Gyulay Zsolt: A magyar kvótaszerzők száma a legmerészebb álmainkat is felülmúlja

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.04.17. 15:55
Gyulay Zsolt (Fotó: Árvai Károly)
Szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság és a sportirányítás képviselői ünnepélyes keretek között, kvótás sportolóink jelenlétében adtak helyzetjelentést, mi várható a július 26-án kezdődő játékokig.

Most még minden nyugodt, idilli, reményteljes.

Szerdán abból az alkalomból rendezett sajtótájékoztató a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy száz nap múlva kezdődnek Párizsban a nyári játékok. S bár a sportolók számára az év legfontosabb szakasza kezdődik, vagy éppen már bőven tart a felkészülés, a Millenium Házában mindenki mosolygott, kedélyesen csevegett. A női kardcsapatunk tagjai egymással társalogtak, az ötödik olimpiájára készülő úszó, Kapás Boglárka egy teát kért, majd visszasétált férje, a szintén kvótás Telegdy Ádám mellé. Lékai Máté, a kézilabda-válogatottunk csapatkapitánya a rutint képviselte a sportág részéről, Simon Petra, az FTC irányítója pedig a fiatalságot. A sportlövő Péni István talán arra gondolt, hogy a Brazíliában az olimpiai kiküldetésért versenyző Major Veronika milyen napot fog ki és megváltja-e végre párizsi repülőjegyét.

Tény, hogy jelenleg 150 magyar sportoló már biztosan ott lesz a francia fővárosban, de még bőven lesznek különböző sportágakban kvótaszerző viadalok, így a legjobb esetben megközelítheti a 200-at a magyar csapat létszáma, a MOB elnöke, Gyulay Zsolt jóslata szerint a 190 fő reálisnak tűnik.

„Mindig fontos, hogy csapatsportágakban is képviseltessük magunkat az olimpián, a válogatottakkal szinte minden nap történik valami, az egész magyar küldöttségben erősítik a csapatszellemet – hangsúlyozta Gyulay Zsolt. – Rettenetesen örülök az elmúlt időszak kvótás eredményeinek, már most százötven kvótánál járunk, ez a legmerészebb álmainkat is felülmúlja.”

A MOB elnöke ráerősített a NOB első emberének, Thomas Bachnak a szavaira, miszerint az olimpiai láng az, ami reményt nyújthat ebben az időszakban, és remélhetőleg meghallja a világ az üzenetét is, hogy akár egy tűzszünet is elérhető a játékok ideje alatt.

„A MOB munkatársai már július tizenkettedikén elutaznak Párizsba, ahol mindent előkészítenek a sportolók érkezéséig, berendezik a helyi irodát – folytatta Gyulay, aki maga is fut majd az olimpiai lánggal egy rövid szakaszon Marseille-ben. – A spanyolokkal, a portugálokkal és az olaszokkal leszünk egy blokkban, a hangulattal biztosan nem lesz gond..."

Schmidt Ádám (Fotó: Árvai Károly)

A sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám szintén azzal kezdte beszédét, hogy nagyon boldog, amiért húsz év után ismét négy válogatottunk is ott lesz csapatsportágakban az olimpián, és felhívta a figyelmet, hogy a 3x3-as férfi és női kosárlabdázóknak még van esélyük májusban, Debrecenben kiharcolni a kijutást.

„A hazai sportirányítási kiemelt célja volt, hogy minél több sportágban rendezhessünk olimpiai kvalifikációs versenyeket, hogy sportolóink hazai pályán küzdhessenek meg a kvótákért – mondta Schmidt Ádám. – A kézilabda-válogatottjaink tatabányai és debreceni teljesítménye bizonyítja, hogy ez sikeres kezdeményezés volt. Ráadásul az előttünk álló időszakban még öttusában, evezésben, kajak-kenuban és ritmikus gimnasztikában is itthon izgulhatunk kvótaszerző versenyeken. Júniusban pedig Budapest lesz a helyszíne az OQS-nek, a sportot és a városi kultúrát ötvöző olimpiai kvalifikációs sorozatnak, a BMX, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás sportágakban a párizsi kvóták felét a két állomásból álló selejtezőn osztják ki.”

A sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, az is cél a hazai versenyekkel, hogy minél több embert megszólítsanak, menjenek el rájuk, a Sportoló Nemzet Program keretében szervezett aktivitásokkal pedig ezeken az eseményeken ki is lehet próbálni a sportágakat.

„A sportirányítás azzal is igyekezett segíteni a sportolókat, hogy a szakszövetségek már az év elején megkapták a támogatást – folytatta Schmidt Ádám. – Immár ráfordultunk a hajrára, ebben az időszakban különösen fontos, hogy mindenki összefogjon, egy irányba húzzon.”

A sajtótájékoztató után egy közösségi futásra is sor került, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottság fő támogatói, a Visa, az MVM és az MBH Bank munkatársai is részt vettek, végül az olimpiai bajnok kajakozó, Szabó Gabriella vezetésével mosolygósan teljesítették a 2024 méteres távot.

VÉLEMÉNY
Fürjes Balázs (Fotó: Árvai Károly)

Fürjes Balázs, a NOB állandó tagja: Két, a koronavírus miatt nézők nélkül megrendezett olimpia után végre újra közönség előtt zajlanak majd a versenyek. A viadalokra tízmillió belépőt bocsátottak áruba, ebből nyolcmillió már elkelt, és bár a jegyek ára többségében nagyon magas, minden sportágban lehet venni belépőket megfizethető áron is. Örüljünk, hogy európai olimpia lesz a nyáron, mert jelen állás szerint legközelebb tizenhat, esetleg húsz év múlva lesznek ötkarikás játékok újra az öreg kontinensen.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik