Rendőrségi kordon - ezúttal Japánban

Vágólapra másolva!
2010.06.26. 10:07
null
A japán szurkolók önfeledten ünnepelték a sikert (Fotó: Action Images)
A Dánia elleni japán győzelmet hatalmas ünneplés követte az ázsiai országban. Ugyan helyi idő szerint hajnali fél hatkor lett vége az összecsapásnak, hömpölygött a tömeg az utcákon, még a rendőrségnek is be kellett avatkoznia.

A Dánia elleni 3–1-es győzelemmel Japán története során először jutott be a labdarúgó-világbajnokság legjobb 16 csapata közé úgy, hogy nem hazai pályán szerepelt. Az ázsiai szigetország 45. a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján, és bár Japánban óriási összegeket fektettek a labdarúgásba, mégis meglepetésnek számít dél-afrikai szereplésük.

Japánban ennek megfelelően hatalmas fieszta vette kezdetét a meccs lefújása után. A mérkőzést sokan stadionokban nézték kivetítőkön, de a tokiói bárok is zsúfolásig megteltek. A Dánia elleni összecsapást a nézettségi adatok szerint a lakosság 41 százaléka követte a televízióban élőben, annak ellenére, hogy a meccs helyi idő szerint hajnali fél négykor kezdődött.

Tokió Sibuja negyedében, amely a divat egyik fellegvára, japán válogatott mezbe öltözött drukkerek ünnepeltek. Néhányaknak már sikerült vuvuzelát is beszerezniük, amivel még inkább megnövelték a zajszintet, figyelmen kívül hagyva a rendőrök ismétlődő csendre való felszólítását. A rendőrség az utcákon lévő tömeg miatt kénytelen volt kordonokat felállítani, hogy kontrollálni tudja a tömeget.

Az ünneplés egészen addig tartott, amíg az emberek felszálltak a vonatokra, amelyekkel munkahelyükre utaztak. Hogy bírják az éjszakai fergeteg utáni munkát, sokan energiaitalokat fogyasztottak, amelyek iránt ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hajnali órákban.

„Már nem fekszem le aludni. Hazamegyek lezuhanyozni, és indulok dolgozni" – mondta Hamada Cujosi, egy 33 éves japán.

Oszaka déli részén is rengeteg szurkoló töltötte az utcán az éjszakát, több mint ötvenen ugrottak be a Dotonburi folyóba – ez csak akkor szokás, ha a helyi baseballcsapat arat győzelmet.

Az újságok különszámokat jelentettek meg péntek hajnalban, a televízióban pedig újra és újra megismételték a válogatott góljait. A politikusok is rendre szóba hozták a nagy győzelmet. Az elnökségi kabinet titkára bámulatosnak nevezte a harmadik japán gólt egy reggeli sajtótájékoztatón. A miniszterelnök, Kan Naoto Kanadából üzent a válogatott tagjainak, ahol jelenleg hivatalos látogatáson vesz részt.

„Szeretnék gratulálni a csapatnak, nagyszerű teljesítményt nyújtottak a fiúk, ami az egész országot energiával és büszkeséggel tölti el" – mondta a miniszterelnök.

A válogatott korábbi csapatkapitánya, Nakata Hidetosi is le volt nyűgözve a Dánia elleni mérkőzés láttán.

„Ez egy olyan meccs volt, amilyet mindannyian szerettünk volna látni. Válogatottunk felnőtt a világbajnoksághoz. Remélem, még tovább jut majd, mint mi 2002-ben."

A sikeres szereplés folytatására kedden Paraguay ellen lesz lehetősége a japán válogatottnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik