Márkanév lett a Mátraházi az atlétika világában

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.08.26. 13:43
null
Fotók: Zsigmond László és WA
Címkék
Nem a kitűző mérete a lényeg, hanem amit a WA Budapesten jubiláló magyar menedzsere letett sportága asztalára – Szalay Péter cikke az SzPressben. 

Az egyetemes atlétikát hosszú időn át odaadóan szolgáló magyarok közül kilencedikként Mátraházi Imre felöltőjének hajtókájára került fel a „World Athletics Veterán” jelvény, amelynek nem a cseppet sem hivalkodó mérete a lényeg, hanem annak a sok munkának a mennyisége és kiváló minősége, amiért az elismerés járt. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) versenytechnikai eszközökért és felszerelésekért felelős 64 esztendős senior menedzsere arra is joggal büszke, hogy immár tizennyolcadik éve a monacói „főhadiszállás” munkatársa, azt pedig a szerencséjének mondhatja, hogy küldetését teljesítve éppen Budapesten jubilálhat.

„Nem volt a nagykönyvben megírva, hanem a véletlen hozta úgy, hogy éppen a budapesti az a világbajnokság, ahol immár tizedik alkalommal feladatom a stadion, a bemelegítő- és az edzőpályák, valamint azok tartozékainak ellenőrzése, majd elfogadása, méghozzá a legapróbb részletekig. Arra is ügyelnem kell, hogy hitelesítés nélküli sportszereket egyetlen versenyző se használhasson. Nem találkoztam még két könnyen összehasonlítható, azonos osztályzatot kiérdemlő világbajnoksággal, azt viszont elfogulatlanul jelenthetem ki, hogy a Nemzeti Atlétikai Központtól és a bemelegítőpályájától munkatársaimmal együtt el vagyunk ragadtatva. Nagyra értékeljük, hogy nemcsak a világbajnokság magas színvonalú megrendezését tették lehetővé, hanem értékes örökséget is teremtettek”– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Mátraházi Imre, akinek az édesapja, a 2013-ban elhunyt idősebb Mátraházi Imre huszonnégy éve részesült ugyanabban az elismerésben, amiben most a fia a nemzetközi szövetség budapesti tisztújító kongresszusának ünnepélyes eseményén.

 

Az IAAF – az átalakult WA elődje – első alkalommal 1928-ban fejezte ki az elismerését és a megbecsülését veteránjelvények átadásával a sportág hűséges segítőtársainak, közük azoknak a szürke eminenciásoknak, akiknek az áldozatos munkájával hazájukban sokszor a kelleténél kevesebbet törődtek, vagy azt nem a helyén kezelték. Nem mindenki került úgy és vitathatatlanul megérdemelten a rivaldafénybe, mint Gyulai István, a nemzetközi szövetség egykori főtitkára, aki televíziós kommentátorként és sportdiplomataként is fényes karriert futott be, de a „veteránok klubjának” többi tagja is rászolgált arra, hogy a nevük kitüntetésük időrendi sorrendjében az alábbi dicsőséglistára kerüljön:

Stankovits Szilárd
Dr. Sir József
Nyírő György
Mindszenty János
Gyulai István
Id. Mátraházi Imre
Schulek Ágoston
Gál László
Ifj. Mátraházi Imre.

Megható számomra, hogy a névsorban immár kétszer is szerepel a Mátraházi név, azt pedig soha nem fogom elfelejteni, hogy édesapám nyomdokába lépve lettem már 14 évesen versenybíró, majd szereztem meg később a nemzetközi minősítést is. Büszke vagyok a magam jubileumára, de ennél sokkal fontosabb, hogy 25 évvel ezelőtt a magyar atlétika nagy családjával együtt az egész ország számára jelentett dicsőséget a Népstadionban megrendezett Európa-bajnokság” – emlékeztetett Mátraházi Imre, akinek a nyilatkozatához azt is hozzá lehet tenni, hogy az évek során a Mátraházi márkanév lett az atlétika világában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik