Cselgáncs: csalódást keltő szereplés a tallinni junior Eb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.09.09. 19:40
null
A bronzérmet szerző Mamira Lucát (52 kg) leszámítva a magyar fiatalok valamennyien már korán búcsúztak a tallinni junior cselgáncs Európa-bajnokságon.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap a vegyes csapatverseny küzdelmeivel ért véget az Észtország fővárosában, Tallinnban rendezett junior dzsúdó Európa-bajnokság. A magyar válogatott a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután 4–2-re vereséget szenvedett a későbbi bronzérmes hollandoktól. A csapatversenyt az azeriek nyerték meg, a döntőben a franciákat felülmúlva.

Ezt megelőzően az egyéni versenyekben a mieink egy bronzéremmel zárták, amely

Mamira Luca nevéhez fűződött, aki az 52 kilósok mezőnyében állhatott a dobogó harmadik fokára.

nevéhez fűződött, aki az 52 kilósok mezőnyében állhatott a dobogó harmadik fokára.

A Dunaharaszti MTK 19 éves ígérete az első érmét nyerte világversenyen a juniorkorosztályban. (Korábban az ifjúságiak között világbajnoki címig, illetve Európa-bajnoki ezüstig jutott.)

Mamira Luca bronzérmes lett a junior Eb-n Forrás: EJU

Azonban Mamira mellett a 11 fős válogatott többi tagjának nem termett sok babér a kontinensviadalon. Bár Kollár Sebestyén (66 kg, Budapesti Honvéd SE), Hársvölgyi Tamara (48 kg, Ceglédi VSE), Szász Hanna (57 kg, Siklós SE), Lakos Máté (100 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Sági Nikolett (78 kg, KSI SE) is győzelemmel kezdett a súlycsoportjában, de aztán a folytatás már egyiküknek sem alakult jól: a második mérkőzésükön végül mindannyian vereséget szenvedtek. Gábor Áronon (66 kg, MTK Budapest), Szeleczki Szabinán (48 kg, Budapesti Honvéd SE), Vég Lucán (57 kg, Ceglédi VSE), Kiss Leventén (90 kg, Vasas Judo) és Kenderesi Péteren (100 kg, Pécsi VSK) pedig már a nyitó ellenfél kifogott, így sajnos ők is hamar kiestek.

Összességében

a mieink várakozások alatt szerepeltek, ugyanis előzetesen két-két érem és pontszerző helyezés is reális elvárásként fogalmazódott meg.

Szabó Tibor szövetségi edző még az Eb előtt így nyilatkozott portálunknak.

„Remélem, hogy a teher nem fogja nyomni senkinek a vállát, és ki tudják hozni magukból a tudásuk legjavát.

A fiúk kapcsán már kicsit nehezebb jóslásokba bocsátkozni. Alapvetően, ha nekik is sikerülne egy-egy dobogós és pontszerző helyet begyűjteni, azzal már elégedettek lehetünk."

Az egyetlen bronzéremmel a magyar csapat végül a 19. lett a nemzetek rangsorában.

Az mindenesetre pozitívumként könyvelhető el, hogy

sikerült megtörni az elmúlt évek rossz szériáját,

és azok után, hogy tavaly és két esztendővel ezelőtt is magyar érem nélkül ért véget a junior Eb, idén legalább egy bronznak örülhettünk.

A junioroknak kevesebb mint egy hónap múlva, október elején következik a korosztály világbajnoksága, amelyet Tadzsikisztán fővárosában, Dusanbében rendeznek. A tervek szerint öt-öt férfi és női versenyzőnk szerepel majd a vb-n, és a mostani indulók közül egyedüliként Szász Hanna (57 kg) nem lesz ott a csapatban.

(Kiemelt képen: a legjobb 32 között búcsúzó Kollár Sebestyén (kékben) Forrás: EJU)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik