Faragó igényei nem változtak

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2004.10.05. 22:08
Címkék
- Lezárta már magában az olimpián történteket, a vártnál szerényebbnek mondható hatodik hely okozta rossz érzéseket? - kérdeztük Faragó Tamást, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát.
- Én már csak a jövővel foglalkozom. A hatodik hely ellenére továbbra is az első hely igényével kell elutaznunk a versenyekre, más kérdés, hogy sokkal nehezebb lesz ezt teljesíteni, mint eddig.
- A gyenge olimpiai produkció okait kutatva ön a játékosokat hibáztatta. Ennek ellenére képesnek tartja őket arra, hogy megfeleljenek az elvárásainak?
- Úgy mondanám, hogy mi! Ha elhiszik, hogy mi, együtt meg tudjuk nyerni a meccseket, akkor képesek lesznek rá.

Faragó Tamás: „Ha elhiszik, hogy mi, együtt meg tudjuk nyerni a meccseket, akkor képesek lesznek rá” (Fotó: Németh Ferenc)
Faragó Tamás: „Ha elhiszik, hogy mi, együtt meg tudjuk nyerni a meccseket, akkor képesek lesznek rá” (Fotó: Németh Ferenc)
Faragó Tamás: „Ha elhiszik, hogy mi, együtt meg tudjuk nyerni a meccseket, akkor képesek lesznek rá” (Fotó: Németh Ferenc)
- Az új idény hasonlít majd a legutóbbira. Az idén február végén olimpiai selejtezőt játszottunk, jövő márciusban világbajnoki selejtezőt kell beiktatni a programba, miután az olimpián nem tartoztunk a legjobb három európai csapat közé. Mindez azt jelenti, nincs idő tétlenkedni. Mi lesz a koncepciója, miként tervezi a válogatott felkészülését?
- Kialakítottam a B-keretet, amelynek azon játékosok a tagjai, akik nem szerepeltek az olimpián, és kellő ambíciót éreznek magukban. Az edzők kérték, ne hetente egy nap legyenek a tréningek, mint legutóbb, így az a megoldás született, hogy havonta egyszer két és fél napra találkozom a játékosokkal, ami öt közös edzést jelent. Október végén és november végén hívom össze a B-keretet, amelyből kiválogatom azokat, akik a decemberi, ünnepek közötti felkészülésen a csatlakozó olimpikonokkal együtt gyakorolnak majd.
- Az így kialakított bő keret tagjai készülhetnek majd a vébéselejtezőre?
- Igen.
- Már ebből a törekvéséből is látszik, hogy változik a válogatott öszszeállítása. Milyen mértékben?
- Valóban számítani lehet arra, hogy néhány helyen módosul a csapat, de ez egyúttal kényszer is, hiszen a kapus Sós Ildikó, valamint Tiba Zsuzsanna visszavonult. Ezenkívül azt hallottam, Szremkó Krisztina és Valkay Erzsébet sem biztos, hogy vállalja tovább a válogatottságot.
- Legutóbbi beszélgetésünket - sajátos módon - azzal zárta, aki válogatott akar lenni, annak jelentkeznie kell önnél. Nos, ezek szerint nem mindenkivel beszélt, vagyis nem mindenki jelentkezett be.
- Stieber Mercedes, Pelle Anikó, Drávucz Rita, Kisteleki Dóra és Györe Anett már megkeresett, a többiekről nem tudok.
- Végül egy utolsó kérdés. Az olimpiai bajnok olaszok, ugye, eleve vébérésztvevők, vagyis a bajnokság nem szünetel majd a selejtező miatt. Ellenben ott játszik Stieber, Pelle, Drávucz és a két Valkay, akikre nyilván számít a felkészülés alatt. Nem aggódik amiatt, hogy nem tudnak majd megegyezni klubjaikkal?
- Csak remélni tudom, hogy úgy kötöttek szerződést, amely ezt lehetővé teszi. A Magyar Vízilabda-szövetség csütörtökre tervezett elnökségi ülésén tárgyalja egyébként azt a javaslatot, hogy a márciusban esedékes női világbajnoki selejtező európai tornájának hazánk adjon otthont. Mondhatnánk azt is, a rendezéssel enyhíthetnénk az olimpiai (le)szereplésből fakadó terheket.

A B-válogatottba meghívottak
Kapusok: Horváth Patrícia (Domino-BHSE- Polo), Serfőző Krisztina (Egri VK), Szaniszló Gabriella (ASI-Vasas).
Mezőnyjátékosok: Benkő Nóra, Benkő Tímea, Bódi Anett, Brávik Fruzsina, Poszkoli Rita, Varga Andrea (mindannyian Dunaújvárosi Főiskola-Elco), Ipacs Barbara, Jancsó Patrícia, Kiss Alexandra, Tomaskovics Eszter, Tóth Ildikó, Tóth Lilla (mindannyian Domino-BHSE-Polo), Győri Eszter, Molnár Anett, Tóth I Andrea (mindannyian Szentesi VK), Moravetz Anna (ASI-Vasas), Pataky Luca (OSC-Cemolog), Szabolcsi Dóra

Szavazás

Elégedett női pólósaink olimpiai 6. helyével?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik