Labdarúgás: utolsó lett a magyar válogatott az U17-es Telki-kupán

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.17. 13:21
null
Az utolsó helyen zárta az U17-es magyar labdarúgó-válogatott a 43. Telki-kupát, miután dicséretes döntetlent játszott Olaszországgal. Helyszíni tudósítás Telkiből.

Az olasz U17-es labdarúgó-válogatott már a harmadik mérkőzés előtt bebiztosította első helyét a negyvenharmadik alkalommal megrendezett Telki-kupán. A dél-európai csapat előbb fordulatos mérkőzésen verte 4–3-ra Izlandot, majd 2–0-ra győzött Dél-Korea ellen, így hat ponttal tornagyőztes lett a magyarok elleni meccstől függetlenül.

Németh Antal szövetségi edző válogatottja nem teljesített ilyen fényesen az első két találkozón, ugyanis még csak gólt sem tudott szerezni: Dél Koreától 2–0-ra, Izlandtól 1–0-ra kapott ki. Így a magyar csapat azzal a tudattal léphetett pályára az olaszok ellen, hogy garantáltan az utolsó helyen zárja a Telki-kupát.

Napsütésben kezdődött a mérkőzés (A szerző felvétele)

Természetesen utánpótláskorban sem lehet egyetlen meccs sem tét nélküli, különösen a novemberi Európa-bajnoki selejtező előtti felkészülési tornán. Ennek megfelelően a magyar válogatott támadó felfogásban kezdett – már az első percben szöglethez jutott. Ugyan az olaszoknak is meg voltak a lehetőségeik, veszélyesebben futballozott Magyarország, aminek a 10. percben meg is lett az eredménye: jó szöktetés után

a paksi Galambos János tört be a tizenhatoson belülre, és gurította el a labdát a kapus mellett.

tört be a tizenhatoson belülre, és gurította el a labdát a kapus mellett.

A csapatkapitány a vezetés mellett a torna egyben  torna első magyar gólját szerezte meg.

Ahogyan arra számítani lehetett, az olasz együttes valamelyest dominánsabb lett, de a jó védekezésen nem tudtak áttörni, a magyarok viszont kiváló kontrákat vezettek, amelyek után többször szögletet rúghattak. A másodikat kifejelték az olasz védők, de a labda Kárász Tamás lábán landolt, aki remekül látta meg, hogy

Csóka Gergelyt ziccerbe hozhatja: így is tett, társa pedig nem hibázott hét méterről

ziccerbe hozhatja: így is tett, társa pedig nem hibázott hét méterről

– a MTK Budapest fiataljainak összjátékával 2–0!

Extázisban folytatta a meccset Németh Antal gárdája, levegőt sem hagyva az olasz középpályának, ám ebben mindig benne van a kockázat. A 25. percben, nagyjából 20 méterre az alapvonaltól, a tizenhatos sarkának magasságánál szabálytalanul szerelték az olasz játékost, amiért szabadrúgást ítélt a játékvezető.

Vincenzo Damiano állt oda, és ívelte be veszélyesen, a labda pedig úgy kötött ki Balogh T. Márk kapujában, hogy ahhoz már senki nem ért (2–1).

állt oda, és ívelte be veszélyesen, a labda pedig úgy kötött ki kapujában, hogy ahhoz már senki nem ért (2–1).

A mérkőzés egyharmada elteltével átvették az irányítást az olaszok, sorra alakítottak ki helyzeteket, a magyar kontrákat pedig mintha kiismerték volna, és könnyedén leválasztották a támadókat a labdáról.

Nem úgy a 40. percben! Kitűnő akciót vezetett Riba Zsombor és Gólik Benjámin, amelynek végén Galambos tüzelhetett, aki félelmetes erővel találta el a kapufát. A félidő végére az ég beborult, kissé lehűlt a levegő – mármint 30 fokra… –, a távolból mennydörgés hallatszott és villámokat is fel lehetett fedezni. A magyar csapat mindenesetre 2–1-es előnnyel vonult az öltözőbe.

A második játékrész első perceiben az eső is rázendített, az alsó sorokból a lelátó felső szintjére menekültek a nézők.

Ugyan a bíró az ítéletidő ellenére néhány percig engedte még a játékot, a 49. percben félbeszakította a meccset.

Ítéletidő Telkiben (A szerző felvétele)

A szervezőket a vihar alatt sem hagyta cserben a humoruk: a The Weather Girls slágerével, az It’s raining mannel szórakoztatták a szurkolókat. A tízperces intermezzót követően elállt az első, és visszatértek a csapatok a pályára, amelynek állapota jelentősen megváltozott: a víz minden lépésnél felcsapódott, a játékosok csúszkáltak, a hosszabb lapos passzok pedig egyszer sem értek el a címzettig, mivel a labda megállt valamelyik tócsában.

Közismert, hogy a vizes fű sérülésveszélyes; a jól játszó Riba egy ütközés után nem is tudta folytatni, majd rögtön hármat cserélt a szövetségi edző: az első gólt szerző Galambos helyére Kátai Szabolcs, Mónus Zoltánéra Wébel Máté érkezett, míg Ribát Zubor Ádám váltotta.

A 61. percben a magyar támadás Benny Hill-showt idéző jeleneteket hozott: a meginduló magyar szélsőt üldöző védő elcsúszott, így középre lehetett játszani a labdát, viszont az érkező hazai támadó és őrzője is a földön találta magát, így a játékszer a kapushoz gurult, aki magabiztosan megszelídítette azt.

Talán az eső, talán a fáradtság miatt több volt a szabálytalanság a második félidőben mindkét oldalon. A két együttes megnyugtatására mindenképpen alkalmas volt a 20 fokra lehűlt hőmérsékletben elrendelt ivószünet a 70. percben.

A 81. percben az addig nagy hiba nélkül védekező magyar csapat csereként beállt tagja,

Wébel 25 méterről emelt a saját kapuja felé, a szerencsétlen mozdulattal alaposan megtréfálta Baloghot, aki nem is tudott hárítani (2–2.)

Wébel ezt követően hatalmas rúgást kapott az olasz támadótól, ami után kisebb kakaskodás kezdődött, de a játékvezető szétválasztotta feleket, a magyar védő pedig felépült, és folytatni tudta. A „nyugtatás” azonban nem szólt hosszú távra: Lakatos Martin kemény belépője után az olaszok nekiestek a magyar védőnek, amit a diósgyőri futballista csapattársai sem hagytak szó nélkül.

Az utolsó percekben az olaszok félelmetes tempót diktáltak. Előbb remek beadás érkezett a magyar kapu elé, amit a csereként beállt Tosi lőtt kapura, de Balogh jól kapaszkodott, és szögletre tudta tolni a labdát. Majd az első találatot jegyző Damiano bombázott, amiből csak a blokknak köszönhetően nem lett gól.

A 90. percben ugyan Kátai révén a magyar csapatnak is volt nagy helyzete, de a labda kevéssel elkerülte a kaput. Erre válaszul Buseillo célzott a pipába, ám Balogh ezt is hárította. Teljesen szétszakadt a pálya, és nem vitás: a mérkőzés végérvényesen elvesztette „barátságos” jellegét, ugyanis az olasz támadó provokálni kezdte Baloghot, majd a földre vetette magát.

A 2–2-es döntetlennel zárult, parázs mérkőzésen Németh Antal válogatottja cseppet sem játszott alárendelt szerepet, az eredmény mellett a meccs képe is kifejezetten biztató volt. Csak azért kár, hogy Izland és Dél-Korea ellen közel sem ezt a játékot láthattuk…

Mindenesetre a novemberi, Románia, Görögország és Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőre feltétlenül a szombati formát kell átmenteni, és akkor nem lehet kérdés a továbbjutás.

A csoport másik mérkőzésén Izland 1–0-ra verte Dél-Koreát, így Olaszország mögött a második helyen az északi csapat végzett, a bronzérem pedig az ázsiai együttesé lett.

Magyarország–Olaszország 2–2 (2–1)
Magyarország: Balogh, Kárász, Milicz, Lakatos, Galambos (Kátai 56.), Gólik (Nyikos 85.), Zoltai (Söptei 85.), Csóka, Petrók (Prettenhohher 89.), Riba (Zubor 56.), Mónus (Wébel 56.).
Olaszország: Macaraccini (Nava 45.), Fazio (Antonini 75.), Ekene (Insignito 45.), Stefannoni (Papaccioli 75.), Michieletto (Tosi 64.), Blini (Busiello 45.), Damiano, Pandolfi (Prisco 64.), Isoa, Calvani (Carlaccini 45.), Bagordo (Tiozo 45.).
Gól: Galambos 10., Csóka 21., ill. Damiano 25. Wébel (öngól) 81.

A Telki-kupa végeredménye: 1. Olaszország 7 pont, 2. Izland 6, 3. Dél-Korea 3, 4. Magyarország 1.

 (Kiemelt képünk forrása: MLSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik