Úszás: Eb-ezüstre Eb-aranyat nyert Jackl Vivien

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 19:54
null
Aranyosabban nem is kezdődhetett volna az ifjúsági korosztály úszóinak Európa-bajnoksága: a vilniusi utánpótlás-csúcstalálkozó keddi nyitónapján Jackl Vivien a legelső szám döntőjében, 400 női vegyesen aranyérmet érdemelt ki.

Jó másfél héttel a belgrádi felnőtt Eb után a litván fővárosban az ifi úszók ugrottak medencébe kontinensbajnoki medálokért, s mindjárt az első finálé magyar sikert hozott: a szerb fővárosban ebben a számban ezüstérmes, nem mellesleg párizsi olimpikon

Jackl Vivien ezúttal senkinek nem engedte át az elsőséget, ráadásul korosztályos Európa-bajnoki csúccsal diadalmaskodott a tatabányaiak 15 éves üdvöskéje.

.

Egyedül ő ért célba 4:40-en belüli idővel (4:39.28), bő három másodpercet verve rá a mögötte második belga vetélytársnőre. A finálé másik magyarja, Barta Bianka a nyolcadik lett (4:54.03).

Akár mutatós keretbe is foglalhatta volna a nyitónapot a női 4x100 méteres gyorsváltónk, amely azonban a staféták programzáró döntőjében lemaradt a dobogóról, és csupán a negyedik lett (3:42.44). A „csupán” kétségtelenül a csalódás szava, mivel előzetesen az érmesek közé vártuk a négyest, sőt, az Európa-bajnoki cím egyik komoly várományosaként tekintettünk rá. Csakhogy az utolsó pillanatban meggyengült a kvartett, amint az közvetlenül az Eb-rajt előtt kiderült: az egyik jelenlegi leggyorsabb honfitársnőnk, Pádár Nikolett sajnos távolmaradt a vilniusi viadaltól. Amint azt a szövetség honlapján olvashattuk: „komoly veszteség, hogy a gyomorfertőzést kapott Pádár Nikolett visszalépni kényszerült; így az elmúlt években 10 aranyig jutó szegedi kiválóság nélkül a váltókból is kiesett a legnagyobb teljesítményű „motor”...” A negyedik helyezett csapatban Rékasi Eszter, Ábrahám Minna, Komoróczy Lora és Molnár Dóra úszott.

Ami a többi magyar keddi egyéni szereplését illeti: mivel más döntősünk nem volt, az elődöntősöknek szurkolhattunk. Közülük a legbiztatóbban Ábrahám Minna mozgott: a Belgrádban 200 gyorson Eb-ezüstérmes a szám litvániai előpróbáin mindenkinél sebesebben szelte a vizet, s a legjobb idővel (1:58.36) jutott be a szerdai döntőbe. A 200-as finálénak lesz még egy magyar résztvevője: az amúgy inkább 200 háton jeleskedő Molnár Dóra elődöntőjében harmadik, összesítésben pedig a hetedik lett (2:00.47).

 A második versenynap női döntői közül az 50 méteres hátúszáséban is lesz honfitársunk: a felnőtt Eb-n a szerb fővárosban ezen a távon negyedikként zárt Komoróczy Lora a litván fővárosban a harmadik idővel (28.43) biztosította helyét a legjobb nyolc között.

A fiúk a nyitányon kevésbé remekeltek, de így is van egy fellépőnk a szerdai döntős műsorban, miután Antal Dávid 200 pillangón a hatodik időt (1:59.85) úszta a keddi elődöntőben.

(Kiemelt képünkön: Jackl Vivien könnyedén nyerte a 400 vegyest az ifi Eb nyitónapján Forrás: musz.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik