Vizes vb: hirtelen szívhalál vagy fulladás – a mentőszolgálatok mindenre felkészültek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.10. 15:03
A budapesti vizes világbajnokságra 350 ezer szurkolót várnak a szervezők, egy ekkora eseményen pedig nagyon fontos szerep hárul a mentőszolgálatokra is, akik a lehető legrosszabb eshetőségekre is felkészültek.

A vb orvosirányítási központjának igazgatója, dr. Merkely Béla elmondta: összetett feladat vár rájuk, hiszen öt verseny-, illetve nyolc edzéshelyszínt kell biztosítaniuk a masters vb-vel együtt hat héten keresztül. Ezt 550 fős csapattal teszik meg, amelyben orvosi és egészségügyi végzettséggel rendelkező személyek, illetve néhány medikus kap szerepet.

„Megtörtént a kollégák továbbképzése, bejártuk a helyszíneket, és már megkezdtük a munkát is, hiszen a műúszók és a műugrók már megérkeztek hazánkba. Igyekszünk a helyszínen minden problémát megoldani, de a hátteret a Semmelweis Egyetem biztosítja számunkra. Az igényeket mindig túl kell tervezni, fel kell készülnünk az olyan váratlan eseményekre is, mint a hirtelen szívhalál vagy a fulladás.”

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál kijelentette: van már tapasztalatuk kiemelt sportesemények biztosításában, ugyanakkor a vizes vb az összes eddiginél nagyobb kihívást jelent számukra, amire ezért már hónapok óta készülnek.

„Mentőautókkal és gyalogos segítőkkel is dolgozunk, egy informatikai rendszer és egy külön mentőirányító csoport segítségével hangoljuk össze a tevékenységeket. Lesz olyan időszak, amikor összesen huszonhat mentőautónk teljesít szolgálatot. Ezek tartalékkocsik, hiszen közben az országban nem áll meg az élet, emiatt szabadnapos, önkéntes dolgozóink segítenek. Reméljük, szépen, csendben meg tudunk húzódni a háttérben, de közben, ha szükség lesz ránk, ott leszünk mindenhol.”

A Nemzeti Sport Online kérdésére Győrfi elárulta: aki azt érzékeli, hogy a környezetében rosszul lett valaki vagy baleset érte, két módon tudja riasztani a mentőszolgálatot. Egyrészt megkeresheti a helyszínen dolgozó gyalogos mentőst vagy a biztonsági szolgálat embereit. Ám ha a mentőket a központi segélyhívón riasztja (104 vagy 112), akkor a helyszínen dolgozó személyzethez is pillanatokon belül eljut az információ, és azonnal ellátják a beteget.

Természetesen a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának is kiemelt szerepe lesz. Tar Mihály szóvívótól megtudtuk, hogy három fő helyszínen lesz feladatuk a versenyzők biztosításában.

„Balatonfüreden dolgozunk a legnagyobb erővel, még segédmentőhajókat is bevonunk a munkába, hiszen közben a Balatonon dübörög a szezon. Búvárok, sürgősségi mentőhajók vesznek részt a feladatokban mentőorvossal, akik már a partra juttatás közben is el tudják látni a versenyzőket. Az óriás-ugrótoronynál egy búvárunk lesz folyamatosan a vízben, illetve a Duna Arénában a medence két partján is lesz vízimentő, aki a versenybíró jelzésére azonnal a vízbe ugrik, ha történik valami.”

A vizes világbajnokság pénteken kezdődik a megnyitóünnepséggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik