Mindig ugyanúgy néz ki, mindig ugyanolyan az illata és az íze. Mindegy, merre jár az ember a világban, biztosra veheti, hogy a hamburger mindig hamburger lesz. Ezzel az „állandósággal” – amely bizalmi kérdés is – igyekeznek a nagy gyorsétteremláncok magukhoz kötni a vendégeket.
Harald Sükar, az egyik ilyen vállalat egykori menedzsere azonban rámutat: az óriáscégek főként nagy mennyiségű cukorral, sóval és zsírral próbálnak függővé tenni.
Azon túl, hogy mindig is tudtuk, a sok-sok hamburger, valamint sült krumpli elhízáshoz vezethet, Harald Sükar az egyéb egészségkárosító hatásokra is felhívta a figyelmet, mint magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és a többi. Ezek nagy része egymásból következik.
Egyikük nehezményezte, hogy a 177 centiméteresen 111 kilogrammot nyomó szerző éveken át helytelenül táplálkozott és alig mozgott, így elsősorban saját szemszögéből közelített a témához. Megfeledkezett azokról, akik egyébként rendszeresen sportolnak és megfelelően táplálkoznak. A hozzászólás szerint ez esetben nem ördögtől való olykor elcsábulni, s megenni egy hamburgert.
A sok cukor persze árt az egészségnek – írja az összegzés –, ahogy a túlságosan sok munka, a túlzásba vitt sport, valamint a mértéktelen folyadékbevitel is.
Grazi nadrágszíj-hadművelet
Harald Sükar 2005-ben a grazi futballcsapat elnöke lett, és megszorításokat vezetett be a bajnoki címvédőnél, mondván: sztárok helyett inkább fiatal tehetségeket foglalkoztassanak. Ezért aztán az alapembernek számított Mario Tokic, René Aufhauser és Mario Bazina is távozott a klubtól. A fokozódó ellentétek miatt 2006-ban leváltotta a sikeredzőt, Walter Schachnert, majd a nyári taggyűlésen személyes okokra hivatkozva visszalépett tisztségétől.
Az eredeti cikk linkje:
https://www.derstandard.at/story/2000106293121/ein-mcdonalds-spitzenmanager-packt-aus
A könyv linkje:
https://www.amazon.de/Die-Fast-Food-Falle-Gesundheit-Milliarden/dp/3990013432