Keresetkiegészítés – Borbola Bence jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.07.18. 23:15

Változnak az idők. Nem úgy van az már, hogy a feröeri bajnok idejön Budapestre, az aktuális magyar aranyérmes pedig hazaküldi öt-hat góllal. Még akkor sem, ha papíron félamatőr együttes a Klaksvík, és a legtöbb futballistája (edzője) a reggeli ébredés után valóban a munkahelye felé veszi az irányt, az edzések pedig este hatkor kezdődnek. De nehogy azt higgyük, hogy kemény esztergályosmunkát végeznek, a kikötőben pakolják zsákszámra a halat, vagy a helyi húsüzemben szeletelik a friss birka- vagy bálnahúst. A legtöbben négy órában dolgoznak, a szponzorok foglalkoztatják őket, irodában ülnek, telefonálgatnak, intézkednek, és másfél óránként félórás kávészünetet tartanak. Nem vicc, ezt a múlt héten ők maguk mesélték a Feröer-szigeteken... Valami olyasmi rendszer ez, mint ami a kétezres évek elején a magyar harmad-, és negyedosztályban működött, a mecénás a futball mellé keresetkiegészítést is ad – csak éppen idehaza borítékban, zsebbe érkezett a pénz, az aprócska szigeten bejelentett munkavállalóként csinálják a feladatukat.

Felejtsük el tehát, hogy „bálnavadász társaság” érkezik az Üllői útra, az elmúlt tíz évben sok víz lefolyt a feröeri fjordokon. Ha a fülükön nem is tudják még táncoltatni a labdát, az országba áramló norvég és dán edzőknek köszönhetően megtanulták, hogyan kell szervezetten játszani, az exportból élő dúsgazdag halásztársaságoknak pedig van miből a sportra áldozni, az sem két fillér lehetett, hogy a Klaksvík az elmúlt egy hetet Dániában töltötte, csak hogy futballistái rá­érezzenek az igazi füvön való játékra, és megszokják valamelyest az európai kánikulát.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Ferencvárost dicséret illeti a múlt heti nulla nullás kínkeserves első felvonásért, pusztán fogadjuk el, a Feröer-szigeteken sem bottal ütik már a labdát. A Fradi hazai pályán mindennek ellenére toronymagas esélyes a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének visszavágóján, a KÍ keretében egyetlen olyan futballista sincsen, mint Adama Traoré, Samy Mmaee vagy éppen a fáradhatatlan Kristoffer Zachariassen.

És a Fradi igenis küldje haza a feröerieket öt-hat góllal, és máris forduljunk rá a BL-selejtező második körére.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik