Jessica Hull világcsúcsot futott a Gyémánt Liga monacói versenyén, Karsten Warholm ismét kikapott

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.07.12. 22:19
Jessica Hull úton a világcsúcs felé (Fotó: Getty Images)
Ahogyan közeledünk a párizsi olimpia felé, úgy kerülnek egyre jobb formába a világ legjobb atlétái – erről tanúskodnak a Gyémánt Liga pénteki monacói állomásán született eredmények is.

MINDEN IDŐK HÁROM LEGJOBB 400 m gátasának csatája nyitotta a Gyémánt Liga monacói viadalának fő programját. A világcsúcstartó Karsten Warholmnak nagyon fontos volt ez a verseny, hiszen május végén meglepetésre kikapott Alison dos Santostól. Most brazil riválisa mellett az év legjobb eredményét birtokló Rai Benjamin is az ellenfelei között volt.

Ők hárman fordulatos versenyt vívtak egymással, szinte minden gátnál más vezetett közülük. Az utolsó gát után Dos Santos már messze volt a győzelemtől, amiért Warholm és Benjamin csatázott. Kettejük közül az amerikai hajrázott jobban, és 46.67-tel megnyerte a futamot, hét századdal megelőzve a norvégot. Warholmnak így már két veresége van 2024-ben, Párizsban tehát elő kell húznia valamit a klasszisából, hogy visszaverje ellenfelei támadását és megvédje a címét.

Az olyan futószámok előtt, amikben a szervezők meghatároztak egy célidőt, a Formula–1-ből jól ismert táblákon mutatták fel a megfelelő számokat. Nem hiába, ugyanis a Gyémánt Liga mellett a száguldó cirkusz mezőnye is visszatérő vendég a hercegségben.

A „wavelight” technológia segítségével Jessica Hull minden idők leggyorsabb 2000 méterét futotta. A világversenyek programjának nem része ez a szám, így a legjobbak ritkábban futják, de egy 5:19.70-es időt nem kell megmagyarázni. Az ausztrál futónő szédületes formában van, szűk egy hete a párizsi Gyémánt Liga-fordulóban új óceániai rekordot elérve második lett a világcsúcsot elérő Faith Kipyegon mögött 1500 méteren. Vagyis nem akkora meglepetés, hogy pénteken túlszárnyalta Francine Niyonsaba 5:21.56-os teljesítményét még 2021-ből.

Szintén a lehető legjobbkor lendült bomba formába Dzsamel Szedzsati, aki 800 méteren lépett elő az olimpia első számú favoritjává. Az algériai öt nappal a Párizsban futott 1:41.56-ja után Monacóban 1:41.46-ra javította 2024 legjobb idejét. Ennél csak David Rudisha (négyszer) és Wilson Kipketer (kétszer) tudott két kört gyorsabban lefutni az atlétikapályákon.

Jakob Ingebrigtsen a norvég bajnokság után másodszor állt rajthoz édesapaként 1500 méteren, ami a jelek szerint extra erőt adott neki: életében először futott 3:27-en belül, óriásit hajrázva 3:26.73-mal tovább faragott a saját Európa-csúcsából.

Quincy Hall 43.80 másodpercre javította a világ idei legjobb eredményét 400 méteren, amivel a kedden a Gyulai István Memorialt ismét megnyerő Steven Gardiner első számú kihívójává lépett elő.

A Saint Lucia-i Julien Alfred Székesfehérváron még a női 200 métert húzta be, Monacóban 100 méteren nem talált legyőzőre (10.85 mp). Mindkét versenyszámban éremesélyesként várhatja az ötkarikás játékokat. Grant Holloway az aranyérem legfőbb várományosaként lett első férfi 110 m gáton, 13.01-es ideje a rá jellemző magabiztosságot sugallja.

Az ügyességi számok közül ezúttal a női rúdugrás szereplői vitték a prímet: a tavaly Budapesten vb-t nyerő Nina Kennedy 488 centivel ezúttal sem talált legyőzőre, de a svájci csúcsot ugró Angelica Moser és a fedett pályás világbajnok Molly Caudery is 480 centi felett zárt.

A Gyémánt Liga jövő hét szombaton Londonban folytatódik, az lesz az olimpia előtti utolsó nagy verseny.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik