Nézze meg Ön is, ki hova lövi a tizenegyeseket!

Vágólapra másolva!
2010.06.30. 10:14
null
Lehet, ha Stekelenburg ismeri a tizenegyes-elemző rendszert, egy másodperccel korábban indul <br />el Eto’o kísérletére (fotók: Action Images)
A Nemzetk&ouml;zi Labdar&uacute;g&oacute;-sz&ouml;vets&eacute;g (FIFA) egyik szponzora k&uuml;l&ouml;n&ouml;s kutat&aacute;st t&aacute;mogat: a m&eacute;rkőz&eacute;sek sor&aacute;n &eacute;s ut&aacute;n elv&eacute;gzett tizenegyesek &bdquo;sors&aacute;t&rdquo; vizsg&aacute;lj&aacute;k. A kutat&aacute;sb&oacute;l n&eacute;h&aacute;ny eg&eacute;szen elk&eacute;pesztő adat is napvil&aacute;got l&aacute;tott: tudt&aacute;k p&eacute;ld&aacute;ul, hogy egyetlen piros (v&ouml;r&ouml;s) felsőben v&eacute;dő kapus sem v&eacute;dett tizenegyest a legut&oacute;bbi &ouml;t vil&aacute;gbajnoks&aacute;gon?

 

VILÁGBAJNOKI 11-ESEK, ÉRDEKESSÉGEK
A támadók 74 %-a, a védők 69 %-a értékesíti a tizenegyest, a középpályásoknál ugyanez a szám 58 %!
23 év alatt a játékosok 85 %-a betalál, 23 és 28 között 78 %-uk, míg 28 év felett csak 71 %.
A szétlövések során, ha a túléléshez kellett a gól, a játékosok mindössze 40 %-a rúgta be a 11-est, viszont ha a találaton a továbbjutás múlott, akkor 92 %-uk betalált.
A ballábas játékosok 50 %-os hatékonysággal végzik el a lövéseket, ezzel szemben a jobb lábasok 69 %-os pontossággal céloznak.
A kapusok mezszín szerinti védési hatékonysága világbajnokságokon: zöld – 38 %, fekete – 35 %, szürke 28 %, lila – 18 %, narancs – 14 %, piros (vörös) – 0 %!

Az egyenes kieséses szakaszhoz érkezve egyre inkább előtérbe kerülnek a tizenegyespontról elvégzett rúgások – a dél-afrikai vb-n is egy mérkőzés már szétlövéssel ért véget.

A FIFA egyik hivatalos partnere, a Castrol különös kutatást támogat: a legutóbbi öt világbajnokság mindegyik tizenegyespontról elvégzett rúgását elemezték, majd különböző szempontok alapján összegezték az eredményeket. Ráadásként még elkészítettek egy internetes grafikát, amelynek segítségével megtekinthetjük, hogy a top öt ligából (Premier League, Primera División, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) a világbajnokságon szereplő játékosok az elmúlt négy évben miként végezték el a 11-eseket.

Az esettanulmányokból jó néhány érdekességet megtudhatunk: a ballábas játékosok rosszabb százalékban végzik el a rúgásokat, az idősebbek pontatlanabbak, illetve piros (vörös) mezben védő kapus a korábbi öt vb-n hiába próbálkozott 11-est védeni.

Ahogy   Mark Paston példája is mutatja, 
 a zöld mez sem mindig garancia a  sikerre
Ahogy Mark Paston példája is mutatja, a zöld mez sem mindig garancia a sikerre

Ami világosan kiderül a kutatásból, hogy a „nyomás” igenis befolyásolja a játékosok koncentrációját. Ha a kiesés a tét, a játékosok gyakrabban „elidegeskedik” a lövést, mint amikor a továbbjutás, illetve a győzelem forog kockán.

„Ezerkilencszáznyolcvankettő óta a tizennégy világbajnoki finalista közül tíz csapat mérkőzése a torna valamely pontján még a hosszabbításban sem dőlt el, így tizenegyeslövésekre kényszerült – világított rá a fontos koncentráció jelentőségére a vizsgálatot vezető norvég sportpszichológus, dr. Geir Jordet. – A tizenegyeseket a játékosok képessége és pszichikai nyomáshoz való alkalmazkodása dönti el a nagy tornákon.”

„Az, hogy a játékosok betekintést nyerhetnek a Castrol elemzésébe, rendkívül értékes lehet mind a kapusok, mind a végrehajtók számára, amikor szembenéznek a sport mentálisan egyik legmegterhelőbb szituációjával” – mondta Geir Jordet.

A kapusoknak van egy jó tanácsunk: ha tehetik, a piros (vörös) felsőt mindenképp kerüljék el, inkább húzzanak zöldet!

A játékosok legutóbbi tíz 11-es lövéséről készített grafikákat itt tekinthetik meg!

A „TIZENEGYESÖLŐ” TANÁCSA: NYUGALOM MINDENEKFELETT

„Nem igényel semmilyen különös edzést a tizenegyesek védése. Nyilvánvalóan a legfontosabb, hogy ismerd az ellenfeled, s tudd, hogy a leggyakrabban hova helyezi a labdát. A csatárok másként végzik el, mint a középpályások és a védők, a technikásabb játékosok végrehajtása is különbözik a kevésbé ügyesekétől. Az sem mindegy, hogy az első vagy az ötödik tizenegyesről van szó; az elsőt elvégezni a legnehezebb, de ha az ötödiknél egyenlítened kell, az is teljesen más szituáció. A kapusok számára a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjanak, viselkedjenek úgy, hogy minden lelki nyomás a lövő játékosra helyeződjön. Ezzel persze mindenki tisztában van, meg kell próbálni a játékos figyelmét minél inkább arra irányítani, hogy neki sorsdöntő tizenegyest kell elvégeznie” – mondta el véleményét a vb-ezüstérmes argentin Sergio Goycochea, aki minden idők egyik legjobb „tizenegyesölőjeként” vált ismertté.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik