Vívás: junior Európa-bajnok a női párbajtőrcsapat!

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.03.01. 17:36
Címkék
A Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka összeállítású párbajtőrcsapat 45:35-re győzte le a németeket az újvidéki junior Európa-bajnokság aranycsatájában.

Mint arról beszámoltunk, nem csak a páston zajlottak érdekfeszítő események a vívók újvidéki junior Európa-bajnokságának szerdai versenynapján, hiszen menet közben visszaléptek az orosz csapatok, miután senki nem mérkőzött meg velük– így tiltakozva az orosz-ukrán háború ellen.Mint arról beszámoltunk, nem csak a páston zajlottak érdekfeszítő események a vívók újvidéki junior Európa-bajnokságának szerdai versenynapján, hiszen menet közben visszaléptek az orosz csapatok, miután senki nem mérkőzött meg velük– így tiltakozva az orosz-ukrán háború ellen.

Balról: Gachályi Gréta, Büki Lili, Salamon Réka és Muhari Eszter Fotó: Bizzi Team
Balról: Gachályi Gréta, Büki Lili, Salamon Réka és Muhari Eszter Fotó: Bizzi Team

Balról: Gachályi Gréta, Büki Lili, Salamon Réka és Muhari Eszter  •  Fotó: Bizzi Team

Az orosz visszalépések közvetlenül nem érintették a magyar csapatokat, melyek közül a legjobban a női párbajtőrözők szerepeltek. A Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka négyes az egész nap folyamán remekelt, és csak arra koncentrált, hogy megmutassa, nincs nála jobb kvartett a kontinensen. A lányok a szerbek, a spanyolok és az észtek fölényes legyőzése után az elődöntőben találták magukat, melyben nem okozott különösebb gondot számukra a cseheken való magabiztos túllépés sem (45:29). A Partali Csaba irányította együttes aztán a döntőben azzal a német gárdával csapott össze, amely az oroszokelődöntőbeli visszalépése után meccs nélkül, pihentebben került a fináléba.

A döntő – amelybenmind a négy lány szerepet kapott –első fele rendkívül szorosan alakult, azonban egy hajszálnyival a németek jártak előrébb. A magyar összeállításnak 28:28 után sikerült elhúznia, és egy 17:7-es „rohamot” követően aranyérmet ünnepelhetett; az utolsó sikeres akciót Muhari Eszter vezette Lara Goldmann ellen.

„Na jó, ezt azért aláírtam volna az Európa-bajnokság előtt. Igazából az egyéni után sem voltam elkeseredve, most meg aztán pláne nincs miért– mondta Muhari a finálét követően.–A döntőben sikerült a legjobbkor fordítanunk, jöhet a világbajnokság!”

Érthető módon a keretedző Partali Csaba is elégedetten nyilatkozott.

„Ezt a sikert elődömnek, Plásztán Attilának ajánlom, elvégre nekem ez az első csapatversenyem a lányok mellett, ráadásul most is itt volt mellettem a kollégám. A lányok egész nap tudták a dolgukat, rendkívül magabiztosan vívtak, nagyon büszkék lehetünk rájuk”–így a szakember.

Ezzel a magyar küldöttség az ötödik érmét szerezte a juniorok kontinensversenyén, hiszen az egyéni küzdelmekben az egyaránt párbajtőröző Keszthelyi Zsombor aranyat, Muhari Eszter ezüstöt, Gachályi Gréta bronzot érdemelt ki, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kardozó Battai Sugár Katinka is.

A szerdai másik két fegyvernemben nem sikerült a nyolc közé kerülniük a magyaroknak. A tőröző lányok (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Kovács Réka, Nekifor Erika) a spanyolok elleni egytusos vereség után a kilencedik helyet célozhatták meg. A dánok és a törökök ellen simán nyert a csapat, a lengyelekkel szemben azonban 45:35-re alul maradt, így a tizedik helyen zárt.

A férfi kardozók később kezdtek, így náluk okozta a legkisebb a bonyodalmat az oroszok kiválása. A magyarok (Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek) az olaszoktól kaptak ki a tizenhat között, így ők is a kilencedik helyért folytatták. Ezen az ágon a görögök és a törökök könnyed legyőzését követően a románok egyetlen tussal (44:45) legyőzték a magyar fiúkat, akik ugyancsak a tizedik helyen végeztek.

A nap legnagyobb vesztesei az olasz női csapatok lettek, miután a párbajtőrözők és a tőrözők is az oroszokkal vívták volna a negyeddöntőjüket, de a mérkőzésekre az ismert okok miatt nem álltak ki, így kizárva magukat a versenyből. Az oroszok ezt követően, az elődöntők előtt jelentették be a visszalépésüket.

Eredmények (Junior Európa-bajnokság, Újvidék)
Női párbajtőrcsapat, 19 induló
A legjobb 16 közé jutásért:
Magyarország-Szerbia 45:16 (Muhari +16, Gachályi +8, Salamon +3, Büki +2).
Nyolcaddöntő:Magyarország-Spanyolország 45:20 (Büki +9, Muhari +9, Salamon +4, Gachályi +3).
Negyeddöntő:Magyarország-Észtország 45:26 (Muhari +12, Salamon +4, Büki +3).
Elődöntő:Magyarország-Csehország 45:29 (Muhari +8, Büki +6, Salamon +2).
Döntő:Magyarország-Németország 45:35 (Muhari +7, Büki +4, Gachályi +1, Salamon -2).
Végeredmény:1. Magyarország (Büki Lili, Gachályi Gréta, Muhari Eszter, Salamon Réka, válogatott edző: Partali Csaba, edzők: Plásztán Attila, Galli Zsolt, László István, Kovács László), 2. Németország, 3. Csehország.
Női tőrcsapat, 19 induló
Nyolcaddöntő:
Magyarország-Spanyolország 44:45 (Kalocsai +1, Nekifor 0, Kovács -2).
A 9-16. helyért:Magyarország-Dánia 45:25 (Kalocsai +14, Nekifor +7, Kollár 0, Kovács -1).
A 9-12. helyért:Magyarország-Törökország 45:35 (Kalocsai +6, Kovács +2, Nekifor +2).
A 9. helyért:Magyarország-Lengyelország 35:45 (Nekifor +6, Kalocsai -4, Kollár -4, Kovács -8).
Végeredmény:1. Románia, 2. Franciaország, 3. Ukrajna, …10. Magyarország (Kalocsai Luca, Kovács Réka, Kollár Anna, Nekifor Erika).
Férfi kardcsapat, 17 induló
Nyolcaddöntő:
Magyarország-Olaszország 39:45 (Vigh +1, Pintér +1, Petrucz -3, Tóth -5).
A 9-16. helyért:Magyarország-Görögország 45:23 (Petrucz +8, Pintér +7, Vigh +7).
A 9-12. helyért:Magyarország-Törökország 45:31 (Pintér +7, Vigh +5, Tóth +2).
A 9. helyért:Magyarország-Románia 44:45 (Vigh +6, Tóth +6, Petrucz -5, Pintér -8).
Végeredmény:1. , 2. , 3. Bulgária, …10. Magyarország (Petrucz Mirkó, Pintér Levente, Tóth Bertalan, Vigh Benedek).

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik