Úszás: Nagy Napsugár messzire juthat

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.26. 10:39
null
Még csak tizenhat éves lesz december közepén, de már jelentős sikerek állnak a zalaegerszegi úszóklub üdvöskéje, Nagy Napsugár mögött, aki jövőre tovább gyarapíthatja „vizes” eredménylajstromát.

Úszókarrierje csupán 2022-ben indult el, ám a hazai diadalokon túl már korosztályos világbajnoki és Európa-bajnoki érmek is árulkodnak tehetségéről, s minden remény megvan rá, hogy 2025-ben tovább gyarapodik a medálkollekciója Nagy Napsugárnak, a Zalaco Zalaegerszegi ÚK felettébb ígéretes versenyzőjének.

A 2008-as születésű talentum tavalyelőtt tavasszal került be először az utánpótláskorúak nyílt vízi válogatottjába, s bár az átütő sikerek nem azonnal jöttek, a múlt évben, egyéniben 5 kilométeren már Európa-bajnoki ezüstérmes lett, idén 7,5 km-en megismételte Eb-második helyét, a világbajnokságon pedig harmadikként végzett korosztályában. Váltóban pedig, amelyben joggal érdemelte ki a csapattagságot,

elébb Európa-bajnoki, majd ez év szeptemberében világbajnoki elsőséget ünnepelhetett.

Vagyis 2024 abszolút sikeresztendeje lett Napsugárnak, vagy ahogyan környezetében becézik: Suginak.

„Pedig nehézkesen indult nyílt vízi karrierje, miután az öcsém, Tamás csoportjából felkerült hozzám – idézte vissza a kezdeteket a zalaegerszegi úszóklub vezetőedzője, Horváth Csaba. – A 2022-es setubali Eb-n csak 17. lett a nagy hullámok között, rossz időben lebonyolított öt kilométeres viadalon, idősebbek között versenyezve. Úgy voltam vele, többet nem is lesz kedve elindulni, aztán mégis

úgy döntött: marad, folytatja, s 2023-ban megnyerte a válogatót, utána pedig már egymást követték a korosztályos Eb- és vb-sikerek.”

Ráadásul a nyílt víz mellett medencében is folyamatosan egyre jobban teljesített... – vetettük közbe.

„Így igaz,  a hosszabb távokon a korosztályos bajnokságokon második helyeket szerzett, a hosszútávú medencés bajnokságon pedig magyar bajnok lett. Most párhuzamosan a nyílt víz és a medence is nagyon jól megy neki, a múlt év végén bekerült a rövid pályás felnőtt válogatottba is...” – sorolta Horváth Csaba.

Hogy van-e valamiféle sorrend a kettő között?

„Prioritása a nyílt víznek van, mert a kettő azért üti egymást. Jövőre azért próbálnánk mindkettőben helyt állni, és az ifi Eb-ken elindulni, amellett szintet úszni 1500 gyorson a felnőtt vb-re, ami egyik fontos tervünk 2025-re” – így Napsugár mestere. Akitől megtudtuk, hogy szeretné, ha tanítványa szép lassan beleerősödne a 10 km-be, és úgy akarja felépíteni őt, hogy medencében hosszútávon, s nyílt vízen is megállja a helyét, hogy aztán a különböző korosztályos világversenyeket végigjárva a felnőtt mezőnybe is eljusson és eredményes úszó legyen.

„Mi nevelőegyesület vagyunk, ahol minden körülmény adott, hogy megtartsuk hosszú távon is a tehetségeinket.

Országos viszonylatban is Zalaegerszeg az egyik olyan vidéki bázis, ahol a legjobb körülmények vannak,

mindent tudunk Sugi számára biztosítani, ami szükséges. Bízom benne, hogy amíg iskolába jár – jelenleg a helyi Kölcsey Ferenc Gimnázium második osztályos magántanulója –, addig biztosan marad a klubunkban. Hogy aztán később hogyan alakul, egyetemre, esetleg Amerikába vagy Budapestre megy, azt most még nem tudni. Megpróbáljuk az iskolát és az úszást párhuzamosan olyan szinten csinálni, hogy megállja mindkettőben a helyét. Az iskola rengeteget segít. Még bő két év a gimi, addig nálunk fog versenyezni, s ez alatt kiderül, mennyire gondolja komolyan az úszást felnőtt korosztályban is. Most komolyan gondolja... Hogy mire viheti, ez tőle is függ, de messzire juthat, ha elég szorgalmas és kitartó marad.”

(Kiemelt képünkön: Nagy Napsugár egyéniben és váltóban is a világelit tagja korosztályában Forrás: musz.hu/Facebook)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik