BL-selejtező: eldőlt, az FTC a 3. fordulóban is kiemelt lesz!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 11:04
null
A bajnoki címet ünneplő ferencvárosiak (Fotó: Török Attila)
Eddig is tudtuk, hogy a Ferencváros kiemelt lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének első és (ha továbbjut) a második fordulójában, az viszont a napokban vált biztossá, hogy a magyar bajnokcsapat a harmadik körben is kedvezményezett lesz, ha eljut odáig.

 

Az ulloi129.hu blog szúrta ki: az, hogy biztossá vált, a hullámvölgybe kerülő – a megelőző négy fordulóban csupán egy pontot szerző – CFR már nem nyerheti meg a román bajnokságot, az FTC besorolására is hatással van. A kolozsvári klub UEFA-koefficiense – vagyis az előző öt idény európai teljesítménye alapján számított, a sorsolási kiemelést meghatározó együtthatója – magas lett volna, az aranyért versenyben maradó Farulé és FCSB-é viszont alacsonyabb (4.1–11), mint a Ferencvárosé.

A zöld-fehérek UEFA-koefficiense tehát nemcsak a legmagasabb (27) lesz a BL-selejtező első fordulójában pályára lépő csapatoké között, hanem elég erős ahhoz is, hogy a második után immár a harmadik körben is kiemelést érjen. (A nem hivatalos lista a témára specializálódó Bert Kassies honlapján nyomon követhető.)

Ami az első fordulóbeli lehetséges ellenfeleket illeti, bekerült a kalapba a feröeri és a grúz bajnok neve is. Okozott némi változást, hogy az eredmények manipulálásán kapott fehérorosz Sahtyor Szoligorszk kikerült a mezőnyből: helyét a BATE foglalta el, a Sahtyorral ellentétben a kiemeltek közé került, ami viszont azzal jár, hogy az Olimpija Ljubljana (egyelőre?) kihullott a kedvezményezettek köréből, és azok közé tartozik, amelyek elméletileg lehetnek a Ferencváros első ellenfelei.

A BL-selejtező 32 klubot felvonultató első fordulójának sorsolását június 20-án tartják, az első mérkőzéseket július 11–12-én, a visszavágókat egy héttel később játsszák le.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
AZ 1. FORDULÓ MÁR ISMERT RÉSZTVEVŐI
KIEMELT LESZ:
FERENCVÁROS, Qarabag (azeri), Slovan (szlovák), BATE (fehérorosz), FK Asztana (kazah), Maccabi Haifa (izraeli), Zalgiris Vilnius (litván), HJK (finn), Flora Tallinn (észt), Shamrock Rovers (ír), The New Saints (walesi), továbbá a török és a bolgár bajnok.
NEM LESZ KIEMELT: KÍ (feröeri), Dinamo Tbiliszi (grúz), Raków Czestochowa (lengyel), BK Häcken (svéd), Valmieras FK (lett), Larne FC (északír), Hamrun Spartans (máltai), Swift Hesperange (luxemburgi), FK Sztruga (északmacedón), továbbá a koszovói, az örmény és az albán bajnok, valamint a BL-előselejtező győztese.
MÉG NEM TUDNI, KIEMELT LESZ-E: Olimpija Ljubljana (szlovén), Zrinjski Mostar (bosnyák), Lincoln Red Imps (gibraltári), továbbá a moldovai, a ciprusi és a román bajnok.
A május 16-i állapot szerint.
Vastag betűvel az előző héten még nem besorolt vagy időközben új helyre kerülő csapatok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik