Férfi vízilabda: újabb trófea a vitrinben: európai Szuperkupa-győztes az FTC

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.10.05. 21:18
A Ferencváros diadalmaskodott (Fotó: Koncz Márton)
Ismét a Bajnokok Ligája-győztes emelhette magasba az európai Szuperkupát, a Ferencváros hazai medencében négy góllal az Eurokupa címvédőjét, a horvát Jug Dubrovnikot.


A tapasztalat vagy a lendület dönt? Ez volt a legfontosabb kérdés az európai Szuperkupa-mérkőzés előtt, amelyet 2018 után ismét a Komjádi uszodában rendeztek meg. A rutin a Bajnokok Ligája címvédője, a házigazda Ferencváros mellett szólt, amely évek óta meghatározó résztvevője az elitsorozatnak, az Eurokupa-győztes horvát Jug Dubrovnik viszont már felvette a meccsritmust, tíz tétmérkőzést is játszott az idényben.

„Akinek nincs belépője, ne induljon el a Komjádiba” – írta közösségi oldalán az FTC vízilabda-szakosztálya több mint egy órával a szombat esti találkozó előtt, merthogy minden jegy elkelt, kétezren zsúfolódtak be az uszodába. Ha valaki a kezdésre érkezett, össze kellett húznia magát… Megérte időben jönni, az aulában ugyanis zöld-fehér sálat, kulacsot, törölközőt és iskolaszereket is árusítottak, sőt, kiállították a júniusban elhódított BL-trófeát, amellyel vidáman szelfiztek a szurkolók.

A medencetérben egy másik ezüst serleg díszelgett, nevezetesen a Szuperkupa, amelyet jó érzékkel középre helyeztek ki a parton – a ráúszás előtt hasonlóan jó érzékkel vitték el onnan. Megadták a módját a bemutatásnak, pólómeccseken ritkán látható fényshow fogadta a játékosokat, újdonsült csapatkapitányként Vogel Soma közvetlenül a kupa mellé állt – ekkor még csak vetett rá egy pillantást, másfél órával később magasba is emelte.

A kettő között alaposan megdolgozott a Szuperkupa-győzelemért a Ferencváros.

A tízes sapkát Varga Dénestől megöröklő Vigvári Vendel aligha kezdhette volna jobban a mérkőzést: elhozta a labdát a ráúszásnál, majd meg is szerezte a vezetést a Fradinak. A következő támadásból Vámos Márton balosa sült el, csakhogy a Jug centerei futószalagon hozták a kiállításokat, és bár az első fór még kimaradt, a következő kettőt bevágták a horvát szélsők. A hazai kapufa nem volt a Fradival, Dusan Mandics lövése után már a gólzene is elindult, de hiába, az elképzelt gólvonalon nem csorgott át a labda.

Azt viszont nehéz volt elképzelni, hogy Edoardo Di Somma szorításában érvényesülhetnek a horvátok, az olasz légiós hátul elvégezte a piszkos melót, elöl pedig életerős lövésekkel jelentkezett. Sztilianosz Argiropulosz nemkülönben, villanásával másodszor lépett el két góllal az FTC, de ahogy a helyszíni műsorközlő mondta, nem lehetett megállni.

Vjekoslav Kobescak együttese ugyanis rendkívül szervezetten és fegyelmezetten játszott, és mivel a zöld-fehérek a második negyedben sokat hibáztak támadásban, át is vette a vezetést. Elcsendesedett a Fradi-kórus, de csupán néhány másodpercig, utána még jobban szólt, mint előtte. Kellett a biztatás a házigazdának, mert úgy tűnt, a horvátok megtalálták az ellenszert az átlövésekre, muszáj volt valami mással próbálkozni elöl.

A nagyszünet után előbb Varga Dénest éltette, majd Dusan Mandicsot méltatta a tábor – nem ok nélkül. A szerb óriás előbb kapufás góllal megtörte a gólcsendet, majd a másik világklasszis balkezes, Vámos Márton átadásából volt eredményes, vagyis nagyon elkapta a fonalat. Vogel Soma ragyogóan védett, az FTC lépéselőnybe került, de a Jug ekkor még nem tört meg, benne volt a pakliban az izgalmas, feszült végjáték.

Nyéki Balázs időkérése után hirtelen beindult a füstgép, mintha csak érezte volna, hogy a támadás végén Nagy Ákos visszaállítja a kétgólos különbséget. Sőt, még a harmadik negyed vége előtt a megúszó Vámos megszerezte saját maga harmadik, a Ferencváros kilencedik gólját – először volt három közte, ez már nagyon jól nézett ki. Pompás összjáték végén zárkóztak a horvátok, de mielőtt vérszemet kaptak volna, Vogel bemutatott néhány bravúrt, Vigvári pedig gólra váltott egy fórt.

Derekasan küzdött a Jug Dubrovnik, de a tapasztalat döntött – az FTC javára, amely 13–9-re győzött, és Nyéki Balázs irányításával a negyedik megszerezhető trófeát is elhódította. Ennél többet nem lehetett volna kihozni az elmúlt tizenöt hónapból.

FTC-TELEKOM–JUG DUBROVNIK (horvát) 13–9 (4–3, 0–2, 5–1, 4–3)
Komjádi uszoda, 2000 néző. V: Colombo (olasz), Gómez (spanyol). 
FTC: VOGEL SOMA – Argiropulosz 1, VIGVÁRI VENDEL 3, Jansik Sz., De Toro, VÁMOS 3, MANDICS 3. Csere: Szakonyi (kapus), Di Somma, Német T., Fekete G. 1, NAGY ÁKOS 2, Varga Vince. Edző: Nyéki Balázs
JUG: Popadic – Pavlic, BURIC 2, ZUVELA 4, Djerkovic, Cabanas, JOKOVIC 2. Csere: Jerkovic, Mozara 1, Herceg, Krzic, Burdelez. Edző: Vjekoslav Kobescak
Emberelőny-kihasználás: 8/3, ill. 10/3. Kettős emberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik