Egy korszak véget ért: Gareth Southgate lemondott az angol válogatott éléről

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 12:10
Véget ért a Southgate-éra (Fotó: Getty Images)
Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) hivatalos honlapján közétett levélben jelentette be Gareth Southgate, hogy lemond az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról.

„Büszke angol emberként életem legnagyobb kiváltsága volt, hogy az angol válogatottat játékosként, majd edzőként is szolgálhattam. Ez jelentett számomra mindent, és én mindent beleadtam a nemzeti csapat élén. Ezzel együtt elérkezett az idő arra, hogy váltsunk, s megnyissunk egy új fejezetet. A vasárnapi Eb-döntő volt az utolsó meccsem Anglia szövetségi kapitányaként” fogalmazott levelében Gareth Southgate, majd köszönetet mondott az angol szövetség munkatársainak, stábjának, játékosainak, valamint az angol szurkolóknak is.

„Mindent köszönök, Anglia” – zárta sorait a szakember.

Gareth Southgate 2016-ban, Sam Allardyce kérészéletű kapitánysága után vette át a „háromoroszlánosok” irányítását, s a 2018-as, oroszországi világbajnokságon megszerzett negyedik hellyel régen látott jó eredményt ért el a nemzeti együttes élén. Ezt 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elhalasztott Eb-n sikerült megfejelnie azzal, hogy bejutott a döntőbe, de ott tizenegyesekkel alulmaradt Olaszországgal szemben. 

Az egy évvel későbbi világbajnokságon a franciák elleni negyeddöntő jelentette a végállomást, míg a Nemzetek Ligájában kiesett az A-csoportból. Végül, de nem utolsósorban a hétvégén lezárult kontinensviadalon is eljutott a döntőbe – miközben állandó jelleggel kritizálták csapata visszafogott, kockázatkerülő játéka miatt –, de ezúttal is be kellett érnie az ezüstéremmel.

Southgate így összesen 102 mérkőzésen irányította Anglia legjobbjait, s 61 győzelem mellett 24 döntetlent és 17 vereséget könyvelhetett el – ez 59.80 százalékos győzelmi mutatót jelent.

Az angol sajtó szerint a leköszönő kapitány utódjelöltjei között van a Newcastle-t irányító Eddie Howe, a korábban a Tottenhamnél és a Chelsea-nél is dolgozó Mauricio Pochettino és a londoni kékek másik korábbi menedzsere, Graham Potter, valamint az angol U21-es válogatottat jelenleg irányító Lee Carsley is (2016-ban Southgate is az U21-esek szövetségi edzője volt, mielőtt felkérték a felnőttválogatott irányítására), de újabban Thomas Tuchelt is összeboronálták az angol válogatottal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik