A berni csata – Szöllősi György jegyzete

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2021.08.17. 23:35

A Young Boys stadionja, amelyben a Ferencváros szerda este a Bajnokok Ligája főtáblára jutásért játszhat, a Wankdorf Stadion (annak utódja egészen pontosan), amelynek leghíresebb mérkőzése az 1954-es világbajnoki döntő, egyben a futball történetének egyik legdrámaibb, legismertebb meccse volt. Mellesleg a magyar futball eddigi legnagyobb sikere a vb-ezüst, amit ott átvehettek játékosaink, még akkor is, ha a nyugatnémetektől elszenvedett 3:2-es vereség akkor felfoghatatlan keserűséget okozott a magyaroknak. Das Wunder von Bern – A berni csoda, ezzel a névvel lett történelmivé az a júliusi vasárnap este.

Most csodáról aligha beszélhetünk majd, hiszen sem a hazaiak, sem a vendégek továbbjutása nem lenne csoda, ahogyan David Wagner, a Young Boys edzője fogalmazott, nincs esélyese a párharcnak, ami az elmúlt évtizedek keservei után önmagában siker a magyar futballnak egy BL-rájátszásban. Megemlíthetjük viszont, hogy a vb-döntőn egyik gólszerzőnk Czibor Zoltán, a korábbi Fradi-játékos volt, s ha már itt tartunk, akkor szólhatunk az 1961-ben ugyancsak itt rendezett BEK-döntőről is, amelyen a Guttmann Béla Benficájától 3:2-re kikapó FC Barcelona két gólját Kocsis Sándor és újra csak Czibor szerezte, két szívében örökre fradista világsztár (a harmadik volt FTC-csatár, Kubala László is ott volt a pályán a katalánoknál).

De magyarok és ferencvárosiak sok más nagy pillanatot átélhettek itt. Már az 1929-ben 5:4-re megnyert Svájc–Magyarország mérkőzésen gólt lőtt a ferencvárosi Takács József (kettőt) és Toldi Géza, majd volt itt az Aranycsapatnak egy fontos mérkőzése még 1952-ben is, amelyen tulajdonképpen végleg összeállt a klasszikus tizenegy, miután 2:0-s svájci vezetés után Hidegkuti Nándort pályára küldte Sebes Gusztáv, s aztán 4:2-re nyertünk. Kocsis itt is betalált. De nemcsak az Üllői úti Fradi-pálya főbejáratától jobbra – egész alakos szoborként – megörökített Kocsis, hanem a bal kéz felől, csípőre tett kézzel bronzba öntött Albert Flórián is parádézott a Wankdorf Stadionban: 1964-ben az ő két góljával nyert itt a magyar válogatott.

A vb-re készülve egyébként a Young Boys csapatát is alaposan elverte itt az Aranycsapat, amikor 1954 júniusában 9:0-ra győzte le; a leendő vb-gólkirály, Kocsis ez alkalommal is szerzett két gólt, Cziborral (3 gól!) és Budaival együtt pedig összesen hatot vállaltak aznap a válogatott és a nagy Honvéd „fradista klikkjének” tagjai.

És akkor a „berni csatáról” még nem is szóltunk. Kevesebben tudják, de a nemzetközi szakirodalom így nevezi („The Battle of Berne”) az 1954-es magyar–brazil negyeddöntőt, amelyet ugyancsak itt rendeztek, s amelynek első számú hőse a pályán megint csak Kocsis volt két góljával, majd a meccs utáni bunyóban, amelyet az elkeseredett brazilok kezdtek, Czibor osztotta a pofonokat. Ilyesmire talán most nem lesz szükség, de szeretnénk megint kemény csatát látni, reményeink szerint újabb ferencvárosi hősökkel.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik