Amerikaifutball: nyert a Győr Sharks és a Budapest Wolves

Vágólapra másolva!
2005.10.04. 13:52
Címkék
Igazi, sporttörténelmi esemény zajlott 2005. október 1-én, Győrben, ahol az első Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Bajnokságának nyitómérkőzésére került sor. A Győr Sharks és a Debrecen Gladiators ősi ellenfeleknek számítanak, a sportág hazai fennállása óta ez volt a harmadik összecsapásuk. A papírforma győri sikert sejtetett.

A csapatok jól ismerték már egymást, idén tavasszal, Budapesten 20-20 -as döntetlent, nyáron, Győrött 45-0 -ás Cápa győzelmet hozott a két barátságos összecsapás. Bár az előzetes jóslatok sima győri sikert sejtettek, a Debreceniek soraiban komoly személyi változások történtek a legutóbbi meccs óta. Míg a budapesti döntetlen esetében néhány Budapest Wolves játékos is erősítette a Gladiátorok sorait, a bajnoki fordulóra már egy amerikai irányítóval (#3 - Joseph Scott Selmser) érkeztek.

A bajnokság nyitómérkőzésére igazi futballidőben, 250 győri néző előtt került sor. A kezdőrúgást Győr Megyei Jogú Város Alpolgármestere, Eredics Imre végezte el, jutalma egy amerikai futball labda volt, melyet Tóth László, a MAFL elnöke nyújtott át. Ettől a pillanattól viszont a csapatoké volt a főszerep. A Debrecen gárdája meglepően jól kezdte a mérkőzést, komoly fejtörést okozva a még be nem melegedett Cápáknak. Szép menetelés végén megszerezték a bajnokság első touchdown -ját. Az extra pont kísérletnél rúgáshoz álltak fel a Gladiátorok, de a snap-et követően a labda túl magasan érkezett. A szemfüles amerikai irányító viszont nem esett kétségbe, hanem felismerve a lehetőséget, a célterületre futott, plusz 2 ponthoz juttatva ezzel a vendégeket. Ilyen, elrontott snap utáni 2 pontos extra kísérletből több is akadt a mérkőzés folyamán. A Győr lassan talált magára, így az első negyed Gladiátor vezetéssel zárult.

Első forduló:

2005. október 1.
Győr Sharks - Debrecen Gladiators 50-28 (7-8;27-6;13-6;3-8)
Helyszín: Győr, Bácsai Sporttelep
Nézőszám: 250
MVP: Becs László (#81 Győr Sharks)
A második negyedben az addig kiegyenlített mérkőzés képe megváltozott, a Cápák erőre kaptak. Gyors egymásutánban szerezték a touchdown -okat, köszönhetően remek futójátékuknak, és a #22 -el játszó Kohut Dávidnak. Külön figyelmet érdemeltek a Győr reverse futásos akciói, mely ellen a Debrecen nem találta az ellenszert. A harmadik negyedre a két csapat közti különbség 20 pontosra duzzadt. Ekkor a Sharks csapata kiengedett, így a mérkőzés további részében állandósult a különbség. A Debrecennek mindig volt válasza a Győriek pontjaira. A negyedik negyed újra kiegyensúlyozott játékot hozott. A Gladiátorok próbáltak lefaragni a hátrányukból, a touchdown után bevállalták, és sikeresen teljesítették a 2 pontos extra kísérletet, a Cápáknak csak egy mezőnygólra futotta erejükből.

Jól vizsgáztak a magyar játékvezetők is. Két cseh kolléga mellett négy magyar újonc bíró vezette a mérkőzést. Bár az összecsapás egyáltalán nem volt durva, mégis mindkét csapat 190 yard feletti büntetést szedett össze. Szinte alig volt olyan play, hogy ne repült volna a sárga zászló. Ez leginkább a csapatok gyakorlatlanságának volt köszönhető, vagy többen voltak a pályán a megengedettnél, vagy nem tudtak kijönni a 25 mp-es támadásra felkészülési időből. Így az átlagos 2,5-3 óra helyett majdnem 4 óra hosszat tartott a mérkőzés.

A mérkőzés színvonala a sok szabálytalanság, és az egyéni hibák miatt az átlagostól kissé elmaradt, de a nézők így is hálásan ünnepelték a győztes, hazai csapatot az összecsapás végén. A bajnokság mindenesetre jó rajtot vett, és elsődleges célját, a sportág hazai megismertetését a közönséggel megkezdte. Az összkép alapján a Győr Sharks megérdemelten győzött, de a csapatok az alapszakaszt követően a rájátszásban még találkozhatnak egymással, és így lehet esélye a visszavágásra a Debrecen Gladiators -nak.



A bajnokság első fordulójában a legkeményebb ellenfelet kapta az alig fél éve alakult Nagykanizsa Demons. A Budapest Wolves csapata utazott Nagykanizsára, ahol 1300 lelkes szurkoló látogatott ki az összecsapásra.

Aki a vasárnap délutánját arra áldozta, hogy amerikai futballmérkőzésen fesz részt Nagykanizsán, nem csalódott. Igazi pontesőt láthatott a közövség, akik az elején megilletődötten szemlélték a csapatok munkáját, de a mérkőzés végére belejöttek a szurkolásba, és teljes erővel buzdították a hazai csapatot. A mérkőzés kezdőrúgását itt is egy illusztris vendég vállalta el, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármestere, Litter Nándor. Jutalma, akárcsak Győrben, egy amerikai futball labda volt, melyet Tóth László, a MAFL elnöke nyújtott át.

Első forduló:

2005. október 1.
Nagykanizs Demons - Budapest Wolves 0-79 (0-23;0-21;0-21;0-14)
Helyszín: Nagykanizsa, Mindenki Sportpályája
Nézőszám: 1300
MVP: Cseperkáló Péter (#44 - Budapest Wolves)
A nagykanizsai Démonokat mindenképpen dicséret illeti bátorságukért, hogy alig fél éves múlttal a hátuk mögött elindultak a bajnokságban. Az ő meglátásuk szerint így lehet igazán tanulni ezt a sportot, és úgy tűnik, nekik van igazuk. Arra számítani lehetett, hogy az osztrák bajnokságban komoly tapasztalatot szerző Budapest Wolves gárdája végig irányítani fogja a mérkőzést. A Nagykanizsa viszont állta a sarat. Míg az összecsapás elején csak nézték, hogy elfutnak mellettük a Farkasok játékosai, a végén már ők is keményen odatették magukat. Bár a Farkasok korán megkezdték a pontgyártást, és az első félidőre el is húztak 44-0 -ra, mégsem játszottak utána a közönségnek, maradtak a futások, és a rövid passzok. Az igazán látványos, hosszú dobásokat az edző, Lee Hlavka utasítására nem vállalták be. A Démonok óriási szívvel, és örömmel játszottak a pályán, és akadtak náluk is kiemelkedő egyéni teljesítmények. A 19 -el játszó Németh Milán (WR) nagyszerűen fogta meg az irányító hosszú labdáit, a 11 -es számot viselő Horváth Gyula (HB) pedig párszor igazán zavarba hozta a Farkasok védősorát.

A mérkőzés végén mindkét csapat boldogan vonult az öltözőkbe. A Wolves nem is igazán az eredmény miatt, hanem mert jó volt Budapesten kívül is ezer fő feletti tömeg előtt játszani, és mert valóban nemes küzdelem folyt a pályán. A Démonok úgy gondolják, hogy többet tanultak ebből a mérkőzésből, mint az eddigi edzéseiken összesen, és mivel túl vannak a legnehezebb ellenfélen, újult erővel várják a folytatást.

A bajnokság jó rajtot vett. Az első forduló igazi sikernek mondható. A kitűzött a cél, a sportág megismertetése hazánkban jó úton halad, a vidéki mérkőzések látogatottsága is ezt mutatja. A díszvendégeknek köszönhetően nagyobb figyelem kíséri az otthon játszó csapatokat, így minden város egyre jobban magáénak érezheti a sportágat, a játékosokat. A bajnokság egyik győztesét már most ki lehet hirdetni, és az az amerikai futballbajnokságban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik