Női kosárlabda NB I: a szombati mentalitással nem érheti baj a DVTK-t

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.05.06. 08:10
Lelik Réka előtt már felvillan egy-egy kép a bajnoki cím ünnepléséről, de próbál nem foglalkozni ezzel – nem bízhatja el magát a DVTK, még nem zárta le a döntőt (Fotó: Dömötör Csaba)
A miskolciak hátvédje, Lelik Réka elárulta, kedden szeretnének a szurkolóik nyakába is akasztani egy aranyérmet, vagyis otthon lezárnák a finálét.

Hosszú percekig nem engedte be az öltözőbe a DVTK-tábor kedvenceit, a szurkolók zászlókat adtak a játékosoknak, együtt énekeltek velük, aztán pacsiáradat következett, és persze minden hőshöz volt egy-egy jó szavuk azoknak, akik elutaztak Győrbe a női döntő második mérkőzésére, amelyet döntő fölénnyel nyertek meg a miskolciak, 97–62-re kiütve a házigazda Serco Uni Győrt. Ez nem jelent mást, minthogy kedden a DVTK Arénában megszerezheti története első bajnoki címét a DVTK Hun-Therm, és talán nem kockáztatunk túl nagyot, ha leírjuk, meg is fogja… A tartalékos Győr az első felvonásban viszonylag szoros csatára késztette jóval esélyesebb ellenfelét, erre azonban otthon nem volt képes.

„Nem könnyű egyébként is tartalékosan úgy felkészülni, hogy egyszer keretben van valaki, máskor nincs – taglalta a Nemzeti Sportnak Lelik Réka, a DVTK hátvédje bizonyára Kristine Anigwére utalva, aki szombaton visszatért a győri csapatba, ám ebben nem volt semmiféle köszönet, húsz perc alatt mindössze három pontot jegyzett. – Tudtuk, hogy extra energiákkal kell kimennünk a második mérkőzésre, nem kényelmesíthet el minket az ellenfél kisebb rotációja. Mindkét csapat gyors játéka miatt nem bírták az iramot a győriek, nekünk meg tényleg jól ment a kosárlabda, nincs mit tagadni, ennek köszönhetően nyertünk. Az idényben sokszor nem volt arra példa, hogy teljes kerettel tudjunk kiállni, nagyon örülök, hogy az évad végén mindenki egészséges és bevethető, ez okozta a nagy különbséget. A Győr megtesz mindent azokkal, akik pályára léphetnek, de a meccsek végére elfogy.”

Lelik hozzátette, nekik is kicsit jobban fel kellett venni a döntő ritmusát, és kedden igyekeznek még nagyobb erőfeszítéseket tenni. Amúgy sem lenne elég, ha csak a cipőjüket tennék fel a parkettre, annál azért sokkal jobb csapat a Győr, még úgy is, hogy három fontos embere, a fináléba jutás több letéteményese nem áll Cziczás László edző rendelkezésére.

„Ha úgy tudunk játszani, mint szombaton, ugyanazzal a mentalitással, ha nem is ugyanazzal a dobóformával, akkor nem lehet baj – szögezte le Lelik Réka. – Nagyon szeretnénk megköszönni a szurkolóinknak az egész idénybeli támogatást, csodálatos, amit művelnek, úgyhogy szeretnénk az ő nyakukba is akasztani egy aranyérmet, s jó lenne, ha otthon, együtt tudnánk ünnepelni.”

Kérdésünkre a magyar válogatott kulcsembere elmondta, felvillan már neki egy-egy kép az ünneplésről, de próbál nem foglalkozni vele, mert nem szabad elbízniuk magukat. A Győr megpróbál majd annyi mérkőzést nyerni, amennyit tud, hogy szorosabbá tegye, vagy akár megfordítsa a párharcot, ennek tudatában van a DVTK, de ha őszinték akarunk lenni, nagyon nem kell rettegnie a drukkerek által az egekig magasztalt Völgyi Péter vezette csapatnak. A lelátón szurkolók közül a montenegrói Milica Jovanovicstól és Lelik Rékától is elkérte valaki a mezét, ezzel kapcsolatban a 25 éves kiválóság annyit mondott, nagyon sokan járnak a mérkőzéseikre, nagyon sokan kérik el a mezüket, nincs is annyi, hogy minden igényt kiszolgáljanak, de majd meglátják, mit tehetnek az ügy érdekében.

Harmadik mérkőzés dönt a bronzéremről

A döntő mellett a bronzcsata szombati győztese is 35 pontos különbséget alakított ki. A Sopron Basket 78–43-ra gázolta le a Tarr KSC Szekszárdot, így a szerdai harmadik mérkőzés dönti el, melyik együttes lesz a harmadik a női élvonalban. Egyúttal még egy mérkőzés vár Fegyverneky Zsófiára, a Magyar Kupa-győztes soproniak csapatkapitánya az idény végén fejezi be a pályafutását, mint azt klubja pénteken bejelentette. A megnyert találkozó után a házigazda szerb-magyar erőcsatára, Jelena Brooks boldogan értékelt.

„Az első perctől végig fantasztikus ritmusban voltunk, a védekezésünk nagyon jól működött, büszke vagyok a csapatra, hogy a szerdai vereség után így összeszedtük magunkat. Nagyon köszönjük a szurkolóknak, akik ezúttal is kijöttek és folyamatosan biztattak minket. Remélem, a szekszárdi meccsre is elkísérnek minket. Még van egy mérkőzés, remélem, hogy így tudunk azon is játszani, és akkor meg tudjuk szerezni a bronzérmet.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik