Vízilabda: „Vissza akartunk jutni a csúcsra!” – Balogh Botond

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 17:52
null
A 18 éves Balogh Botond csapatkapitányként segítette világbajnoki címhez az U18-as fiú vízilabda-válogatottat Argentínában.

Mint arról beszámoltunk, fantasztikus teljesítménnyel, a tornán egyre jobb játékot mutatva 12–10-re győzte le a szerbeket az U18-as fiú vízilabda-válogatott a világbajnokság múlt heti, Buenos Aires-i döntőjében.

A Korényi Balázs irányította fiúk az első meccsen 13–12-re kikaptak a szerbektől, de ez belefért, hiszen a kiemelt négyesből valamennyi csapat továbbjutott, ráadásul a magyarok mindjárt a nyolc közé, miután a montenegróiakat (10–9) és az amerikaiakat (19–13) is elintézték.

A válogatott kitűnőségei a tavalyi U17-es Eb-n aranyérmes görögök elleni negyeddöntőben négygólos hátrányból fordítottak, és nyertek pazar játékkal 13–12-re. Az elődöntőben meg két remekbe szabott első negyed után az olaszoknak 18 gólt rámoltak be, miközben 15-öt kaptak. A döntőben az őket korábban legyőző szerbek ellen pedig megmutatta az együttes, hogy miért nyert korábban Eb-t és vb-t is.

A 13–12-es siker után a magyar csapat emelhette magasba a világbajnoki trófeát, és visszaült a korosztály trónjára.

Balogh Botond csapatkapitányként segítette győzelemhez válogatottat.

„A negyeddöntőben 7–3-ra vezettek a görögök, amikor egy időkérésnél valami átkattant bennünk: egymásra néztünk, és úgy éreztük, hogy innen muszáj megcsinálnunk – mondja a 18 éves ígéret. – Azt a meccset megfordítottuk, a lendületünk pedig kitartott a vébé végéig.

Ha éppen nekem vagy bárkinek nem ment, akkor például jött Simon Balázs, és a döntőben lőtt négyet. Vagy érkezett Benedek Mór és a legjobbkor villant.”

Balogh Botond igazi vezére volt az U18-as világbajnok csapatnak Forrás: World Aquatics

Ez a 2006-os születésűekre épülő korosztály 2021-ben megnyerte az első világversenyét, az U15-ös Eb-t, majd az U16-os világbajnokságon is aranyérmet szerzett 2022-ben. Az első két sikert Dávid Zoltán vezetésével érte el a gárda, amely tavaly már Korényivel járt U17-es Eb-n, és végzett a – fiúk számára csalódást jelentő – negyedik helyen.

„Balu bá’ nagyon jól összerakta a csapatot, amely talán utoljára játszott így együtt, mivel mellettem Tóth András is Amerikába megy tanulni és pólózni – folytatja a BVSC-Zuglóban nevelkedett Balogh. – Emlékszem, U15-ben még nagyon simán nyertünk, U16-ban már nehezebben. Tavaly a vesztes elődöntő után pedig szétestünk, de tanultunk abból a hibából, és

Vissza akartunk jutni a csúcsra, és nagyon örülünk, hogy sikerült!

A magyar válogatott egyúttal címet is védett az U18-as világbajnokságon, hiszen két évvel ezelőtt Belgrádban az aranyért zajló meccsén a Kovács Róbert irányította csapat ötméteresekkel győzte le a házigazdát, azaz akkor is Szerbiát.

(Kiemelt képünkön: Balogh Botond (középen) és társai öröme Forrás: World Aquatics)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik