Szabados és Kuramagomedov kiváló birkózással döntős Budapesten

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 13:36
Kuramagomedov Murad (pirosban) fantasztikus fordítással győzte le a klasszis Bekzod Abdurakhmonovot (Fotó: Dömötör Csaba)
A szabadfogású Kuramagomedov Murad (74 kg) és Szabados Noémi (72 kg) döntőbe jutott a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékverseny pénteki napján.

 

A viadal címvédője, Eb-ötödik helyezettünk, Kuramagomedov Murad (74 kg) jól kezdett, hiszen 3:0-ra legyőzte az Ázsia-bajnoki bronzérmes, kétszeres U23-as Ázsia-bajnok kirgiz Orozbek Toktomambetovot. A folytatásban nagyágyú következett az olimpiai bronzérmes, kétszeres vb-harmadik és Ázsia-bajnok üzbég Bekzod Abdulrakhmonov személyében. Úgy tűnt, simán alakul az összecsapás, a rivális a második menet közepére 4:0-s előnyre tett szert, ám ekkor Kuramagomedov új erőre kapott, két levitellel, egy-egy kitolással és megnyert challenge-dzsel 6:4-re diadalmaskodott, ezzel bejutott az esti döntőbe, amelyben a másik üzbéggel, a korábban orosz színekben versenyző U23-as világ- és Európa-bajnok Razambek Jamalovval méri össze tudását.

Háromszoros U23-as Európa-bajnoki bronzérmesünk, Szabados Noémi (68 kg) úgynevezett nordic systemben versenyzett, amelyet hét induló esetén is alkalmaznak: a három- és négytagú csoportból a legjobb kettő jut tovább az elődöntőbe. Nos, az FTC-KIMBA kiválósága ezt két győzelemmel és egy vereséggel abszolválta, egyedül a háromszoros Ázsia-bajnok, vb-második kazah Zsamila Bakbergenovával nem bírt, az Eb-második francia Pauline Lecarpentier-t, valamint a szerbiai színekben versenyző, ugyancsak U23-as Eb-harmadik Nagy Fannit maga mögé utasította.

Szabados Noémi remekelt a BOK-csarnokban (Fotó: Dömötör Csaba)

Az elődöntőben a második számú kazah hölgy, az Ázsia-bajnoki harmadik Gulmaral Jerkebajeva állt vele szemben. Az első menetben Szabados hárompontos előnyre tett szert (3:0), ám a másodikban elkezdett zárkózni a kazah, előbb 3:2-re, majd 4:4-re jött fel, ami már neki kedvezett. A magyar lány azonban nem adta fel, kontraakcióval, majd átemeléssel 8:6-ra diadalmaskodott, így a fináléban ismét összemérheti tudását Bakbergenovával.

Biztosak lehettünk abban, hogy 92 kilogrammban lesz magyar érmes, hiszen négyen indultak, Juhász Balázs és Angyal Krisztián mellett két grúz, a vb-bronzérmes, háromszoros Eb-harmadik Mijani Majszuradze, illetve Juza Cercvadze. Juhász és Angyal is kikapott mindkét grúztól, így a délutáni programban egymás között dönthetik el, ki áll fel a dobogó harmadik fokára.

Az egyik legnagyobb érdeklődés a 86 kilogrammosok versenyét övezte, hiszen a párizsi olimpia 16 fős mezőnyéből heten szőnyegre léptek, köztük az ötkarikás aranyérmes, háromszoros világbajnok iráni Hasszan Jazdanicsaratival, az olimpiai harmadik, Eb-győztes San Marinó-i Mlyes Aminéval és a kétszeres vb-harmadik kazah Azamat Dauletbekovval. Két magyar is szerepelt, Mezei Patrik és Püspöki Patrik a negyeddöntőben elszenvedett vereségét követően kiesett.

Szabó Nikolett (59 kg) az ötödik helyen zárt, mivel mind a négy csoportmérkőzését elveszítette, az Eb-második Bognár Erika (57 kg) egy vereség után búcsúzott.

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOK-CSARNOK
Péntek 
Szabadfogás
74 kg. Negyeddöntő: Kuramagomedov–Toktomambetov (kirgiz) 3:0. Elődöntő: Kuramagomedov–Abdulrakhmonov (üzbég) 6:4
86 kg. Negyeddöntő: Svelidze (grúz)–Mezei 12:2, Dauletbekov (kazah)–Püspöki 3:0
92 kg. Csoportkör: Cercvadze (grúz)–Juhász 9:3, Majszuradze (grúz)–Juhász 10:0. Majszuradze (grúz)–Angyal 11:0, Cercvadze (grúz)–Angyal 8:0
Női birkózás
57 kg. Negyeddöntő: Oliviera (brazil)–Bognár 11:1
59 kg. Csoportkör: Filipovics (ukrán)–Szabó 11:0, Kajumova (kazah)–Szabó 14:4, Glodek (lengyel)–Szabó 6:5-nél tus, Kuznyecova (kazah)–Szabó 12:2
72 kg. Csoportkör: Bakbergenova (kazah)–Szabados 5:0, Szabados–Lecarpentier 6:2, Szabados–Nagy (szerbiai) 10:0. Jerkebajeva (kazah)–Felhő 10:0, Zablocka (ukrán)–Felhő 2:0-nál tus. Elődöntő: Szabados–Jerkebajeva (kazah) 8:6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik