James Collins 2010 óta dolgozik az angol bajnokságban szereplő Arsenal focicsapatával. Ő volt az első olyan szakember a stábban, aki a focisták étkezésért felelt.
– Egy futballista számára az ideális ebéd és vacsora jó minőségű fehérje és szénhidrát – nyilatkozta korábban Collins a Telegraphnak. – A fehérjebevitelre vörös és fehér húst és vegetáriánus fogásokat kínálunk a játékosoknak. Például a marhahús, a lazac, a makréla nagyon jó fehérjeforrás.
A szénhidrátbevitelt nemcsak rizsből és tésztából fedezik az Arsenal játékosai. Collins szerint ezekre hamar ráunnak a csapat tagjai, ezért olyan köreteket kapnak például, mint az amaránt.
A legnépszerűbb reggeli
– A reggeli a táplálkozás nagyon fontos része, elegendő energiát kell biztosítania a futballistáknak akár meccs-, akár edzésnapon. A legnépszerűbb reggeli a zabkása és a qunioakása. Reggelire készítünk tojásos ételeket is és különféle kenyereket is – mondta Collins.
Energiaszeletek
A labdarúgók tudják, hogy energiára van szükségük, ezért odafigyelnek a szénhidrátbevitelre, de örök kérdés, hogy elegendő fehérjét ettek-e. A fehérje elengedhetetlen az izmok építéséhez, regenerálódásához, ezért Collinsék stábja magas fehérjetartalmú energiaszeleteket, fehérjezseléket készít a focistáknak, amit napközben fogyaszthatnak.
Mérkőzések utáni étkezés
A helyreállítási folyamat első részeként az Arsenal focistái olyan sportitalokat isznak, amelyek tartalmaznak szénhidrátot, fehérjét és antioxidánsokat. A második rész a megfelelő ételek bevitele. Mesut Özil és csapattársai az edzések és a mérkőzések után az öltözőben a svédasztalos kínálatból válogathatnak. A játékosok nagy kedvence például a szusi.
Borítókép: AFP