Durant már csak kettőre Michael Jordan rekordjától

Vágólapra másolva!
2014.03.31. 09:48
null
Durant gyilkos hatékonysággal dolgozott, 31 ponttal zárt (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján újra Kevin Durant volt a főszereplő, aki megint nem adta 30 pont alá, a Thunder pedig könnyedén győzött. A nyugati playoffért hajtó négyesből három csapat lépett pályára, de mindhárom kikapott – a Trail Blazers ennek köszönhetően megerősítette 5. helyét. Keleten is bonyolódik a szituáció: a Pacers újabb betlije révén a Heat utolérte őket az élen, míg a Knicks egy bravúrgyőzelemmel most már teljesen a Hawks nyakán van a 8-9. helyen. A Bulls csereembere révén győzött Bostonban, míg a Raptors olyan eredményt ért el, amilyenre hét éve nem volt példa a kanadai csapat életében.

 

Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 116–96

Nem volt kérdés. A Jazz minimális ellenállást sem volt képes kifejteni a Perkinst, Sefoloshát és Reggie Jacksont is nélkülöző Thunder ellen, az első negyedben mindössze kilenc pontot tudtak szerezni, sorra adták el a labdákat, így a második játékrészben már 28-cal is vezettek a hazaiak. Ugyan innentől a három triplát beszóró Jefferson és a dupla-duplázó (18 pont, 12 lepattanó) Kanter révén közelebb zárkózott a Utah, a záró etap már csak formalitás volt.

Durant folytatja. KD35 ezúttal nem egészen fél órát töltött a pályán, de ezalatt is eljutott 31 pontig brutális hatékonysággal (9/13 mezőnyből, 4/6 tripla, 9/9 büntető), ráadásul 9 gólpasszt is kiosztott. Ezzel már csak két 25 pont feletti meccs kell neki Michael Jordan rekordjához.

Mindig a jó megoldást választották. Vagy ha nem, a rossz dobóhelyzet is kosarat ért. A Thunder 55%-kal célzott mezőnyből és 61(!)%-kal a triplavonalon túlról, ebben Durant mellett nagy szerepe volt az 5/5 hármast értékesítő Caron Butlernek. Folyt a labda, 13 dobásnál senki nem vállalt többet, ráadásul a 12 pályára lépő közül 11-en pontot szereztek.

A Thunder legjobb dobói: Durant 31/12, Westbrook 19, Ibaka 17
A Jazz legjobb dobói: Kanter, Jefferson 17/9, Hayward 16

Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 90–76

Csak megvillanni tudott az Indiana. Az első percektől kezdve jobban játszott a Cavs, félidőben már 13 ponttal is vezettek a hazaiak. Aztán a nagyszünet után úgy tűnt, hogy talpra áll a Pacers, sikerült jól kivitelezni néhány figurát és fel is zárkóztak hat egységre, innentől azonban becsukta a kaput a Cleveland, egy 9–0-s futással ismét elléptek és a vendégek már nem is kerültek tíz pont alá.

Volt baj a Pacersnél, a Cavsnek nem hiányzik Irving. Az utóbbi öt meccsen 77 pontot átlagol a keleti listavezető, ezúttal is csupán 37%-kal tüzeltek mezőnyből, ráadásul még a büntetőiket is csak 63%-kal értékesítették. A Cleveland viszont remekel ezzel a kezdőötössel (4-1-re állnak így), a vezérszerepet átvevő Waiters mellett ezúttal Thompson dupla-duplával jelentkezett és Jack is hasznosan játszott. De számukra is volt negatívum: Varejao válla megsérült.

Mégsem lefutott? A Pacers hívei alighanem megnyugodhattak a Miami elleni győzelem után, hogy kedvenceik kilábaltak a hullámvölgyből. Azóta azonban két vereség következett, Hibbert ismét gyengén játszik, és jelenleg ugyanannyi vereségük van, mint legfőbb riválisuknak - úgy, hogy még mennek Miamiba.

A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 19/3, Deng 15, Hawes 13
A Pacers legjobb dobói: George 15/9, Weset 14, Stephenson 11/6

Brooklyn Nets–Minnesota Timberwolves 114–99

Három negyedre volt hitelesítve a Minny. Bár Kevin Love nem fogott ki jó napot (5/14 mezőnyből, 9 pattanó), a Wolves három játékrész után csak három pontos hátrányban volt. Brewer, Martin és Pekovics remek dobásokkal, Ricky Rubio 12 gólpasszal jelentkezett, a cserék közül pedig Gorgui Dieng 11 pattanót szedett össze. A negyedik negyed azonban rémálomszerűen alakult számukra.

A cserékre nem volt válasz. Pierce és Joe Johnson voltak a legeredményesebbek, de a cserék hozták le a meccset. Andray Blatche egész meccsen veszélyt jelentett, Alan Anderson és Miles Plumlee pedig a negyedik negyedes robbantásból vette ki alaposan a részét.

Ennél már csak erősebb lehet a Nets. Így is mindössze kétmeccsnyire van a keleti dobogótól, de a héten várhatóan visszatér a csapatba Kevin Garnett és Andrej Kirilenko – a két rutinos klasszissal még nehezebb dió lesz Jason Kidd alakulata.

A Nets legjobb dobói: Pierce 22/15, Johnson 19/3, Blatche 14.
A Timberwolves legjobb dobói:
Martin 21/3, Brewer 21, Love 14/3.

Orlando Magic–Toronto Raptors 93–98

Hét év után pozitív tartományban. 42. győzelmét aratta idén a Toronto, ez azt jelenti, hogy hét év után először zárnak több sikerrel, mint vereséggel. A Magic elleni meccs is lehetett volna simább, a nagyszünetben a vendégek 19 ponttal vezettek, ám a második félidőben elvesztették a ritmust, az Orlando majdnem fordított.

DeRozan megállíthatatlan volt. 16 büntetőt dobhatott a Raptors All-Starja, többet, mint a teljes Magic (14). Ennek ellenére az Orlando vezetőedzője nem fogta erre a vereséget – nem is foghatta, mert bár 78–78-nál utolérték a Raptorst, fiai három labdát adtak el sorozatban, amiből ellenfelük hat pontot szerezve kontroll alá vehette a mérkőzést.

Vucsevics hiábavaló 20,10-e. A 22 pontig és 10 pattanóig jutó montenegrói center nagy csatát vívott a litván Valanciunasszal (20 pont, 9 pattanó), mellette a két irányító, Jameer Nelson és Victor Oladipo, illetve Mo Harkless pörgött valamennyire – de nagyjából ennyi volt a Magic ma. Hiába dobtak 55%-kal (a Raptors mindössze 45-tel), csak egy pillanatra sejlett fel a győzelem esélye, a fontos percekben hibát hibára halmoztak.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 22, Nelson, Oladipo 16/6-16/6.
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 28/3, Valanciunas 20, Lowry 16/6.

Boston Celtics–Chicago Bulls 102–107

Megint DJ Augustin döntött. A decemberben a szabadlistáról összeszedett irányító sokadik nagy meccsét játszotta a Bullsban. A Celtics ellen 33 pontig jutott a kispadról beszállva, ebből 16-ot a negyedik negyedre tartogatott – amikor a vendégek megnyerték az összecsapást.

Joakim Noah továbbra is extra. Bár ma nem tripla-duplázott, 13 pontja mellé 8 pattanót és 13 (!) gólpasszt jegyzett a Chicago nagyembere, sokkal járult hozzá ahhoz, hogy a Bulls kezdötösének mindegyik tagja elérje a 10 pontos határt.

A Boston ismét összeomlott a végén. Hiába dupla-duplázott Rajon Rondo (17 pont, 11 gólpassz) és a kispadról beszálló Jared Sullinger (16 pont, 10 pattanó), az utolsó negyedben védőoldalon sorozatos bakikat követtek el, amit a Chicago kíméletlenül megbüntetett.

A Celtics legjobb dobói: Rondo 17/6, Green 16/12, Sullinger 16/6.
A Bulls legjobb dobói: Augustin 33/9, Butler 15/9, Boozer 14.

Golden State Warriors–New York Knicks 84–89

A Knicks kapar a playoffért. Carmelo Anthony-éknak most már bravúrgyőzelmek is kellenek, hogy megelőzzék az Atlantát – és ők el is kezdték a hosszú menetelést. Anthony ma nem dobott jól (19 pont, 7/21 mezőnyből), azonban ezt megtette helyette JR Smith (8/17) és a papája egykori csapata ellen játszó Tim Hardaway Jr. (6/12). Ezzel a sikerrel győzelmek számában utolérték az Atlantát.

Jó taktikát választott a Knicks. A vendégek hagyták tombolni Steph Curry-t (32 pont, 6 tripla), aki dobált is becsülettel – viszont mindössze 1 gólpasszt oszthatott ki. Mivel a GSW palánk alatti duója (Lee és Bogut) nem léphetett pályára, a Knicks nagyemberei (Stoudemire és Chandler) szépen lassan megették helyetteseiket, Jermaine O'Nealt és Speightsot.

A Golden State elszalasztotta az esélyt. Így sem ég a ház egyelőre a Warriorsnál, a hatodik helyen 2 meccsel előzi meg a mögötte lévő triót a tabellán – azonban közülük ma a Grizzlies és a Suns is kikapott, azaz kicsit még jobban elléphettek volna Mark Jackson fiai.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/18, Thompson 15/9, Iguodala 12/3.
A Knicks legjobb dobói: Smith 21/9, Anthony 19, Hardaway Jr. 15/9, Stoudemire 15.

Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 105–98

A Trail Blazers alaposan feljavult. Az utóbbi pár napban óriási feltámadást produkálnak az oregoniak, ma a Nyugat másik nagy hajrázója, a Grizzlies ellen nyertek simán. Három játékrészt követően 16 pontos előnyben voltak, innen a Memphisnek már nem volt esélye győzni. LaMarcus Aldridge kiválóan dobott, csapattársai jól dolgoztak a keze alá, és az is bőven belefért, hogy mindössze 5 hármast értékesítettek.

A Grizzliesnek bele kell húznia. Nem tudta kihasználni a Dallas és a Phoenix botladozásait a Grizzlies, így most jelen pillanatban ők állnak a 9., nem playoffot érő helyen. A vendégek vesztét ma éppen rossz védekezésük okozta, Aldridge-ot csak későn tudták limitálni, és végig a Trail Blazers akarata érvényesült. Támadóoldalon hiába adtak 28 gólpasszt, a dobásaik nem igazán ültek: különösen Mike Conley szenvedett Damian Lillard mellett, de a két nagyember 20 pontot elérő produktumai is becsapósak: az Aldridge-Lopez duó nagyon szépen védekezte le őket a kulcsmomentumok során.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 28, Williams 17/3, Matthews 15/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 20, Conley 16/6.

Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 115–99

Átfutott ellenfelén a Lakers. Bár Chris Kaman óriási munkát végzett a palánkok alatt (28 pont, 17 pattanó, 6 gólpassz), a meccset máshol nyerte meg a hazai csapat. Bár a Suns csak 13 labdát adott el, ebből 22 pontot szerzett a Los Angeles, Jodie Meeks 22 pontig jutott, és egykori csapata ellen Kendall Marshall is összekapta magát: jó százalékkal dobott 13 pontot, mellé pedig 13 gólpasszt és 3 labdalopást pakolt, sőt még egy blokkja is akadt. Az iszonyatos iramot diktáló Lakers úgy szerzett 115 pontot, hogy mindössze 5 triplájuk akadt be...

A Sunst saját fegyverével verték meg. A Phoenix a liga egyik leggyorsabb, leginkább pontra törő alakulata, azonban a Lakers még rajtuk is túltesz, hiszen az idei játékuk másról sem szól, mint a futásról és a dobásról. Már az első félidőben látszódott, hogy nagy gondban lesz a Suns, mivel 18 pontos hátrányban voltak a nagyszünetben. A Los Angeles sok esetben azonban összeomlik a második félidőben – ehhez viszont általában az kell, hogy kapjanak egy jó kis védekezést. Ez az, ami elmaradt ma a Phoenix részéről.

A Lakers legjobb dobói: Kaman 28, Meeks 22/3, Kelly 17/6.
A Suns legjobb dobói: Green 22/9, Dragics 17/6, Mark. Morris 16/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 90–76
Oklahoma City Thunder–Utah Jazz 116–96
Brooklyn Nets–Minnesota Timberwolves 114–99
Orlando Magic–Toronto Raptors 93–98
Boston Celtics–Chicago Bulls 102–107
Golden State Warriors–New York Knicks 84–89
Portland Trail Blazers–Memphis Grizzlies 105–98
Los Angeles Lakers–Phoenix Suns 115–99

AZ ÁLLÁS
KELETI FŐCSOPORT GY V
1. Indiana 52 22 0.703
2. Miami 50 22 0.694
3. Toronto 42 31 0.575
4. Chicago 41 32 0.562
5. Brooklyn 39 33 0.542
6. Washington 38 35 0.521
7. Charlotte 35 38 0.479
8. Atlanta 31 41 0.431
9. New York 31 43 0.419
10. Cleveland 30 45 0.400
11. Detroit 26 47 0.356
12. Boston 23 50 0.315
13. Orlando 21 53 0.284
14. Philadelphia 16 57 0.219
15. Milwaukee 14 59 0.192
NYUGATI FŐCSOPORT GY V
1. San Antonio 57 16 0.781
2. Oklahoma City 54 19 0.740
3. L.A. Clippers 52 22 0.703
4. Houston 49 23 0.681
5. Portland 48 27 0.640
6. Golden State 45 28 0.616
7. Phoenix 44 30 0.595
8. Dallas 44 30 0.595
9. Memphis 43 30 0.589
10. Minnesota 36 36 0.500
11. New Orleans 32 41 0.438
12. Denver 32 41 0.438
13. L.A. Lakers 25 48 0.342
14. Sacramento 25 48 0.342
15. Utah 23 51 0.311
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik