Cselgáncs: a sérülés sem állította meg Gábor Áront a paksi junior Ek-n

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 14:08
null
Az MTK Budapest 19 éves dzsúdósa, Gábor Áron (66 kg) paksi sikerével pályafutása második junior Európa-kupa-versenyét nyerte meg. Ráadásul azok után sikerült hazai pályán győznie, hogy csuklósérülése miatt az elmúlt időszakban korántsem volt zökkenőmentes a felkészülése.

Mint arról beszámoltunk, egy-egy arany- és bronzéremmel zártak a magyar fiatalok a Pakson rendezett junior cselgáncs Európa-kupa-versenyen. A mieink egyetlen elsőségéért Gábor Áron felelt, aki nem talált legyőzőre a 66 kilósok mezőnyében, és miután mind az öt meccsét megnyerte, végül a dobogó legfelső fokára állhatott fel hazai közönség előtt. Az MTK Budapest 19 esztendős reménysége tavasszal csuklótörést szenvedett, amely miatt jó néhány hetet ki kellett hagynia. A sérüléséből visszatérve Pánczél Gábor tanítványa június végén a slovenj gradeci junior Ek-állomáson indult először, és hetedik lett Szlovéniában. Majd ezek után jöhetett a paksi viadal, amelyet aztán meg is nyert, ezzel pályafutása második Európa-kupa-győzelmét aratta.

 – kezdte Gábor az Utánpótlássportnak. – Teljesen át kellett alakítanom a küzdési stílusomat, más technikákat kellett alkalmazni ahhoz képest mint, ami rám jellemző egyébként, mivel a csuklóm miatt egyszerűen nem tudtam rendesen megfogni az ellenfeleket, szóval nem igazán építhettem arra, hogy majd dobásokkal fogok nyerni. Ennek fényében egyértelmű volt a terv: erőnlétben kell felülmúlnom a riválisokat. Kicsit nehézkesen indult a verseny, de ha nagy nehezen is, hosszabbításban legyűrtem az olasz srácot az első meccsen. Majd jött a rendkívül erős grúz versenyző, aki ellen rögtön vazaris hátrányba is kerültem, aztán ipponnal sikerült fordítanom. A negyed-, illetve az elődöntőben két válogatottbeli csapattársammal, előbb Kollár Ágostonnal, majd Major Ádámmal kellett szembenéznem. Mivel a keretedzéseken rengeteget küzdünk egymással, így igencsak nehéz meglepni a másikat, mindenki pontosan tisztában van a másik erősségéivel, illetve gyengeségéivel.

A fináléban a svájci fiút a korábbi meccsekhez képest már viszonylag magabiztosan vertem, egy kiemeléssel sikerült lezárni a mérkőzést. Sajnos az elmúlt években nem jött ki a lépés Pakson, tavaly és két évvel ezelőtt is kiestem, de idén már nagyon szerettem volna valami nagyot alkotni. A családtagjaim is kijöttek szurkolni nekem, és előttük sikerült győznöm, illetve hallgathattam meg a magyar himnuszt. Rendkívül felemelő érzés volt!" 

Gábor Áron (fehérben) a paksi győzelme után érmet szerezne a junior Eb-n is Fotó: Molnár Gyula/EJU

Áron a paksi győzelmével végérvényesen bebiztosította a helyét a juniorválogatottban a szeptemberi, tallinni korosztályos Európa-bajnokságon, sőt minden bizonnyal kiemeltként készülhet a kontinensviadalra. Mindaddig még egy verseny vár rá, méghozzá július utolsó hét végéjén a berlini junior Ek-állomás.

„A berlini versenyt már inkább egyfajta felkészülési állomásként fogom fel a közelgő Eb előtt, ugyanakkor nagyon színvonalas mezőny várható Németországban, mintegy nyolc indulóval a súlycsoportomban, szóval egy jó teszt lesz, annyi biztos.

Tavaly sérülés miatt a junior Eb-n, illetve a vébén sem tudtam kihozni magamból a maximumot, szóval most tényleg a szokásosnál is »éhesebben« fogok neki vágni az Eb-nek. Pontszerző hellyel biztosan nem lennék elégedett."

(Kiemelt képet készítette: Molnár Gyula/EJU)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik