− érétkel Alex.

A meghatározó birkózónemzetek közül Dél-Korea, az Egyesült Államok, Grúzia, Irán, Japán, Kazahsztán és a skandináv országok nem vesznek részt a világkupán, és a szakvezetők szerint a mezőny erőssége olyan, akár egy nagyon kemény Európa-bajnokságé− márpedig Alex valóban büszke lehet arra, ha 20 évesen ezen a szinten a dobogó második fokára állhat. Való igaz, megküzdött érte: az aranycsatáig vezető úton legyőzte a görögMihail Joszifidiszt,a tavalyi Ázsia-bajnokot, a kirgizUzur Dzsuzupbekovotés a csehek Eb-ötödik helyezettjét,Artur Omarovot.

„A kirgizzel csatáztam a legnagyobbat. A második menetben hibáztam lenti helyzetből, emiatt megszerezte a vezetést. Az utolsó másfél percben a szívem vitt előre, és megcsináltam a győztes pontot érő derékra támadást. Az év elején volt szerencsém részt venni a római felnőtt Európa-bajnokságon, és az ott mutatott teljesítményemhez viszonyítva sokat haladtam előre.”

A világkupára a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek válogatót idehaza. Alex súlycsoportjában a tokiói olimpiai kvótaszerzési lehetőségért küzd még 2009 világbajnoka, Kiss Balázs és az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Erik. Mindketten betegséggel bajlódnak.

„Ha minden jól megy, jövőre előbb a felnőtt Eb-t, majd az olimpiai kvalifikációs versenyt is megrendezik− bízom abban, hogy én képviselhetem a magyar színeket mindkét viadalon, mindent megteszek érte. A célom továbbra is az, hogy szőnyegre lépjek a japán fővárosban.”

További korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik