Vélhetően a „szakállas” magyar atlétikai csúcsok is megdőlnek egyszer

Vágólapra másolva!
2023.06.28. 08:43
null
Takács Boglárka (jobbra) június 9-án Budapesten, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) bronzfokozatú viadalán döntötte meg a 200 méteres síkfutás országos rekordját, amire több mint négy évtizedet kellett várni (Fotó: Török Attila)
Az elmúlt években újra megdőlnek az országos rekordok atlétikában, olyan versenyszámokban is, amelyekben évtizedeken át csend volt. De így is vannak olyan magyar csúcsok, amelyek tartják magukat, és várhatóan még tartani is fogják egy ideig. Miközben a tendencia okát vizsgáltuk, Gyulai Miklóst, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnökét hívtuk segítségül.

A legfelső sorból is lehetett hallani az ürességtől kongó chorzówi stadionban, ahogy Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka és Sulyán Alexa világgá kiáltotta boldogságát. Női 4x100-as váltónk tagjai hitetlenkedve pillantottak rá az órára, amelyen 43.49 virított, majd megkeresték egymást a pályán, és összeölelkezve ünnepelték a kedden azóta újra megdöntött magyar csúcsot.

Az augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokságon aligha hallatszik majd a legfelső sorból az örömkiáltás – reményeink szerint telt ház előtt, emelkedett hangulatban versenyezhetnek atlétáink –, ám az elmúlt időszak alapján a Nemzeti Atlétikai Központban is újabb rekordok dőlhetnek meg. Elég csak Takács Boglárkára gondolni, aki nem csupán váltóban remekel: tavaly májusban a 100 méteres síkfutásban adta át a múltnak Szabó Enikő 11.41 másodperces, csaknem húszéves csúcsát, azóta pedig többször is megdöntötte a rekordot, jelenlegi legjobbja 11.23.

 

Noha a 200 méterre csak kiegészítő számként tekint Takács, alig egy órával 100 méteres rekordja után az egyik legrégebbi magyar csúcsot is megjavította a budapesti bronzkategóriás versenyen június 8-án. Balogh Györgyi 1971 augusztusában Pozsonyban, egy csehszlovák–magyar válogatott versenyen még kézi méréssel állította fel a 200-as rekordot, tíz évvel később Orosz Irén már gépi időméréssel futotta le a távot 23.06 másodperc alatt. A több mint negyvenéves csúcsot Takács Boglárka szenzációs, 22.77-es eredménnyel döntötte meg. A szám szabadtéri országos csúcsa a férfiaknál még tartja magát a múlt századból, Kovács Attila 1987-ben futott 20.11-et.

 

1.69 másodperc – ennyivel javította meg szabadtéri legjobbját 400 méteren Molnár Attila május végén. Az FTC 21 éves sprintere úgy adta át a múltnak csaknem fél másodperccel Deák Nagy Marcell tizenkét éves országos csúcsát (45.42), hogy korábban még 45-tel kezdődő időt sem futott, erre a ciprusi bronzkategóriás versenyen 44.98-nál állította meg az órát. Az elképesztő rekordnak nem volt előjele – látszólag, Molnárt ugyanis nem érte teljesen váratlanul a kiugró eredmény.

 

2017 óta a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs tartja a 110 méteres gátfutás magyar csúcsát 13.15-tel (Fotó: Földi Imre)
2017 óta a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs tartja a 110 méteres gátfutás magyar csúcsát 13.15-tel (Fotó: Földi Imre)

Arra koccintottam szilveszterkor, hogy országos csúcstartó leszek, de a fedett pályára gondoltam   – utalt a ferencvárosiak kiválósága Molnár Tamás 1990 óta fennálló rekordjára (46.37), amelytől februárban kevesebb mint egy tizeddel maradt el.  – Az edzésmunka alapján éreztem, hogy jó úton járok, de nem számítottam rá, hogy ezen a szinten ekkorát tudok javítani a legjobbamon. A célba érés után ordítottam, euforikus állapotba kerültem, kellett is hozzá néhány perc, hogy visszajöjjek a földre. Örülök, hogy megfutottam a világbajnoki szintet, motivál, hogy az idén Budapesten rendezik a vébét.”

 

A versenyszámban mindig megvolt a folytonosság, a nyolcvanas évek világklasszisa Bakos György volt
A versenyszámban mindig megvolt a folytonosság, a nyolcvanas évek világklasszisa Bakos György volt

Visszatérő kérdés, hogy a fokozott érdeklődés pluszenergiákat szabadít fel a sportolókban, vagy nyomást helyez rájuk, mindenesetre kétségtelen, hogy egyszeri lehetőség előtt állnak a magyar atléták, a világ harmadik legnagyobb sporteseményén hazai közönség előtt mutathatják meg tudásukat. Alig két hónap múlva arra is választ kapunk, hogy nem jött-e ki túl korán a lépés Molnárnak – a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós szerint a sprinterre és edzőjére szép kihívás vár a világbajnokság előtt.

 

„Már akkor felkaptam a fejem, amikor Attila negyvenhat és fél másodperc alatt futott – mondta lapunknak a sportvezető.    – Korábbi négyszázasként tudom, hogy ha nem jön közbe sérülés, szabadtéren egy másodpercet is rá tudsz tenni a fedett pályás eredményedre. Mindig nagy öröm, ha megdől egy országos csúcs, de ilyenkor nő az elvárás is, a sportoló pedig azon gondolkozik, hogyan tudna rátenni még egy lapáttal. A formaidőzítés különösen fontos, mert akkor kell a legjobban teljesíteni, amikor a legnagyobb szükség van rá.”

 

Noha a világrekordokkal ellentétben az országos csúcsokért nem jár pénzdíj, erkölcsi értékük, presztízsük jelentős – már csak azért is, mert húsz vb-számban az ezredfordulóról vagy azelőttről származik a rekord. Érdekesség, hogy gerelyhajításban két országos csúcsot tartanak számon, a hetvenes-nyolcvanas évek rohamléptékű fejlődése láttán ugyanis változtattak a szer súlyelosztásán. A férfiaknál a régi magyar csúcs annak idején világrekord is volt, máig az utolsó, amelyet olimpiai számban ért el honfitársunk. Paragi Ferenc 1980 áprilisában egy tatai tesztversenyen repítette 96.72 méterre a gerelyt, a hihetetlen világcsúcs után pedig úgy érezte, hogy még ennél is több van benne – nem volt, három hónapra rá a moszkvai olimpián csupán tizedik lett.

 

A már-már megközelíthetetlen országos csúcsok közül az élre kívánkozik a tízpróbázó Zsivoczky-Pandel Attila 8554 pontos rekordja, amelyet a nagy hagyományú götzisi versenyen állított fel 2000 júniusában. Világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmesünk huszonöt alkalommal ért el nyolcezer pont feletti eredményt – sokatmondó, hogy 2019-ben 42 évesen is megnyerte az országos bajnokságot. Nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben megjavítják Szalma László távolugró (830 cm, 1985), Kripli Márta diszkoszvető (66.48 m, 1986), Bagyula István rúdugró (592 cm, 1991) vagy éppen Káldy Zoltán 10 000 méteres (28:01.88 p, 1991) szakállas csúcsát, s akkor még nem szóltunk hármasugróink, Czingler Zsolt (17.24 m) és Bálint Zita (14.00 m) több mint negyedszázados rekordjáról.

 

Siska Xénia a nyolcvanas évektől tartotta a gátfutás országos csúcsát szabad téren (12.76) és fedett pályán is (8.00) is...
Siska Xénia a nyolcvanas évektől tartotta a gátfutás országos csúcsát szabad téren (12.76) és fedett pályán is (8.00) is...

Miközben folyamatosan javultak a feltételek, a korszakos rekordok sziklaszilárdan tartották magukat, ám az elmúlt években sorra dőltek meg a szakállas csúcsok, amiben a módszertani és technológiai fejlődés is közrejátszott. A 100 gátas Kozák Luca a 2020-as Gyulai Memorialon átadta a múltnak Siska Xénia 36 éves országos csúcsát, amelyet aztán kétszer is megjavított, a 12.69-es eredmény ráadásul Eb-ezüstérmet ért Münchenben. Az idén született a női 4x100-as váltó, Molnár Attila, Máté Tamás és Takács Boglárka rekordjai mellett Szabó Nóra maratoni (2:28:25 ó), Szögi István 1 mérföldes fedett pályás (3:58.00 p), valamint a férfi (3:08.58 p) és női 4x400-as váltó fedett pályás (3:37.11 p) országos csúcsa is.

 

... egészen az elmúlt évekig: Kozák Luca 2019-ben előbb 60 gáton (7.97), majd 2020-ban a gyulai Memorialon 100 gáton (12.71) is megdöntötte a rekordot (Fotó: Imago)
... egészen az elmúlt évekig: Kozák Luca 2019-ben előbb 60 gáton (7.97), majd 2020-ban a gyulai Memorialon 100 gáton (12.71) is megdöntötte a rekordot (Fotó: Imago)

„A rekordok azért vannak, hogy megdőljenek, előbb-utóbb mindegyiket átadják a múltnak. Nincs olyan csúcs, amelyet idővel ne lehetne felülmúlni  – hangsúlyozta Gyulai Miklós. – Ahogy fejlődik a tudomány, az edzéselmélet, úgy nő az esélye, hogy újabb rekordok szülessenek. Nemrégiben létrehoztunk egy módszertani központot, amely segíti az atlétákat a hatékonyabb, eredményesebb felkészülésben. A felmérések, vizsgálatok hozzájárulnak, hogy a megfelelő minőségű, mennyiségű, sebességű edzésmunkát végezze el a versenyző, az edzők ugyanis a tervezésnél felhasználják az adatokat. Pontosan tudják, hogy milyen súlyokat kell használni, hogy hatásos legyen az erőfejlesztés, és azt is, hogy milyen gyakorlatokkal valósíthatók meg a kitűzött célok. Azok az atléták, akik magyar csúcsot döntöttek meg a közelmúltban, részt vettek a módszertani felméréseken.”

Nemcsak a tudomány fejlődik, hanem a borítások is gyorsulnak, a Nemzeti Atlétikai Központ négyszázas Mondo pályáját és futófolyosóját pedig a vb után is használhatják a magyar versenyzők. Gyulai Miklós szerint várhatóan 30-35 indulónk állhat rajthoz Budapesten, és bár szándékosan nem emelne ki senkit, úgy véli, a legtöbb versenyszámban vannak olyan fiatal atlétáink, akik nagyot dobbanthatnak a hazai rendezésű világbajnokságon.

„A mai magyar csúcsok zöme olyan, amelyet ha megközelítesz, elérsz vagy megdöntesz, a vb-döntőbe is bejuthatsz  – szögezte le a honi szövetség elnöke. –  A rekordok olyan kihívások, amelyek mindig ott lebegnek a versenyzők szeme előtt, elvégre mindenki azért kezd el sportolni, hogy minél többet kihozzon magából.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik