Sakk: Gaál Zsóka ismét a férfiak között remekelt

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.08.05. 17:42
null
A 17 éves Gaál Zsóka nagymesterek társaságában, izgatottan készül a budapesti sakkolimpiára.

A 17 éves korosztályos világ- és Európa-bajnok sakkozó, Gaál Zsóka a Budapesten rendezett SixDays elnevezésű nagymester-körverseny 10 fős nemzetközi mezőnyében egyedüli női játékosként szerepelt, és bár a nyolcadik helyen volt rangsorolva, végül 6 pontjával holtversenyben az élen végzett a német Leonardo Costával.

Az ajkai reménység nem mellesleg a tornán egyszerre teljesítette a második női nagymesteri és az első férfi nemzetközi mesteri normáját.

Szeptember 10. és 23. között Budapest ad otthont a 45. sakkolimpiának, melyen Gaál Zsóka a világ ötödik legnagyobb sporteseményének legfiatalabb magyar résztvevőjeként, a női A válogatottban játszik. A sokra hivatott sakkozó már két évvel ezelőtt, 15 esztendősen is tagja volt az indiai Chennaiban rendezett sakkolimpián 11. helyen záró női nemzeti együttesnek.

„Egyre izgatottabban várom a sakkolimpiát, a kezdésig hátralévő időben a szakmai munka mellett az állóképességem szinten tartására helyezem a hangsúlyt – nyilatkozta Zsóka. – Természetesen részt veszünk még válogatott edzőtáborban is, a sakkolimpia előtti utolsó tornám pedig a Kállai Gábor Emlékverseny lesz, melyre egyedüli nőként kaptam meghívást. Ez a verseny fontos része a felkészülésnek, mert igazán erős nagymesterek ellen játszhatok rapidpartikat.

Mentálisan is sokat készülök, és biztos vagyok benne, hogy a környezet minden hazai játékos számára plusz motivációt jelent.”

Gaál Zsóka a legfiatalabb magyar játékos lesz a budapesti sakkolimpián Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

Zsóka mellett Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia és Papp Petra tagja az A jelű női válogatottnak, melyet Fodor Tamás vezet szövetségi kapitányként.

„Jelen állás szerint a tizennegyedik helyet foglaljuk el a rangsorban a száznyolcvankét csapat közül.

Én minél többet szeretnék hozzátenni a válogatott teljesítményéhez és arra törekszem, hogy kihozzam magamból a maximumot.”

(Kiemelt képünkön: Gaál Zsóka Fotó: Krassimir Kanov/FIDE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik