Muszukajev simán megverte a háromszoros vb-aranyérmest, mégis kiesett Budapesten

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.06. 12:42
Muszukajev Iszmail kiesett Budapesten (Fotó: Dömötör Csaba)
Világ- és Európa-bajnok klasszisunk, Muszukajev Iszmail (65 kg) meglepetésre kiesett a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen.

Hét induló. Nincs olyan sportág, amelynek versenyén ez soknak nevezhető. Na de nagyon nem mindegy, ki az a hét induló! Világ- és Európa-bajnokunk, a szabadfogású 65 kilogrammos Muszukajev Iszmail súlycsoportjában a BOK-csarnokban elindult a háromszoros vb-, négyszeres Eb-aranyérmes azeri Haji Aliyev, a regnáló olimpiai bajnokot, Otoguro Takutót a válogatási rendszerben megelőző, előbbi két riválisához hasonlóan párizsi induló japán Kijoka Kotaro és az ifjúsági olimpiai bajnok, U20-as, valamint U17-es világbajnok üzbég Umidjon Jalolov. 

Hét induló esetén úgynevezett nordic systemben küzdenek a birkózók: egy-egy négy- és háromtagú csoportból kerülnek ki az elődöntősök. Világbajnokunknak a csoportkörben a fentebb említett három riválissal kellett megküzdenie – tehát a négy közé jutás sem tűnt sétagaloppnak.

Elsőként az ifjú üzbéggel került szembe, és riválisa rögtön kétpontos levitellel lepte meg. Muszukajev átvette az irányítást, kiléptetéssel, intésponttal, levitelekkel és megnyert challenge-dzsel 7:2-re győzött a nyitó mérkőzésén. A folytatásban jött a japán Kijoka. Kiléptetésekkel 3:0-s előnyre tett szert, világbajnokunk az utolsó egy percben megindult, levitellel 3:2-re szépített, s úgy tűnt, megfordíthatja az összecsapást, ám a japán az utolsó másodpercekben jól akciózott, újabb négy pontot hajtott végre, így 7:2-es diadalt aratott.

Eközben Jalolov sérülés miatt visszalépett, és nem állt ki Aliyev ellen, ami a mi szempontunkból rendkívül rosszul jött, hiszen körbeverés esetén először az úgynevezett pozitív pontok döntenek: tus nélküli győzelemért ebből három vagy négy pontot lehet kapni, a tusért és a visszalépésért öt jár. Tehát: Kijoka és Aliyev egyaránt öt-öt pontot kapott Jalolovért, így Muszukajev csak akkor juthatott tovább, ha tussal veri meg az azerit, ami ezen a szinten borzalmasan nehéz feladat, pláne a háromszoros világbajnokkal szemben…

Nos, azt nem lehet mondani, hogy Muszukajev nem tett meg mindent. Remek birkózással, levitellel, pörgetéssel, kiléptetésekkel, gyönyörű dobással 9:3-ra diadalmaskodott a klasszis ellen, ez azonban kevés volt a továbbjutáshoz, Muszukajev tehát búcsúzott a Polyák Imre–Varga János-emlékversenytől. 

„A világbajnoki formájától nagyon messze van még, de nem is kell ott lennie, az időszaknak megfelelő állapotban van – vélekedett Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány a BOK-csarnokban. – Ő úgy számolt, hogy öt meccset birkózik, hiszen mindig győzni szeretne. A japán ellen az összpontosításban láttam a problémát, nagyon bosszantotta a vereség, mert rengeteg esetben hajszálon múlt a pont. Úgy gondoljuk, ha az olimpián kerülnek össze, megveri. Tudtuk, hogy csak úgy juthat tovább, ha az Aliyevet tussal veri, ami lássuk be, nem egyszerű feladat. Ő felment, és nagyon jól birkózott, élesen, gyorsan. Szóval birkózott három jó meccset, összességében nem lehetünk elégedetlenek, pozitívan látjuk a helyzetet.” 

Három ifjú magyarért is szoríthattunk csütörtökön. Szilágyi György a 65 kilogrammosok másik csoportjában szerepelt, a mexikói Austin Gomeztől és az iráni Abbasz Ebrahimzadehszavadkuhitól is 10:0-ra kapott ki. A 70 kilós Dely Marcell megnehezítette az Eb-bronzérmes Edemi Bolkvadze dolgát, ám 7:0-s vereséget szenvedett, míg az U23-as Eb-harmadik Végh Richárd (97 kg) az U20-as világbajnok iráni Abolfalz Babalótól kapott ki 8:0-ra. Mindkét srác búcsúzott a viadaltól, mert legyőzője nem jutott döntőbe.

U23-as Eb-második helyezettünk, Korcsog Milán a háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes grúz legendával, Geno Petriasvilivel találkozott volna a selejtezőben, de bokasérülés miatt visszalépett.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOK-CSARNOK
Csütörtök
Szabadfogás
65 kg. Csoportkör: Muszukajev–Jalolov (üzbég) 7:2, Kijoka (japán)–Muszukajev 7:2, Muszukajev–Aliyev (azeri) 9:3. Gomez (mexikói)–Szilágyi 10:0, Ebrahimzadehszavadkuhi (iráni)–Szilágyi 10:0.
70 kg. Negyeddöntő: Bolkvadze (grúz)–Dely 7:0
97 kg. Negyeddöntő: Babalo (iráni)–Végh 8:0
125 kg. Selejtező: Petriavili (grúz)–Korcsog – Korcsog sérülés miatt visszalépett.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik