Olimpia: bemutatták sportolóink párizsi öltözetét – galéria

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 21:09
A divatbemutató „modelljei” (Fotó: Árvai Károly)
Mindig nagy érdeklődés övezi, amikor kiderül, olimpikonjaink és paralimpikonjaink milyen ruházatban mutatkoznak az ötkarikás játékokon, hogyan festenek majd az adott nyáron, idén éppen Párizsban. Hétfő este teljesen megtelt a Várkert Bazár egyik nagy terme, rengetegen voltak kíváncsiak arra, miként néznek ki az adidas, a Heavy Tools, a Kézmű, a Roland Divatház és a Tisza tervezte és gyártotta kollekciók. Az emlékérme- és bélyegkibocsátással egybekötött ruhabemutató a Sporthoz öltözve nevet kapta.

 

Kezdésként Desireless Voyage, Voyage című, csaknem negyvenéves slágere csendült fel Szabó Száva előadásában. Az est két házigazdája Miklósa Erika és Mohay Bence volt, a vendégek közt kapott helyet a teljesség igénye nélkül Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, Janó Márk közigazgatási államtitkár, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár, Fürjes Balázs NOB-tag és nem mellesleg, Molnár Irina, lapunk ügyvezető igazgatója,valamint főmunkatársunk, Csisztu Zsuzsa, illetve Gyulay Zsolt MOB-elnök és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Telegdy Dániel és Kapás Boglárka (Fotó: Árvai Károly)

Olimpikonjaink és paralimpikonjaink a Heavy Tools által készített közös bevonuló öltözetét temérdek neves sportolónk, közéleti személyiségünk mutatta be: az olimpiai bronzérmes Telegdy-Kapás Boglárka és T. Danny rapper; Iván Bence paralimpikon úszó és Stana Alexandra táncművész; Gulyás Michelle világbajnok öttusázó és Fehér Tibor Jászai Mari-díjas színész; Kertész Róbert para-tollaslabdázó és Paulina énekesnő; Illés Fanni, az ötödik paralimpiájára készülő úszó és DJ Dominique (aki néhány másodpercre megvált fejkendőjétől); Telegdy Ádám hátúszó olimpikon és Berkesi Judit, az M4 Sport műsorvezetője; Nádasdy Anna kerekesszékes vívó és Szekeres Pál paralimpiai bajnok vívó; Losonczi Dávid világbajnok birkózó, aki bukfenccel érkezett a színpadra és Drávucz Rita korábbi világbajnok vízilabdázó; Pap Bianka paralimpiai bajnok úszó és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője; Osváth Richárd paralimpiai érmes vívó és Agárdi Szilvia énekesnő; Márton Richárd Európa-bajnok úszó és Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus.

(Fotó: Árvai Károly)

Schmidt Ádám köszöntőjében elmondta, közeleg a sportvilág csúcseseménye, a nyári olimpiai és paralimpiai játékok. A megjelenésünket illetően is a csúcsra törekszünk, már most is a mi sportolóink a legszebbek, ugyanakkor ez nem csak esztétikai kérdés, a ruházat a büszkeség és az elismertség szimbóluma is, akik viselhetik, megdolgoztak ezért az elmúlt évtizedekben.

A Roland Divatház kollekcióját, az olimpiai csapat ünneplő ruházatát Márton Richárd és a Hír TV műsorvezetője, Mészáros Nóra; Debreczeni-Klivinyi Kinga Eb-bronzérmes kézilabdázó és Lehoczki László speciális mentő kutyájával; Tóth Krisztián olimpiai bronzérmes cselgáncsozó és Gubik Petra Junior Prima-díjas színésznő; Özbas Szofi világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó és Soltész Rezső énekes mutatták be.

Debreczeni-Klivinyi Kinga és Rippel Ferenc (Fotó: Árvai Károly)

Gyulay Zsolt beszédében kiemelte, örül annak, hogy sportolóink kiléptek a komfortzónájukból, hogy bemutassák az öltözeteket. A ruházatban is igyekeztünk előrelépni, kényelmes, elegáns és sportos kollekcióra is szüksége volt legjobbjainknak – jelenleg 153 olimpiai kvótával rendelkezünk és abban bízhatunk, hogy ez 180-190-re nő a párizsi játékok kezdetéig. A MOB elnöke bejelentette, hogy Telegdy-Kapás Boglárka és Szilágyi Áron lesznek a magyar csapat kapitányai. Előbbi nagyon menőnek és nagy megtiszteltetésnek is tartja ezt a pozíciót pályafutása utolsó esztendejében, míg Szilágyi reméli, mindenki megvalósíthatja majd az álmát, amiért gyerekként elkezdte az edzéseket. Akik először járnak olimpián, azoknak Gerevich György szavaival üzent, kívánja nekik, hogy azt mondhassák, mindent megtettek a céljaikért.

Harmadikként a Kézmű kollekcióját csodálhattuk meg, a paralimpiai csapat ünneplő öltözetét. Akik bemutatták: Osváth Richárd és Mosolygó Sára színésznő; Pap Bianka és DJ Dominique; Bessenyey Zoltán paragokartos és Gaál Zsóka nemzetközi sakkmester; Fonyódi Ildikó paralimpikon díjlovagló és Berettyán Nándor Jászai Mari-díjas színész.

Szabó László köszöntője következett: a magyar sport egy és oszthatatlan, nincs különbség a nemek és a sportágak között, ahogyan a fogyatékos és az ép sportolók között sem. Mindenki első szóra vállalta, hogy végigsétáljon a kifutón, ez is azt mutatja, mennyire tiszteljük a magyar sport hagyományait.

A folytatásban az adidas következett, a német sportszergyártó a magyar olimpiai csapat sportruházatát készítette el. Gulyás Michelle és Kucsera Gábor, korábbi világbajnok kajakozó; Telegdy-Kapás Boglárka és T. Danny; Özbas Szofi és Fehér Tibor; Tóth Krisztián és Mosolygó Sára; Debreczeni-Klivinyi Kinga és Rippel Ferenc artista, végül Telegdy Ádám és Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze prezentálta a kollekciót.

Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy ők sem tesznek különbséget, olimpikonjainkat és paralimpikonjainkat egyaránt támogatják. Az egyik legrégebbi játékukat, a totót 1947 októberében azért hozták létre az elődeik, hogy a bevétellel segítsék az 1948-as londoni olimpiára készülő csapatot.

A magyar paralimpiai csapat a Tisza közreműködésével készült sportruházatát Osváth Richárd és Katona Kinga színésznő; Illés Fanni és Nikolics Nemanja korábbi 43-szoros válogatott labdarúgó; Kertész Róbert és Stana Alexandra, valamint Pap Bianka és Győrfi Pál mutatták be.

A ruháktól eltávolodva a Magyar Nemzeti Bank a Magyar Sport Napja alkalmából hivatalosan kibocsátotta emlékérmeit. Kandrács Csaba alelnök elmondta, az MNB-nek fontos az értékmegőrzés, a figyelemfelkeltés és az ismeretterjesztés, a bank 1980 óta bocsát ki az ötkarikás játékok alkalmával emlékérméket, ezúttal 15000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém érméket – kenyeret is lehet belőlük vásárolni, de nem érdemes. Ezután Balczó Barnabás vezérigazgató segítségével a Magyar Posta is bemutatta alkalmi bélyegblokkját, amelyen keresztül a vállalat tisztelettel adózik a múltnak és inspirációt nyújt azoknak, akik szintén a sportban találják meg a motivációt.

A finálé főszereplője Gubik Petra volt, aki Bolyongok című dalát adta elő.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik