Az Opta leszimulálta a Bajnokok Ligáját– mutatjuk, kit tart esélyesnek a szuperszámítógép

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 19:18
Vajon igaza lesz az Optának? (Fotó: Getty Images)
Az Opta szuperszámítógépe tízezerszer leszimulálta a labdarúgó Bajnokok Ligája jelenlegi évadának küzdelmeit, s ennek alapján százalékos értékekkel jósolta meg a sorozat végkimenetelét.

A szimulációk szerint idén nem lesz címvédés a legrangosabb kontinentális kupasorozatban – a 2024-es győztes Real Madrid csak az esetek 18.2 százalékában nyerte meg a trófeát, így a második legesélyesebb csapatnak mondhatja magát a végső sikerre. A legnagyobb favorit (micsoda meglepetés...) a Manchester City lett: az előző idényben a legjobb nyolc között búcsúzó angol csapat a szimulációk több mint negyedében nyerte meg története második BL-trófeáját (25.2 százalék), míg az esetek több mint felében (55 százalék) ott volt a legjobb négy között.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az Internazionale állhatna fel, a regnáló olasz bajnok végső győzelmére 10.9 százalékos esélyt ad a számítógép. A legjobb 10 mezőnyét az Arsenal, a Bayer Leverkusen, a Barcelona, a Liverpool, a Bayern München, a Paris Saint-Germain, valamint az RB Leipzig teszi teljessé. Az előző idényben a döntőig menetelő Borussia Dortmund a 11. helyet foglalja el az erősorrendben.

Meglepetésként fogható fel a Juventus és a Milan helyezése is az Opta erősorrendjében: a torinói együttes, a 15., a milánóiak pedig a 20. helyen állnak az esélyességi rangsorban.

Forrás: Opta

 Az Opta szuperszámítógépe a lehetséges végkimenetelek mellett a sorsolások erősségét is rangsorolta: a szimulációkat figyelembe véve a skót aranyérmes Celtic volt a legszerencsésebb a sorsolásnál, a zöld-fehérek menetrendjét ugyanis (a Celtic többek között otthon fogadja a Slovant, a Bruges-t és a Young Boyst is) egy egytől százig terjedő skálán 87.4-es erősségűnek ítélte a szoftver. Az Opta a skótok mellett a Borussia Dortmund (87.7) és a Bayern München (88.3) sorsolását tartotta kifejezetten könnyűnek.

Forrás: Opta

A spektrum másik végén a francia bajnok Paris Saint-Germaint találjuk: Luis Enrique gárdája az Arsenallal, a Bayernnel és a VfB Stuttgarttal is idegenben csap össze, míg a francia fővárosba olyan csapatok érkeznek majd, mint a Manchester City, a Girona és az Atlético Madrid. Ez azt jelenti, hogy az említett százas skálán 92.4-es erősségű a párizsiak sorsolása. A PSG mellett a Liverpool (91.8) és a Sparta Praha (91.7) sem járt jól a sorsolásnál: Szoboszlai Dominikék a címvédő Real Madrid elleni hazai meccs mellett ellátogatnak a Milan és az RB Leipzig otthonába, míg a cseh aranyérmes az Interrel és az Atlético Madriddal otthon, a Manchester Cityvel pedig idegenben csap össze.

Forrás: Opta

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik